VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

1949 júniusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember újoncként érkezik életének minden korszakába.

Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort francia moralista író (1741–1794)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

1949 júniusának hírei

  

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

     

   
 
 

 

 

 

 

   

   

Sztálin

 

Gyermekvasút

 

NATO

 

 

Június 2. − Transzjordánia felveszi a Jordánia, illetve Jordániai Királyság nevet.

 

Magyar Nemzet, 1949. június 3.

H. G. Wells "Láthatatlan ember"-ét láthatóvá teszem találmányommal, "Az élet sugarával". Értékesítésére tőkés társat keresek. "Kerek asztal" jeligére.

 

Június 4. – Kimenekítik az amerikaiakat Dél-Koreából.

Június 5., Pünkösd vasárnap

Június 6., Pünkösd hétfő

Június 9. − XII. Pius pápa Badalik Sándort nevezi ki veszprémi püspökké. Grősz József érsek szenteli fel püspökké augusztus 24-én, székét augusztus 30-án foglalja el.

Június 10. – A május 15-én megválasztott országgyűlés újra Dobi Istvánt választja meg miniszterelnöknek, aki másnap bemutatja új kormányát. Rajta és Ortutay Gyulán kívül valamennyi miniszter az MDP tagja.

Június 11. – Feloszlatják a Gazdasági Főtanácsot, jogkörét az új Népgazdasági Tanács veszi át, amely 1952 novemberéig a leg-felsőbb gazdasági szerv lesz Magyarországon. Feladata a gazdasági fejlesztés és tervezés irányelveinek meghatározása, a gazdaságirányító szervek működésének összehangolása és a gazdasági centralizáció megvalósítása. Miniszteri rangú elnökét és a testület tagjait a köztársasági elnök, majd a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa nevezte ki. A Népgazdasági Tanácsot 1952. november 24-én szűntetik meg, feladatkörét a Minisztertanács vette át.

 

Hírlap, 1949. június 12.

Megindult a „légyszámlálás”. A vármegyék bizonyos meghatározott községeiben kijelölt időben és napon a lakástulajdonosok légyfogót, „kimutatási lapot” kaptak, és ezen megszámlálják az istállókban, konyhákban, szobákban a légypapírra felragadt legyeket.

 

Június 12. – Accrában új radikális pártot alapítanak Kwame Nkrumah vezetésével.

Június 20. − Befejeződik a lakosságcsere Csehszlovákia és Magyarország között.

Június 21. − A román hatóságok letartóztatják Márton Áron római katolikus püspököt, aki tiltakozott az egyházi iskolákban folyó anyanyelvi oktatást ért támadások, valamint az államosítások ellen.

Június 23. – Kudarcot vallanak a négy nagyhatalom egyeztetései egy német békeszerződésről.

Június 24., péntek − Megnyitják meg az Úttörővasút Előre és Ságvári-liget állomások közötti szakaszát. Az immár Széchenyi-hegy és Ságvári-liget – mai nevén Szépjuhászné – állomások között üzemelő vasútvonal hossza 6,7 km lett. A szakaszon két új szolgálati helyet, János-hegy és Ságvári-liget állomásokat adták át. Az itt található Vadaspark megállóhelyet csak évtizedekkel később, 2004-ben létesítették. A szakasz megnyitását többször elhalasztották. Az eredetileg tervezett nagyszabású ünnepséget lemondták. Az 1949. június 24-i megnyitón csak az építésvezetőség, a vasútvonal hivatásos építői, az úttörővasutasok képviselői és az érdeklődő nagyközönség volt jelen. A házi ünnepség keretében az építők jelképesen átadták a vasútvonal új szakaszát az úttörővasutas pajtásoknak. Az első vonat Ságvári-liget állomásról Széchenyi-hegy állomásra közlekedett. Az első szakasz megnyitásához hasonlóan a szerelvény a Kis Piri motorkocsiból állt. Az építésvezetőség tagjait, valamint néhány építőt és pajtást szállított. Az ünnepi különvonat közlekedése után a nagyközönség is végigutazhatott a vonalon. A különvonatot követően a menetrend szerinti vonatok már nemcsak Előre állomásig, hanem az átadott vonal teljes hosszában közlekedtek. A meghosszabbított vonalon több járműre volt szükség, mint az eredeti szakaszon. A várhatóan megnövekedő igények kielégítésére az Úttörővasútra szállították a LÁEV második motorkocsiját és egy mellékkocsit, három darab olajtüzelésűre átépített 490 sorozatú gőzmozdonyt, valamint néhány személykocsit. A járműveket 1949 júniusának első napjaiban még a Fogaskerekű Vasúton, a hónap közepén azonban már közúton, a Budakeszi úton szállították a készülőfélben lévő Ságvári-liget állomásra, ahonnan a szintén részben még épülő vasútvonalon továbbították őket a Széchenyi-hegyi motorszínhez. Az Előre és Ságvári-liget állomások közötti sza-kasz megnyitásakor befejezettnek tekintették az Úttörővasút építését. Az 1949 tavaszán meghozott döntés szerint a munkákat abba kellett hagyni. A vasútépítőket más, az ország újjáépítése szempontjából fontosabb építkezésekhez vezényelték át. Csak a pályafenntartáshoz, illetve az üzem közben felmerülő hibák kijavításához szükséges létszámot tartották meg az Úttörővasút állományában. Azonban, mint ismert, az Úttörővasút építését hamarosan folytatták. Alig több mint egy évvel később átadták a kisvasút befejező, 4,5 km hosszú, Ságvári-liget és Hűvösvölgy állomások közötti szakaszát is.

Június 25. − Husni al-Zaimot választják meg a Szíriai Köztársaság elnökének.

Június 26. – Francia Kongóban létrejön az ABAKO egyesület, amely a kongó nyelv védelmét tűzi célul, de hamarosan függetlenségért harcoló párttá alakul.

 

Magyar Nemzet, 1949. június 27.

Levelezés. Vasárnap 12-kor ugyanott, Béla.

 

Június 29. − Dél-Afrikában megtiltják a vegyes házasságot európaiak és nem európaiak között.

   

 

 

  

VÁLTOZÓ VILÁG

68.

1949

Írta

Szimeonov Todor

 Megrendelheted saját, illetve családod emlékeivel kiegészítve!

 

 

 

 

 

 

 

 

   
Ajánlott irodalom
 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hamilton, Edith: Görög és római mitológia, 1992.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Ovidius: Átváltozások, 1975.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

Zamarovsky, Vojtech: Istenek és hősök a görög és római mondavilágban, 1970.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023