VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 márciusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Hiába, aki szeret, annak osztoznia kell a szeretett lény sorsában.

Mihail Bulgakov

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 márciusának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Március 1, szombat – A Magyar Nemzeti Bank kivonja a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket.

– Robert Kocsarján államfő szükségállapotot hirdet ki Örményországban.

– A brit védelmi minisztérium – saját és a vele szolgálók biztonságára hivatkozva – hazarendeli az afganisztáni Helmand tartományban szolgáló Harry herceget, II. Erzsébet brit királynő unokáját.

Március 2, vasárnap – Oroszország új köztársasági elnököt választ.

Március 3, hétfő – Lyonban megünneplik a népszerű Guignol bábfigura bicentenáriumát.

– Malajziában beiktatják Abdullah Ahmad Badawi miniszterelnököt. A mögötte álló pártszövetség, az országot öt évtizede kormányzó Nemzeti Front a szombati előre hozott választásokon eddigi legrosszabb eredményét éri el.

Március 4, kedd – Szerbiában lemond Vojislav Kostunica kormányfő.

– Angela Merkel Dmitrij Medvegyev újonnan megválasztott államfővel találkozik egy Moszkva melletti kastélyban.

– Parlamenti választásokat tartanak Máltán. A kormányzó Nemzeti Párt (NP) szerzi meg a szavazatok többségét.

Március 5, szerda – Venezuela mozgósítja egész hadseregét a szomszédos Kolumbiával kirobbant vita miatt.

– Dél-Oszétia felkéri Oroszországot, az ENSZ-t, az Európai Uniót és a Független Államok Közösségének minden tagállamát, hogy ismerje el függetlenségét.

Március 6, csütörtök – A Hamasz radikális palesztin szervezet két fegyverese behatol Jeruzsálem egyik Talmud iskolájába és lövöldözni kezd, a lövöldözésben nyolc diák veszíti életét.

– A nicaraguai elnök, Daniel Ortega bejelenti, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kolumbiával, így a dél-amerikai konfliktusban Venezuela és Ecuador mellé áll.

Március 7, péntek – A Grúziából kiszakadt Abházia hivatalosan is az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz és az EBESZ-hez fordul és kéri függetlensége elismerését.

Március 8, szombat – Világszerte számos tüntetést tartanak és felhívásokat tesznek közzé a női egyenjogúság érdekében a nemzetközi nőnap alkalmából.

– Parlamenti választásokat tartanak Máltán és Malajziában.

– Lemond Vojislav Koštunica szerb miniszterelnök és kormánya.

Március 9, vasárnap – A tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazást tartanak Magyarországon.

– Parlamenti választások Spanyolországban. Győz a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), élén az addigi szocialista kormányfővel, José Luis Rodríguez Zapatero-val.

Március 10, hétfő – Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága általános vitára engedi a kormány által beterjesztett, a vizitdíj, a kórházi napidíj és tandíj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot.

– A luxemburgi parlament szűk többséggel elfogadja az aktív eutanáziáról szóló törvényt, amely büntetlenséget biztosít azoknak az orvosoknak, akik aktív segítséget nyújtanak a beteg elhalálozásához vagy ön-gyilkosságához. Ennek előfeltétele, hogy a gyógyíthatatlan betegségben és elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő beteg saját akaratából és meggyőződéséből, írásban ismételten kifejezze akaratát földi életének befejezésére.

Március 11, kedd – 12-en halnak meg – a kelet-pakisztáni Lahor egyik szövetségi rendőrségének épületében – amikor felrobban egy elrejtett pokolgép.

Március 12, szerda – Lemond Eliot Spitzer, New York állam demokrata párti kormányzója, miután a republikánus ellenzék alkotmányos vád-eljárással fenyegeti meg.

– Minszk követelésére elhagyja Fehéroroszországot az Egyesült Államok nagykövete, miután Washington szankciókat vezetett be az ország olajvállalata ellen.

– Az ingusföldi elnök, Murat Zyazikov meneszti a kormányt, amely – az új kormány hivatalba lépéséig – ügyvivőként folytatja munkáját, Hova Jevlojeva első miniszterelnök-helyettes vezetésével.

Március 13, csütörtök – Az orosz alsóháznak, a volt Szovjetunió területén lévő, elszakadásra törekvő vidékek „helyzetének rendezéséről” szóló meghallgatásán Dél-Oszétia képviselői „országuk” függetlenségének mihamarabbi elismerésére szólítanak fel. A képviselőház illetékes bizottsága orosz képviseletek megnyitását javasolja a kormánynak a szakadár köztársaságokban.

Március 14, péntek – A 2008-as tibeti zavargásokkor a tibeti szeparatisták erőszakot indítanak el, melynek során megtámadják a kormány épületeit és kínaiak boltjait.

– II. Erzsébet brit királynő megnyitja a londoni Heathrow repülőtér ötödik terminálját.

