VV 14. Az elme fogantatása

A kompetens kismama önmaga megismerésére törekszik, keresi a kapcsolatot babájával... Ez forradalmian átrajzolja a terhesanya-képet, a magzatképet, kettejük kapcsolatát, magát a teljes emberképünket is. Tovább »

Zeusz felesége

A görög istenek jó barátságban éltek a földiekkel. Halandó férfi istennőnek nemzette azt a héroszt, aki a görög akhájoknak a trójai háborút megnyerte, amely háború azért tört ki, mert egy másik halandó férfi nem a megfelelő istennőt jutalmazta Erisz aranyalmájával... Tovább »

Szovjetösztöndíjasok voltunk 1956-ban

Mi, a Szovjetunióban élő és tanuló ösztöndíjasok, a „kiválasztottak” és „kiváltságosok”, a rendszernek el- és lekötelezett jövendő „káderek” nagy többségünkben egyek voltunk az itthoniakkal... Tovább »

VV 32. Hollandia

Az Úristen megteremtette a világot, a hollandok pedig Hollandiát. (18. századi francia utazó) Tovább »

VV 40. Buddhizmus, misztika, Tibet

Midőn a bódhiszattva, a hatalmas lény a tökéletes bölcsességet valósítja meg, így gondolkodik... (Nágárdzsuna) Tovább »

 

Category Archives: Munka

A munka nem mindig kínál kiutat a szegénységből

Sok brit munkavállaló olyan keveset keres, hogy képtelen kikeveredni a szegénységből, annak ellenére, hogy folyamatosan van bejelentett legális munkaviszonya, és ez alapvetően meghatározza a szegény családokba született gyermekek kilátásait is - áll a brit kormány mellett működő illetékes szakbizottság csütörtökön ismertetett tanulmányában.

A társadalmi mobilitás és a gyermekszegénység vizsgálatára létrehozott testület 348 oldalas jelentése kimutatja, hogy a hivatalosan szegénységben élőnek nyilvánított brit gyermekek kétharmadának családjában legalább egy felnőtt dolgozik, az esetek zömében teljes munkaidőben.
Nagy-Britanniában az a háztartás számít szegénynek, amelynek jövedelme nem éri el az országos mediánérték 60 százalékát.
A kormányzati adatok szerint az elmúlt pénzügyi évben a brit háztartások mediánjövedelme 427 font (150 ezer forint) volt hetente, vagyis ennek 60 százalékát figyelembe véve a 256 fontos (90 ezer forintos) heti családi jövedelem a szegénységi küszöb.
A csütörtökön ismertetett átfogó elemzés szerint valószínűleg nem teljesül az a kormányzati terv, amely 2020-ra a gyermekszegénység felszámolását tűzte ki célul. A bizottság becslése szerint Nagy-Britanniában még abban az évben is várhatóan kétmillió gyermek él majd szegénységben.
A tanulmány ennél is komolyabb gondnak nevezi, hogy nagyon sok alacsony és közepes jövedelmű családban élő gyermeket fenyeget az a kilátás, hogy saját szüleinél is rosszabbul fog élni felnőttkorában. A szerzők kimutatják, hogy a brit társadalom legszegényebb 25 százalékába tartozó szülők gyermekeinek kevesebb mint a hetede jut felnőttként magas jövedelmű álláshoz, a magas jövedelmű családok gyermekeinek ugyanakkor három és félszer nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is magas jövedelmű felnőttekké váljanak.
Ez mutatja az alacsony társadalmi mobilitást, vagyis azt, hogy a háztartások anyagi helyzete a születés pillanatában alapvetően meghatározza a hosszú távú megélhetési kilátásokat.
A tanulmány szerint Nagy-Britanniában hozzávetőleg 5 millió munkavállaló keres kevesebbet, mint amennyi minimálisan elégséges lenne a megélhetéshez. A megélhetési minimum - az országos átlagnál kiugróan drágább Londont nem számítva - jelenleg 7,45 fontos (2600 forintos) órabért jelent.
MTI

Brit lap: “rabszolgaként dolgoztatnak” kelet-európaiakat brit élelmiszerüzemekben

