VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

1949 szeptemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember újoncként érkezik életének minden korszakába.

Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort francia moralista író (1741–1794)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

1949 szeptemberének hírei

  

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

     

   
 
 

 

 

 

 

 

   

Sztálin

 

Gyermekvasút

 

NATO

  

 

 

Szeptember 2. − Megszűnik a berlini légihíd.

Szeptember 5. − Az Elnöki Tanács 1949:5. sz. tvr.-vel megszünteti az iskolai kötelező vallásoktatást.

Szeptember 9. – Sault-au-Cochon mellett, Kanadában a levegőben felrobban egy repülőgép, az utasok és a személyzet, összesen 22 személy meghal. A nemzetközi bulvársajtó vad spekulációkban kezd. A kanadai hatóságok lassan kiderítik a szövevényes esetet, amely közönséges biztosítási csalásnak bizonyul. Három embert felakasztanak, köztük az első nő, akit Kanadában így végeznek.

Szeptember 10. − A Vasas Szakszervezet Székházában megkezdődik az első sztahanovista tanfolyam.

Szeptember 12. – Nagy László Bulgáriába utazik, ahol 1951 tavaszáig marad. Később is többször tér vissza oda, és a bolgár költészet megihletett tisztelőjévé és tolmácsolójává válik.

Szeptember 14. − A Népgazdasági Tanács elrendeli a 300-nál több dolgozót foglalkoztató vállalatoknál személyzeti és bérosztály szervezését.

Szeptember 15. − Bonnban kihirdetik a Német Szövetségi Köz-társaság (NSZK) megalakulását. Heusst választják az NSZK első elnökévé, első kormányfőjévé pedig Konrad Adenauer , aki 20-án mutatja be koalíciós (CDU-CSU-FDP) kabinetét. Adenauer 1963-ig marad hatalmon.

Szeptember 16. − Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Arany Oroszlán: Manon
Férfi főszereplő: Joseph Cotten – Jannie arcképe
Női főszereplő: Olivia de Havilland – Kígyóverem
Rendező: Augusto Genina – Az ég a mocsár felett

Szeptember 18. – Súlyosbodó pénzügyi válság Nagy-Britanniában. A brit fontot 30 %-kal leértékelik. Másnap Franciaország is leértékeli a frankot, ebben az évben másodszor.

Szeptember 21. – Pekingben Mao Ce-tung elnökletével megkezdődik a kínai nép konzultatív politikai konferenciája (a nemzeti parlament sajátos kínai formája). A 662 képviselő szeptember 30-áig tanácskozik, és jóváhagyja Kína új alkotmányát, amely október 1-én lép érvénybe, Kínát népköztársasággá kiáltva.

Szeptember 21. − Életbe lép az ún. megszállási statútum, ez fenntartja a megszállást, de megszünteti a katonai közigazgatást, s létrehozza a három nyugati hatalom Szövetséges Főbiztosságát.

Szeptember 22. – Franciaország újra meghirdeti Vietnam függetlenségét általa kialakított szerkezettel és fővárossal. Az akciót Việt Minh (a vietnami kommunista mozgalom) nem ismeri el.

Szeptember 22. – Megalapítják a Guatemalai Munkapártot PGT (Partido guatemalteco del trabajo, PGT), amely a nemzetközi kommunista mozgalomhoz csatlakozik.

Szeptember 23. – Budapesten megkezdődik Rajk László volt belügy-, majd külügyminiszternek és társainak pere. Rajkot, Szőnyi Tibort és Szalai Andrást halálra ítélik.

Szeptember 25. − A TASZSZ bejelenti, hogy a Szovjetunió is rendelkezik atombombával. Megszűnik az USA atommonopóliuma. Válaszul Truman elnök új fegyverkezési programot jelent be.

Szeptember 26. − Révai, betegségéből felépülve, a Rákosi Mátyás jelenlétében tartott házi ünnepség keretében hivatalosan is megnyitotta az új Népművelési minisztériumot. Kijelentette: „Az új minisztériumra azért van szükség, hogy állami eszközökkel is gyorsítsuk ennek az elmaradásnak a felszámolását, … hogy az ideológia területén is tervszerű és szervezett harcot kezdjünk a kapitalista maradványok kiszorítására.” Révai szerint a kultúra területén volt a legnagyobb a lemaradás a népi demokrácia gazdasági és politikai fejlődésével szemben. A beszéd fő motívumai a formájában nemzeti, tartalmában szocialista kultúra meghatározására, a marxista-leninista ideológia terjesztésére, a művészet és az irodalom semlegességének tagadására, a kultúra munkásaival való együttműködési igényre, a szovjet kultúra példamutató jellegére vonatkoztak. Sajátos aktualitást adott Révai beszédének a Rajk-ügy. Kifejtette, hogy a kulturális fronton éppúgy szükség van éberségre, mint a politikában és a gazdaságban, és hogy a néphez hű értelmiségre ezután még inkább számítunk, mint eddig. Rajkra és társaira utalva kijelentette: „nem volt köztük munkás és paraszt, de nem volt köztük egyetlen igazi értelmiségi sem.”

Szeptember 27. − A Rajk-per bizonyítékaira hivatkozva a Szovjetunió felbontja a barátsági szerződést, és megszünteti a diplomáciai kapcsolatokat Jugoszláviával.

Szeptember 28. – A Szovjetunió példáját követve a szocialista országok felmondják a Jugoszláviával kötött szerződéseiket és gazdasági–politikai blokád alá helyezik az országot.

Szeptember 29. − Megkezdődik az 5 éves tervkölcsön jegyzése.

Szeptember 30.  A kormány Kádár János belügyminiszter előterjesztésében, napirenden kívül megtárgyalja és jóváhagyja a megyerendezés alapelveit.

   

 

 

  

VÁLTOZÓ VILÁG

68.

1949

Írta

Szimeonov Todor

 Megrendelheted saját, illetve családod emlékeivel kiegészítve!

 

 

 

 

 

   
Ajánlott irodalom
 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hamilton, Edith: Görög és római mitológia, 1992.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Ovidius: Átváltozások, 1975.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

Zamarovsky, Vojtech: Istenek és hősök a görög és római mondavilágban, 1970.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023