VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

1949 júniusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember újoncként érkezik életének minden korszakába.

Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort francia moralista író (1741–1794)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

1949 júniusának hírei

  

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

     

   
 
 

 

 

 

 

   

   

Sztálin

 

Gyermekvasút

 

NATO

 

 

Június 2. − Transzjordánia felveszi a Jordánia, illetve Jordániai Királyság nevet.

 

Magyar Nemzet, 1949. június 3.

H. G. Wells "Láthatatlan ember"-ét láthatóvá teszem találmányommal, "Az élet sugarával". Értékesítésére tőkés társat keresek. "Kerek asztal" jeligére.

 

Június 4. – Kimenekítik az amerikaiakat Dél-Koreából.

Június 5., Pünkösd vasárnap

Június 6., Pünkösd hétfő

Június 9. − XII. Pius pápa Badalik Sándort nevezi ki veszprémi püspökké. Grősz József érsek szenteli fel püspökké augusztus 24-én, székét augusztus 30-án foglalja el.

Június 10. – A május 15-én megválasztott országgyűlés újra Dobi Istvánt választja meg miniszterelnöknek, aki másnap bemutatja új kormányát. Rajta és Ortutay Gyulán kívül valamennyi miniszter az MDP tagja.

Június 11. – Feloszlatják a Gazdasági Főtanácsot, jogkörét az új Népgazdasági Tanács veszi át, amely 1952 novemberéig a leg-felsőbb gazdasági szerv lesz Magyarországon. Feladata a gazdasági fejlesztés és tervezés irányelveinek meghatározása, a gazdaságirányító szervek működésének összehangolása és a gazdasági centralizáció megvalósítása. Miniszteri rangú elnökét és a testület tagjait a köztársasági elnök, majd a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa nevezte ki. A Népgazdasági Tanácsot 1952. november 24-én szűntetik meg, feladatkörét a Minisztertanács vette át.

 

Hírlap, 1949. június 12.

Megindult a „légyszámlálás”. A vármegyék bizonyos meghatározott községeiben kijelölt időben és napon a lakástulajdonosok légyfogót, „kimutatási lapot” kaptak, és ezen megszámlálják az istállókban, konyhákban, szobákban a légypapírra felragadt legyeket.

 

Június 12. – Accrában új radikális pártot alapítanak Kwame Nkrumah vezetésével.

Június 20. − Befejeződik a lakosságcsere Csehszlovákia és Magyarország között.

Június 21. − A román hatóságok letartóztatják Márton Áron római katolikus püspököt, aki tiltakozott az egyházi iskolákban folyó anyanyelvi oktatást ért támadások, valamint az államosítások ellen.

Június 23. – Kudarcot vallanak a négy nagyhatalom egyeztetései egy német békeszerződésről.

Június 24., péntek − Megnyitják meg az Úttörővasút Előre és Ságvári-liget állomások közötti szakaszát. Az immár Széchenyi-hegy és Ságvári-liget – mai nevén Szépjuhászné – állomások között üzemelő vasútvonal hossza 6,7 km lett. A szakaszon két új szolgálati helyet, János-hegy és Ságvári-liget állomásokat adták át. Az itt található Vadaspark megállóhelyet csak évtizedekkel később, 2004-ben létesítették. A szakasz megnyitását többször elhalasztották. Az eredetileg tervezett nagyszabású ünnepséget lemondták. Az 1949. június 24-i megnyitón csak az építésvezetőség, a vasútvonal hivatásos építői, az úttörővasutasok képviselői és az érdeklődő nagyközönség volt jelen. A házi ünnepség keretében az építők jelképesen átadták a vasútvonal új szakaszát az úttörővasutas pajtásoknak. Az első vonat Ságvári-liget állomásról Széchenyi-hegy állomásra közlekedett. Az első szakasz megnyitásához hasonlóan a szerelvény a Kis Piri motorkocsiból állt. Az építésvezetőség tagjait, valamint néhány építőt és pajtást szállított. Az ünnepi különvonat közlekedése után a nagyközönség is végigutazhatott a vonalon. A különvonatot követően a menetrend szerinti vonatok már nemcsak Előre állomásig, hanem az átadott vonal teljes hosszában közlekedtek. A meghosszabbított vonalon több járműre volt szükség, mint az eredeti szakaszon. A várhatóan megnövekedő igények kielégítésére az Úttörővasútra szállították a LÁEV második motorkocsiját és egy mellékkocsit, három darab olajtüzelésűre átépített 490 sorozatú gőzmozdonyt, valamint néhány személykocsit. A járműveket 1949 júniusának első napjaiban még a Fogaskerekű Vasúton, a hónap közepén azonban már közúton, a Budakeszi úton szállították a készülőfélben lévő Ságvári-liget állomásra, ahonnan a szintén részben még épülő vasútvonalon továbbították őket a Széchenyi-hegyi motorszínhez. Az Előre és Ságvári-liget állomások közötti sza-kasz megnyitásakor befejezettnek tekintették az Úttörővasút építését. Az 1949 tavaszán meghozott döntés szerint a munkákat abba kellett hagyni. A vasútépítőket más, az ország újjáépítése szempontjából fontosabb építkezésekhez vezényelték át. Csak a pályafenntartáshoz, illetve az üzem közben felmerülő hibák kijavításához szükséges létszámot tartották meg az Úttörővasút állományában. Azonban, mint ismert, az Úttörővasút építését hamarosan folytatták. Alig több mint egy évvel később átadták a kisvasút befejező, 4,5 km hosszú, Ságvári-liget és Hűvösvölgy állomások közötti szakaszát is.

Június 25. − Husni al-Zaimot választják meg a Szíriai Köztársaság elnökének.

Június 26. – Francia Kongóban létrejön az ABAKO egyesület, amely a kongó nyelv védelmét tűzi célul, de hamarosan függetlenségért harcoló párttá alakul.

 

Magyar Nemzet, 1949. június 27.

Levelezés. Vasárnap 12-kor ugyanott, Béla.

 

Június 29. − Dél-Afrikában megtiltják a vegyes házasságot európaiak és nem európaiak között.

   

 

 

  

VÁLTOZÓ VILÁG

68.

1949

Írta

Szimeonov Todor

 Megrendelheted saját, illetve családod emlékeivel kiegészítve!

 

 

 

 

 

 

 

 

   
Ajánlott irodalom
 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hamilton, Edith: Görög és római mitológia, 1992.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Ovidius: Átváltozások, 1975.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

Zamarovsky, Vojtech: Istenek és hősök a görög és római mondavilágban, 1970.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023