Szinte rabszolgasorban tartanak kelet-európai munkavállalókat egyes nagy-britanniai élelmiszer-feldolgozó üzemekben, amelyek közül nem egy a legnagyobb brit szupermarket-hálózatokat látja el termékeivel – írta feltáró riportjában a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi konzervatív brit lap oknyomozó újságíróinak az áldozatok – főleg lengyelek, szlovákok és litvánok – elmondták, hogy gyakran napi 17 óra folyamatos munkára kényszerítik őket, és ha kifogást emelnek munkakörülményeik ellen, a munkaszervezők – valójában szintén kelet-európai embercsempészek – rendszerint fizikai erőszakot alkalmaznak velük szemben.
A lap szerint a rendőrség, illetve a munkaszervezők tevékenységének ellenőrzéséért felelős hatóság (GLA) már vizsgálatot folytat egy feltételezett embercsempész hálózat ellen, amely a hatósági gyanú szerint jó fizetés ígéretével Nagy-Britanniába csal kelet-európaiakat, akiket azután gyakorlatilag fogságban tart és kizsákmányol.
Egy húszas éveiben járó szlovák munkavállaló, aki megszökött egy brit húsfeldolgozó üzemből, arról számolt be, hogy három éven keresztül heti hét napon át dupla műszakok teljesítésére kényszerítették, és naponta mindössze 2,80 fontot (ezer forintot) fizettek neki.
Nagy-Britanniában a törvényesen megszabott minimálbér óránként 6,31 font (2300 forint) a 21. életévüket betöltött munkavállalók számára.
A szlovák fiatalember elmondta, hogy társaival együtt egy zsúfolt épületben tartották őket, amikor éppen nem dolgoztak, enni alig kaptak, bankszámlájukat pedig a munkaszervező tartotta ellenőrzése alatt.
Egy lengyel munkavállaló, aki egy gyümölcscsomagoló üzemben dolgozott, a The Sunday Times riportereinek elmondta, hogy őt nem egészen 2 fontos órabérért dolgoztatták. Az üzem az öt legnagyobb brit szupermarket-hálózat egyik beszállítója.
A vizsgálat nyomán négy országos áruházlánc – a Tesco, a Sainsbury’s, a Marks & Spencer és az Asda – közölte a brit lappal, hogy felmondta szerződését egy angliai munkaszervező céggel, amelyről kiderült, hogy zömmel litván alkalmazottait 17 órás műszakok teljesítésére kötelezte fizetés nélkül, és aki kifogást emelt, azt megverték, vagy azzal fenyegették, hogy harci kutyákat uszítanak rájuk.
A Kelet-Európából érkezőket gyakran minden ok nélkül, még munkába állásuk előtt agyba-főbe verik, csak azért, hogy “betörjék őket”, majd a munkaszervezőként fellépő embercsempészek közlik velük, hogy több ezer font “adósságot” kell törleszteniük munkabérükből, és ha ez megtagadják, otthonmaradt családtagjaiknak esik bántódásuk. Ez nem csak üres fenyegetés: a hatóságok megerőszakolt feleségekről, nyomtalanul eltűnt, valószínűleg meggyilkolt férjekről kapnak bejelentéseket – idézte forrásait a The Sunday Times.

Kertész Róbert (MTI), London, 2013. október 6.

A munkanélküliség pszichológiája

Az állástalanság érzelmi hullámvasút

Minden munkavállaló rémálma, hogy elveszti kenyérkereső állását. A munkanélküliség megélése az egyik legkeményebb erőpróba az emberek életében. Sorozatunkban az állástalanság okait elemzi és a munkanélküliek lelki világába ad betekintést Kiss István pszichológus, életvezetési tanácsadó.

A munkahely váratlan elvesztését az emberek többsége nagyon fájdalmasnak éli meg. Egyfajta sokkot vált ki a munkavállalónál már a munkanélkülivé válás lehetősége is, de még inkább egy elhúzódó folyamata, illetve a munkaviszony hirtelen megszakadása. Akár bevalljuk, akár nem, munkánk a mindennapjaink fontos szervezőelemét, keretét jelenti, meghatározza életritmusunkat, befolyásolja önmeghatározásunkat. A munka ugyanis beépül a személyiségről alkotott képbe. Ha hirtelen elveszik az állás, az identitás egy darabjának az elvesztését is jelenti.

Kiben keressük a hibát?