– Parlamenti választásokat tartanak Iránban.

Március 15, szombat – Heves összecsapásokra kerül sor Budapesten a tüntetők és a rendőrség között az Üllői útnál azt követően, hogy a Művészetek Palotája felé indult el – Gyurcsány Ferenc kormányfő beszéde idején – egy 1000–1500 fős tömeg.

– Nagy erejű robbanás-sorozat történik egy katonai lőszerraktárban az albán főváros, Tirana térségében; a robbanás 26 halálos áldozatot követel, 302-en megsérülnek és mintegy 5 500 ház romba dől.

Március 16, vasárnap – Koszorúzás és katonai tiszteletadás mellett megemlékezést tartanak az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseit méltatva Budapesten a Dohány utcai zsinagóga előtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Magyar Zsidó Szabadság-harcosokért Emlékbizottság szervezésében. Az ünnepség után történészkonferenciát tartanak.

Március 17, hétfő – Egy cseh és két dán katona, valamint négy afgán civil veszíti életét a dél-afganisztáni Helmand tartományban egy NATO–konvoj ellen elkövetett öngyilkos merényletben.

Március 18, kedd – Meghal a koszovói ENSZ–misszió (UNMIK) egyik ukrán rendőrtisztje, aki előző nap sebesült meg a – megosztott Koszovszka Mitrovicában – helyi szerbekkel vívott összecsapásokban.

– A kenyai parlament elfogadja azokat a hatalmat megosztó törvényeket, amelyek révén vélhetőleg le lehet zárni az elnökválasztást követő véres belpolitikai válságot.

– Az észak-indiai Dharamszalában lévő székhelyén száműzetésben élő dalai láma sajtóértekezleten jelenti be, hogy kész felajánlani lemondását a tibetiek szellemi vezetőjének tisztjéről, ha elfajul az erőszak, és ellenőrizhetetlenné válnak az események Tibetben.

– Nőt jelöl a pakisztáni nemzetgyűlés élére a meggyilkolt Benazir Bhutto ex-kormányfő pártja, a februári választásokon győztes Pakisztáni Néppárt (PPP) – az 52 esztendős Fahmida Mirza üzletasszony személyében.

Március 19, szerda – Washingtonban tárgyal Miheil Szaakasvili grúz államfő.

– Lemond a Vasile Tarlev vezette moldovai kormány.

Március 20, csütörtök – Kabul közelében, járőrözés közben életét veszíti a román 300. Szent András lövészzászlóalj egyik katonája (Ionuţ Cosmin Sandu őrvezető), egy másik pedig megsérül (Silviu Atanasiu tizedes), amikor konvojukat afgán felkelők támadják meg. Az őrvezető a román hadsereg hatodik katonája, aki életét veszti az afganisztáni háborúban.

– Athénban tüntetők tömege megpróbál behatolni a parlament épületébe, ahol a képviselők a nyugdíjreformról szavaznak, azonban a 300 radikális tiltakozót a rendőrök könnygázzal és gumibottal fékezik meg. A tiltakozások ellenére az athéni törvényhozás megszavazza a nyugdíj-rendszer átalakítását.

Március 21, péntek – Fegyveres összecsapás robban ki iszlamista harcosok és a palesztin Fatah mozgalom fegyveresei között a libanoni Sidon város palesztin menekülttáboránál.

Március 22, szombat – Elnök–, illetve – egyidejűleg – népszavazást is tartanak Tajvanon arról, hogy az ország törekedjen-e az ENSZ–tagság elérésére, és ha igen, milyen néven.

– Háborúellenes tüntetéseket tartanak Németországban, a NATO brüsszeli székháza előtt és a görög fővárosban.

– Bizalmat szavaz a belga képviselőház az Yves Leterme kereszténydemokrata flamand politikus vezette kormánynak.

– Összecsapnak Törökországban kurd tüntetők a rohamrendőrökkel a kurd újév ünnepén.

Március 23, vasárnap – Húsvét vasárnap. A zuhogó esőben tartott vatikáni szertartáson XVI. Benedek pápa olyan megoldásokat sürget húsvéti üzenetében, amelyek megóvják a közjót és a békét Tibetben, a Közel-Keleten és Afrika válságövezeteiben. Nagy-Britanniában Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője húsvéti szentbeszédében „a modern társadalom kapzsiságát, mohóságát” ostorozza.

– Jemeni közvetítéssel tető alá hozott egyezséget ír alá a Fatah és a Hamász. A két rivális palesztin szervezet kötelezettséget vállalt a jemeni fővárosban, Szanaában, hogy több havi ellenségeskedés után felújítják közvetlen tárgyalásaikat.

Március 24, hétfő – Irakban 4 000 fölé emelkedik a harcokban elesett, illetve erőszakos cselekményekben meghalt amerikai katonák száma.

