Monthly Archives: október 2013

2013. október 14-20. – 42. hét

2013. október 14–20. – 23. évfolyam, 42. hét

Magyarország

 

Gáz van, barátaim!

201342hvg

Csúnyán elvertek egy foci meccsen? Nem kellemes érzés, de a játék már csak ilyen. De korruptnak látszani, az gáz... Jobb körökben...

 

A világ

 

A szolgálóleány tündöklése...

20131019_cna400

Ma már a tudomány bármilyen problémára meg tudná találni a megoldást.

Ehhez nem a pénz hiányzik. Nem az érdekek tolmácsolója, vagyis a politika. A közérdek elsőbbsége hiányzik.

 

Energiatermelő ablakot mutattak be kínai tudósok

Az átengedett napsugarak mennyiségét szabályozni képes, és energiát is termelő "okosablakot" mutattak be kínai tudósok - közölte a South China Morning Post hongkongi napilap. Az új típusú okosablak legfőbb előnye, hogy használatával csökkenthetőek az épületek hűtésére és fűtésére fordított kiadások. Míg a legtöbb mai okosablak csupán a zárt terekbe érkező napsütés mennyiségét képes szabályozni, a sanghaji egyetem és a kínai tudományos akadémia kutatói által bemutatott újítás lényege, hogy az az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva energia megtakarítására és termelésére is képes. A tudósok hosszú évek óta próbálkoznak a napenergiát termelő szolárpanelek ablakokra szerelésével, anélkül, hogy azok az üveglapok áttetszőségét befolyásolnák. A kínai kutatók ezt vanádium-oxid használatával érték el, mely képes szabályozni a Naptól érkező infravörös sugarak mennyiségét - írta az újság a Nature Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent beszámolót idézve. A vanádium-oxid viselkedése az időjárástól függően változik: 68 Celsius-fok alatt szigetelő hatása van és átengedi az infravörös sugarakat, efelett fényvisszaverővé válik. Így a kísérletek során nemcsak az épületekbe beérkező napenergia mennyiségét tudta szabályozni, de a visszaverődés által a napsugarakat a gondosan elhelyezett napelemekbe "szórta át", amellyel a tudósok képesek voltak például egy lámpa meggyújtására. (MTI)

A munka nem mindig kínál kiutat a szegénységből

Sok brit munkavállaló olyan keveset keres, hogy képtelen kikeveredni a szegénységből, annak ellenére, hogy folyamatosan van bejelentett legális munkaviszonya, és ez alapvetően meghatározza a szegény családokba született gyermekek kilátásait is - áll a brit kormány mellett működő illetékes szakbizottság csütörtökön ismertetett tanulmányában.

A társadalmi mobilitás és a gyermekszegénység vizsgálatára létrehozott testület 348 oldalas jelentése kimutatja, hogy a hivatalosan szegénységben élőnek nyilvánított brit gyermekek kétharmadának családjában legalább egy felnőtt dolgozik, az esetek zömében teljes munkaidőben.
Nagy-Britanniában az a háztartás számít szegénynek, amelynek jövedelme nem éri el az országos mediánérték 60 százalékát.
A kormányzati adatok szerint az elmúlt pénzügyi évben a brit háztartások mediánjövedelme 427 font (150 ezer forint) volt hetente, vagyis ennek 60 százalékát figyelembe véve a 256 fontos (90 ezer forintos) heti családi jövedelem a szegénységi küszöb.
A csütörtökön ismertetett átfogó elemzés szerint valószínűleg nem teljesül az a kormányzati terv, amely 2020-ra a gyermekszegénység felszámolását tűzte ki célul. A bizottság becslése szerint Nagy-Britanniában még abban az évben is várhatóan kétmillió gyermek él majd szegénységben.
A tanulmány ennél is komolyabb gondnak nevezi, hogy nagyon sok alacsony és közepes jövedelmű családban élő gyermeket fenyeget az a kilátás, hogy saját szüleinél is rosszabbul fog élni felnőttkorában. A szerzők kimutatják, hogy a brit társadalom legszegényebb 25 százalékába tartozó szülők gyermekeinek kevesebb mint a hetede jut felnőttként magas jövedelmű álláshoz, a magas jövedelmű családok gyermekeinek ugyanakkor három és félszer nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is magas jövedelmű felnőttekké váljanak.
Ez mutatja az alacsony társadalmi mobilitást, vagyis azt, hogy a háztartások anyagi helyzete a születés pillanatában alapvetően meghatározza a hosszú távú megélhetési kilátásokat.
A tanulmány szerint Nagy-Britanniában hozzávetőleg 5 millió munkavállaló keres kevesebbet, mint amennyi minimálisan elégséges lenne a megélhetéshez. A megélhetési minimum - az országos átlagnál kiugróan drágább Londont nem számítva - jelenleg 7,45 fontos (2600 forintos) órabért jelent.
MTI

2013. október 7–13. – 23. évfolyam, 41. hét

Magyarország

 

Tűz van, Bajám!

hv_2013_40

Hol kezdődik a csalás a politikában? Hát nem is ott, ahol azt be lehet bizonyítani.

 

A világ

 

Fordulat-e Szíria?

