VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 októberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

A barbár mindenek előtt egy ember, aki hisz a barbárságban.

Claude Lévi-Strauss

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 októberének hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

   

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Október 1, szerda – Aláírja az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást April Foley amerikai nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi és rendvédelmi miniszter a Külügyminisztériumban.

– A békepartnerségi programhoz kapcsolódó biztonsági egyezményt ír alá Brüsszelben Szerbia a NATO-val, a dokumentum lehetővé teszi, hogy a két fél bizalmas információkat cseréljen egymással.

Október 2, csütörtök – Tizenhat halottja és közel hatvan sebesültje van annak egy bagdadi merényletnek.

Október 3, péntek – Az amerikai kongresszus 263:171 arányban jóváhagyja a pénzügyi szektor megsegítését célzó 700 milliárd dolláros amerikai pénzügyi mentőcsomagot.

– Dél-Oszétia fővárosában, egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása hét orosz „békefenntartót” öl meg, többeket megsebesít.

Október 4, szombat – Tarka Magyar elnevezéssel pártfüggetlen demonstrációt tartanak Budapesten az erőszak és a kirekesztés ellen, több mint száz civilszervezet támogatásával.

– Az orosz csapatok megkezdik a szakadár területeken kívül, Grúziában létesített ellenőrzőpontjaik leszerelését.

Október 5, vasárnap – Püspöki szinódus a Vatikánban, amelyen első alkalommal egy főrabbi, Sír Jasúv Kohen haifai főrabbi személyében is felszólal (6-án).

Október 6, hétfő – Monorierdőnél a Budapest felé közlekedő InterCity vonatba belerohan a szerelvényt követő személyvonat. A baleset következtében 4 ember meghal, 27 megsérül.

– Kétnapos moszkvai látogatása során Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel tárgyal.

Október 7, kedd – Felmenti tisztségéből Cristian Adomnitei román oktatási minisztert Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök.

– Az Interpol tagjává válik a Vatikán a szervezet szentpétervári közgyűlésén. A Vatikán a szervezet 187. tagja.

– Feladja magát a hatóságoknál Alfonso Antonio Portillo Cabrera egykori guatemalai államfő, akit a megbízatása idején történt korrupciós ügyek miatt kerestek, s aki eddig Mexikóban bujkált.

Október 8, szerda – Megkezdődik Zuschlag János volt MSZP-s országgyűlési képviselő büntetőpere a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Október 9, csütörtök – október 9–10. – Budapesten rendezik meg a NATO védelmi miniszterek informális találkozóját.

Október 10, péntek – Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Budapesten találkozik Davit Kezerasvili grúz védelmi miniszterrel.

– A kínai hatóságok letartóztatnak egy tejtermelőt, aki hatszáz tonna melaminnal szennyezett fehérjeport készített tejtermékek "feljavítására".

– Legkevesebb 12 katona és 7 civil veszti életét Peruban az évtized legsúlyosabb rajtaütésében, amelyet a maoista csoport hajt végre.

Október 11, szombat – Új kormányfőt neveznek ki Peruban, miután az egy hete kirobbant korrupciós botrány miatt távozott a korábbi kabinet. Yehude Simon, az új miniszterelnök eddig az egyik tartomány helyi kormányzatát vezette.

Október 12, vasárnap – Burundi katonák érkeznek a szomáliai fővárosba, Mogadishuba, hogy erősítsék az Afrikai Unió ottani békefenntartó kontingensét a terjedő iszlamista felkeléssel szemben.

– Egy hét után véget ér a római Biblia-olvasó maraton, amikor is a teljes Szentírást felolvasták. Rabbik és imámok, katonák és színészek is felolvastak a Bibliából élő adásban.

– Parlamenti választásokat tartanak Litvániában. Népszavazást is tartanak az ignalinai atomerőmű bezárásáról.

Október 13, hétfő – Sólyom László köztársasági elnök Ammanban megbeszélést folytat II. Abdalláhhal, a Jordán Hásimita Királyság uralkodójával.

Október 14, kedd – Előre hozott parlamenti választásokat tartanak Kanadában.

Október 15, szerda – Megkezdődik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója Brüsszelben: az ülést ezúttal – egyéb témákat háttérbe szorítva – az egyre terebélyesedő nemzetközi pénzügyi válság uralja.

Október 16, csütörtök – Meglátogatja a Google londoni központját és feltölt egy videót a YouTube-ra II. Erzsébet, az első brit uralkodó, aki e-mailezik, sms-ezik és van saját honlapja.

– Felavatják Kelet-Berlin első mecsetjét, ami ellen a helyi lakosok és a szélsőjobboldal hevesen tiltakozik. A baloldali városvezetés üdvözli a mecset felépülését, ami szerintük erősíti a vallási toleranciát. A tiltakozók azonban a városrész iszlamizálódásától tartanak.

– Kigyullad a prágai kiállítási palota; a műemlék épület egyik szárnya teljesen leég és összeomlik.