Az elbocsátásukra az emberek különféle magyarázatokat adnak. Vannak, akik elsődlegesen magukban keresik a hibát, és vannak, akik a külső körülményekre fogják. Hosszabb távon mindenképpen az a stratégia jobb, ha megpróbáljuk objektív módon mérlegelni a lehetséges okokat, magunkba tekintünk, még ha az rövid távon megterhelést is okoz, fájdalmas élmény. Valamivel könnyebb annak a helyzete, akit több munkatársával együtt bocsátanak el, mert kisebbnek érezheti a személyes veszteséget. Ha ismer másokat is, akik ugyanarra a sorsra jutottak, megoszthatja problémáját.

A munkanélküliség okai

A munkanélküli létnek három fő oka lehet: egyrészt a foglalkoztatás struktúrája változhat meg, a piaci változások következtében a cégnek nem lesz szüksége bizonyos tudással rendelkező munkavállalóra, így leépít. Másik ok, amikor egyszerűen nincs álláslehetőség abban a szektorban, ezt abszolút munkanélküliségnek nevezzük A harmadik forma a frikciós munkanélküliség, amikor a munkavállaló feladja munkáját, mert váltásra készül, ám új munkahelyet még nem talált magának.

Ahol a hullámvasút pályái összeérnek

A munkanélküliség megélése érzelmi hullámvasútra emlékeztet. Aki a folyamatosan romló munkahelyi légkörből – például egy csőd felé manőverező cég alkalmazottjaként – egyre kényelmetlenebbül érezve magát végül megszabadul, az első szakaszban felszabadulásként éli meg az állástalanságot. Az amúgy biztosnak látszó pozícióból menesztetteknél viszont a hullámvasút azonnal lefelé indul. Egy idő után azonban a hullámvasút pályái összeérnek a két csoportnál: a sorozatos próbálkozások ellenére is sikertelen álláskeresés fázisában találkozik a két görbe.

A gyásszal rokonítható az állástalanság

Az állásvesztés hasonlít más, súlyos veszteségekhez, a gyásszal rokonítható. Az állástalan a tagadás, a harag, a depresszió és a beletörődés fázisait éli át. Aktív álláskeresési fázisában erről a mélypontról indul lassan felfelé hangulati görbéje. Átélte, feldolgozta veszteségét, és belátva a helyzet visszafordíthatatlanságát – korábbi állása nagy valószínűséggel örökre elveszett – új lehetőségek után kezd kutatni. A tapasztalatok alapján azonban már hat hónapos sikertelen pályázás egyre mélyülő apátia felé sodorhatja az álláskeresőt és ebből a gödörből nagyon nehéz kijönni.

Kiss István pszichológus Jobpilot

 

 

Érdekel?

VÁLTOZÓ VILÁG 1995 óta

Könyv- és magazinsorozat

Tudod?

ÚTMUTATÓ 1991 óta

Tudnivalók, tanácsok, ajánlások

Érted?

TREND-VÁLTÓ 1992 óta

Tényfeltárás, elemzés, kritika, megoldások

Helyesled?

ÉRTÉK-REND 1988 óta

Kompetencia, kreativitás, felelősség

Támogatod?

KÖZÖSSÉG 1996 óta

Tudás, közösség, öröm

 

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

 

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Édes Útmutató...

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

 

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

 

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

Változó Világ Mozgalom

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

1% – Rendelkezhetsz!

Emberhit

Az Élet Útmutatója

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

A Mester beszélgetései

Nyitott ajtók

Csetlő-napló

  

g TÖRTÉNELEM

g JOG

g ÉLETMÓD

g FÖLDRAJZ

g KULTÚRA

g EGÉSZSÉG

g GAZDASÁG

g POLITIKA

g MESTERSÉGEK

g TUDOMÁNYOK

 

 

X

X

Hirdessen 4625 magyar oldalon fix kattintási díjon!

Csak az eredményekért fizet!

Hirdetés X

 

 

Nyitó oldal v Olvasószolgálat v Például teszteld internetkapcsolatod sebességét! v Médiaajánlat v Impresszum

Az oldal tartalma a Változó Világ Internetportál Tartalomkezelési szabályzatának felel meg, és eszerint használható fel (GFDL-közeli feltételek). 1988-2013

 

Site Meter
free counters