Time 916

Amerika erkölcsileg kiborult, és elhatározta, hogy nem vár ENSZ-határozatokra, mindenképpen és mindenáron megbünteti Szíriát. Ezt most Putinnak sikerült megakadályoznia.

Miért, és hogyan? Ebben a pillanatban ez mellékes.

 

Brit lap: “rabszolgaként dolgoztatnak” kelet-európaiakat brit élelmiszerüzemekben

Szinte rabszolgasorban tartanak kelet-európai munkavállalókat egyes nagy-britanniai élelmiszer-feldolgozó üzemekben, amelyek közül nem egy a legnagyobb brit szupermarket-hálózatokat látja el termékeivel – írta feltáró riportjában a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi konzervatív brit lap oknyomozó újságíróinak az áldozatok – főleg lengyelek, szlovákok és litvánok – elmondták, hogy gyakran napi 17 óra folyamatos munkára kényszerítik őket, és ha kifogást emelnek munkakörülményeik ellen, a munkaszervezők – valójában szintén kelet-európai embercsempészek – rendszerint fizikai erőszakot alkalmaznak velük szemben.
A lap szerint a rendőrség, illetve a munkaszervezők tevékenységének ellenőrzéséért felelős hatóság (GLA) már vizsgálatot folytat egy feltételezett embercsempész hálózat ellen, amely a hatósági gyanú szerint jó fizetés ígéretével Nagy-Britanniába csal kelet-európaiakat, akiket azután gyakorlatilag fogságban tart és kizsákmányol.
Egy húszas éveiben járó szlovák munkavállaló, aki megszökött egy brit húsfeldolgozó üzemből, arról számolt be, hogy három éven keresztül heti hét napon át dupla műszakok teljesítésére kényszerítették, és naponta mindössze 2,80 fontot (ezer forintot) fizettek neki.
Nagy-Britanniában a törvényesen megszabott minimálbér óránként 6,31 font (2300 forint) a 21. életévüket betöltött munkavállalók számára.
A szlovák fiatalember elmondta, hogy társaival együtt egy zsúfolt épületben tartották őket, amikor éppen nem dolgoztak, enni alig kaptak, bankszámlájukat pedig a munkaszervező tartotta ellenőrzése alatt.
Egy lengyel munkavállaló, aki egy gyümölcscsomagoló üzemben dolgozott, a The Sunday Times riportereinek elmondta, hogy őt nem egészen 2 fontos órabérért dolgoztatták. Az üzem az öt legnagyobb brit szupermarket-hálózat egyik beszállítója.
A vizsgálat nyomán négy országos áruházlánc – a Tesco, a Sainsbury’s, a Marks & Spencer és az Asda – közölte a brit lappal, hogy felmondta szerződését egy angliai munkaszervező céggel, amelyről kiderült, hogy zömmel litván alkalmazottait 17 órás műszakok teljesítésére kötelezte fizetés nélkül, és aki kifogást emelt, azt megverték, vagy azzal fenyegették, hogy harci kutyákat uszítanak rájuk.
A Kelet-Európából érkezőket gyakran minden ok nélkül, még munkába állásuk előtt agyba-főbe verik, csak azért, hogy “betörjék őket”, majd a munkaszervezőként fellépő embercsempészek közlik velük, hogy több ezer font “adósságot” kell törleszteniük munkabérükből, és ha ez megtagadják, otthonmaradt családtagjaiknak esik bántódásuk. Ez nem csak üres fenyegetés: a hatóságok megerőszakolt feleségekről, nyomtalanul eltűnt, valószínűleg meggyilkolt férjekről kapnak bejelentéseket – idézte forrásait a The Sunday Times.

Kertész Róbert (MTI), London, 2013. október 6.

 

 

Érdekel?

VÁLTOZÓ VILÁG 1995 óta

Könyv- és magazinsorozat

Tudod?

ÚTMUTATÓ 1991 óta

Tudnivalók, tanácsok, ajánlások

Érted?

TREND-VÁLTÓ 1992 óta

Tényfeltárás, elemzés, kritika, megoldások

Helyesled?

ÉRTÉK-REND 1988 óta

Kompetencia, kreativitás, felelősség

Támogatod?

KÖZÖSSÉG 1996 óta

Tudás, közösség, öröm

 

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

 

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Édes Útmutató...

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

 

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

 

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

Változó Világ Mozgalom

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

1% – Rendelkezhetsz!

Emberhit

Az Élet Útmutatója

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

A Mester beszélgetései

Nyitott ajtók

Csetlő-napló

  

g TÖRTÉNELEM

g JOG

g ÉLETMÓD

g FÖLDRAJZ

g KULTÚRA

g EGÉSZSÉG

g GAZDASÁG

g POLITIKA

g MESTERSÉGEK

g TUDOMÁNYOK

 

 

X

X

Hirdessen 4625 magyar oldalon fix kattintási díjon!

Csak az eredményekért fizet!

Hirdetés X

 

 

Nyitó oldal v Olvasószolgálat v Például teszteld internetkapcsolatod sebességét! v Médiaajánlat v Impresszum

Az oldal tartalma a Változó Világ Internetportál Tartalomkezelési szabályzatának felel meg, és eszerint használható fel (GFDL-közeli feltételek). 1988-2013

 

Site Meter
free counters