Október 17, péntek – Bemutatják az új rotterdami polgármestert, egy marokkói születésű, muszlim vallású holland politikust. Ahmed Aboutaleb az első bevándorló polgármester a holland kikötővárosban, és az első muszlim, akiből városvezető lesz Hollandiában.

– George Bush amerikai elnök ünnepélyesen bejelenti, hogy hét ország – Magyarország Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea – polgárai hamarosan vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.

Október 18, szombat – Államférfinak kijáró külsőségek közepette vesznek végső búcsút szombaton Klagenfurtban Jörg Haidertől, az autóbalesetben meghalt karintiai tartományi elöljárótól, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnökétől.

– Nagyszabású síita tüntetés kezdődik az amerikai megszállás ellen Bagdadban.

– Franz Münteferinget választják a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új elnökévé, illetve Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert hivatalosan kancellárjelöltté választják a párt szombati rendkívüli kongresszusán.

Október 19, vasárnap – Bagdadban tárgyal az új brit védelmi miniszter: John Huttont, aki október 3-án vette át a tárca irányítását, vasárnap Núri al-Máliki iraki kormányfő fogadja.

Október 20, hétfő – 6,5-ös erősségű földrengés rázza meg a Celebesz-sziget partjait Indonéziában.

– További két hetet kap Simon Peresz izraeli elnöktől koalíciós kormányának megalakításához Cipi Livni, a kormányzó Kadima párt új vezetője

– Börtönlázadás tör ki Mexikóban, az amerikai határhoz közeli Reynosa fegyintézetében hétfőn, s legalább 17 fogoly életét veszti.

Október 21, kedd – A pécsi bazilikában ünnepélyes keretek között újratemetik Janus Pannonius 17 évvel korábban megtalált földi maradványait.

–Távollétében két évi börtönre ítélik Thakszin Sinavatra volt thaiföldi kormányfőt az ország összeférhetetlenségi törvényének megsértése miatt.

– Leállítják egy svéd atomerőmű egy részlegét, miután egy másik ugyanolyan reaktorban megrepedtek a szabályzórudak.

Október 22, szerda – Magyarország a tavalyi 17-ről a 23. helyre csúszik vissza a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság-rangsorában, amelyet e napon tesz közzé a párizsi székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet.

– A kabuli kormány nem hivatalos tárgyalásokat kezd a tálibokkal.

Október 23, csütörtök – Az Európai Parlament Hu Jia (Hu Csia) kínai emberi jogi aktivistát tünteti ki a gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjjal.

– Ivo Pukanovic horvát újságírót Zágráb belvárosában bérgyilkosok ölik meg.

Október 24, péntek – A bolíviai kongresszusi képviselők több mint kétharmada szavaz igennel az új alkotmánytervezet elfogadására összehívandó népszavazás mellett.

– Hu Csin-tao kínai államfő köszöntőjével közép-európai idő szerint péntek délelőtt Pekingben megkezdődik az Európa-Ázsia Együttműködés (ASEM) állam- és kormányfőinek 7. csúcstalálkozója.

– Három NATO-hadihajó kezd járőrözést a Szomália előtti vizeken és az Ádeni-öbölben, vagyis azon a tengerszakaszon, ahol az utóbbi időszakban elharapództak a teherhajók elleni kalóztámadások.

Október 25, szombat – A dalai láma bejelenti, hogy feladja a tárgyalásokat Kínával Tibet autonómiájáért.

Október 26, vasárnap – Prágában őrizetbe veszik az évek óta álnéven élő Jozef Rohacot, az Aranykéz utcai robbantásos merénylet feltételezett elkövetőjét.

– Nyolc civil hal meg egy amerikai-iraki helikopteres rajtaütés során Szíriában.

Október 27, hétfő – Horst Seehofert választja alakuló ülésén a müncheni tartományi parlament Bajorország új miniszterelnökévé.

– Újabb németországi kitüntetésben részesül Kertész Imre. A német fővárosban élő és alkotó, irodalmi Nobel-díjas magyar író a berlini Zsidó Múzeum Megértés és Tolerancia Díját kapja.

Október 28, kedd – Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter Budapesten megbeszélést folytat Szilvásy Györggyel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszterrel.

– Légitámadást intéznek tamil lázadók Sri Lanka fővárosa, Colombó ellen. A lázadók egy kétszemélyes kisrepülőről dobnak bombát például egy villamos erőműre.

Október 29, szerda – Az Európai Bizottság engedélyezi a német BayerCropScience által kifejlesztett genetikailag módosított gyapot, az LLCotton25 importját, illetve forgalmazását mind a 27 tagországban.

Október 30, csütörtök – Több tízezren tüntetnek Damaszkuszban az Egyesült Államok ellen a vasárnapi rajtaütés miatt, amelyet a szíriai kormány agressziónak minősít.

– Dmitrij Medvegyev orosz elnök leváltja Murad Zjazikov ingusföldi elnököt.

Október 31, péntek – A Hospinvest átveszi az egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetését.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023