– A tbc elleni küzdelem fokozására szólít fel XVI. Benedek pápa húsvét-hétfőn, miután elmondja a Mennyek királynője (Regina Coeli) fohászt, amely húsvét idején a szokásos Úrangyala (Angelus) imádságot helyettesíti.

– A pakisztáni törvényhozás nagy többséggel Juszuf Raza Gilanit, a meggyilkolt Benazir Bhutto ex kormányfő pártjának, a Pakisztáni Néppártnak (PPP) a jelöltjét választja meg az ország kormányfőjének.

Március 25, kedd – Minszkben rohamrendőrök oszlatnak fel egy – nem engedélyezett – ellenzéki tüntetést; a felvonulók a népköztársaság ki-kiáltásának 90. évfordulóját akarták megünnepelni és egyben Aljakszandar Rihoravics Lukasenko elnök lemondását követelték.

– Budapesten tárgyal Lech Kaczynski lengyel államfő.

– Egy magyar és négy iraki katona könnyebb sérülést szenved Irakban, amikor robbanás történik az Al-Rustamiyah Bázison.

Március 26, szerda – Több mint két éves szakmai egyeztetést követően elkészül az Országos Területrendezési Terv felülvizsgálata.

– Kétnapos állami látogatásra Londonba érkezik Nicolas Sarkozy francia elnök.

– Összeomlik egy hatszintes lakóépület a nyugat-norvégiai, tengerparti Alesund városában, hat személy eltűnik, 15 megsérül.

Március 27, csütörtök – Az iraki hatóságok háromnapos kijárási tilalmat rendelnek el Bagdadban, megakadályozandó a Mahdi hadserege síita milícia és az iraki biztonsági erők közötti összecsapásokat.

– Baszra közelében – a kormányerők és síita fegyveresek között dúló harcok közepette – felrobbantják Irak két fő olajvezetékének egyikét.

– Donald Tusk lengyel miniszterelnök – egy újságinterjúban – kijelenti, hogy a Tibetben kialakult helyzet miatt nem vesz részt a pekingi olimpia megnyitóján.

Március 28, péntek – Környezet- és Természetvédő Szervezetek XVIII. Országos Találkozója zajlik Pécsett.

– Tíz, német aknavető gránátot találnak a főváros X. kerületében csator-názási munkák közben.

– Dél-Korea és Norvégia is elismeri a független Koszovót.

– Raúl Castro új kubai elnök engedélyezi, hogy a kubaiak saját mobiltelefonnal rendelkezzenek.

Március 29, szombat – A globális felmelegedés elleni összefogás fontosságára hívja fel a figyelmet világszerte a Föld Órája nevű akció, amelyhez Budapesten kívül több magyar város, így Pécs és Sátoraljaújhely is csatlakozik. A kezdeményezés elindítója:.Andy Ridley.

– Több száz gárdista tesz esküt a fővárosi Hősök terén.

– Zéró toleranciát hirdet a környezetvédelmi- és vízügyi tárca a zöld bűnözés ellen, s kezdetét veszi az idei Zöld kommandó akciósorozat. Fodor Gábor elmondása alapján az akció fő "célcsoportja" az illegális szemét- és hulladéklerakók felszámolása mellett az autóbontók és a színesfémbegyűjtők ellenőrzése, s az illegális tevékenységet végzők visszaszorítása.

– Koszovó függetlenségének Magyarország általi elismerése ellen tiltakoznak Budapesten a Külügyminisztérium előtt.

– Megnyílik Damaszkuszban az Arab Liga csonka csúcstalálkozója: a szervezet 22 tagállamából csupán 11-en képviseltetik magukat.

– Zimbabwéban megkezdődnek az általános választások.

– Augustinus, azaz Szent Ágoston (354-430) hat, eddig ismeretlen prédikációjára talál rá az Osztrák Tudományos Akadémia három kutatója az erfurti egyetem könyvtárában.

Március 30, vasárnap – Március 29-én éjfélkor befejezik munkájukat a repülőtéri útlevélkezelők a 2/A terminálon, mivel Ferihegy is csatlakozik a schengeni övezethez, ezért a fülkékre sincs többé szükség, később lebontják azokat. A 2/B terminálon továbbra is kezelik az útleveleket, onnan az Európai Unión kívüli országokba indulnak a járatok.

– Lakott területre zuhan egy kis repülőgép a nagy-britanniai Kent grófság északi részén található Farnborough város Broadwater Gardens nevű részén.

– Átadják az olimpiai lángot a kínai szervezőknek vasárnap a kora délutáni órákban Athénban. Azt öt kontinens 19 országának 19 városán utaztatják végig.

Március 31, hétfő – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felmenti Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Az SZDSZ-frakció azt javasolja az ügyvivői testületnek, hogy az SZDSZ április 30-ától hívja vissza minisztereit és államtitkárait. Ezzel felbomlik a 2002 óta fennálló szocialista-liberális kormánykoalíció.

– Beszüntetik a HD-DVD lemezek gyártását.
 

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023