VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2006 hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Hiszem, hogy jót hoz a jövő. És ha csekély mértékben ehhez én is hozzájárulhattam, akkor meg vagyok elégedve.

Kármán Tódor magyar tudós (1881-1963) 

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2006 naptára

2006 eseményei

  

   

 

 

 

   

 

Június 5. Saríf Sejk Ahmed sejk, az Iszlám Törvényszékek Szövetsége nevű szervezet elnöke közölte, hogy fegyveres erőik heteken át tartó heves harcok után elfoglalták Mogadishu-t, Szomália fővárosát. A mostani összecsapások a legtöbb áldozatot követelték az országban tizenöt éve tartó polgárháborúban. Ezekben az Al-Kaidával fenntartott kapcsolatokkal vádolt  muzulmán milíciák visszavonulásra késztették az a CIA-kapcsolatokkal vádolt hadurak világi szövetségét. Szomália a nemzetközi közösség egyik legnagyobb kudarca és szégyene. Az Egyesült Államok és több szövetségese 1993-ban  próbált kudarcba fulladt fegyveres beavatkozással rendet teremteni az elszegényedett, káoszba süllyedt nyolcmilliós országban, ahol Mohamed Sziad Barré szocialista rendszerének 1991 évi megdöntését követően hadurak hadakoznak, lehetetlenné téve mindennemű legitim államhatalom megszervezését. Az ENSZ által elismert és támogatott átmeneti kormány székhelye Baidoa városában van, de az ország nagy részén nem képes elfogadtatni magát.

 

 

Mariska Veres

 1947-2006

 

 

 

  

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Június 15.  Egy új készítmény várhatóan forradalmasítja az emlődaganatok egyik agresszív formájának kezelését, a minden negyedik melldaganatos betegnél diagnosztizált HER2 pozitív emlőrák gyógyítását. Az emlőrák e fajtájában szenvedő nők életkilátásai nagyon rosszak, a daganat fiatal életkorban is kialakulhat, gyorsan nő, hamar képez áttéteket, így hamar vezet halálhoz. Az immunterápia néven ismert, célzott biológiai terápiát eddig csak a távoli áttétet adó, HER2-pozitív emlőrákos eseteknél alkalmazták. Itt hagyományos kemoterápiával kombinálva tényleges áttörést hozott, átlagosan mintegy 40 százalékkal növelte meg a hagyományos kemoterápia mellett várható 20 hónapos élettartamot. A vizsgálatok adatai szerint, a HER2-pozitív emlőrákfajta korai stádiumában adott célzott kezeléssel kombinált terápia pedig a felére csökkentette a daganat kiújulásának esélyét, és harmadával a halálozás kockázatát. A nemzetközi vizsgálatok, amelyben Magyarországon is hét központ és 150 beteg vett részt, áttörő eredményeket hoztak, így az európai gyógyszer-törzskönyvezési hatóság jóváhagyta a készítmény alkalmazását korai stádiumú betegeknél is. Mostantól 33 hazai onkológiai centrumban már elérhető lesz ez a terápiás forma.

   

Egy hír, amelynek érdemes figyelni az utóéletét!

 

   

Szeptember 2. Befejezte San Franciscótól New Yorkig tartó kerékpározását a gyógyíthatatlan rákbeteg, Jane Tomlinson. Az elmúlt több mint két hónapban Nagy-Britannia egy emberként drukkolt a 42 éves leedsi nő rendkívüli vállalkozásának sikeréért. A háromgyermekes anya június 29-én indult el 6760 kilométeres útjára. A közel 40 fokos hőségen és a több mint 3000 méteres hegyi szakaszokon kívül kutyák támadásával, de főleg állapota rosszabbodásával is meg kellett küzdenie. Kísérői két nappal ezelőtt hiába próbálták rábeszélni, hogy adja fel a kínszenvedést és feküdjön be a kórházba. A "Ride Across America" elnevezésű túra kereken hat évvel az után ért véget, hogy orvosok legfeljebb fél évet adtak Tomlinsonnak, akin először 26 éves korában diagnosztizáltak mellrákot. 2000-re áttételek hatalmasodtak el rajta. Jane nem hagyta el magát, és imponáló erőfeszítésekkel küzdött életéért. Lenyűgöző teljesítményei közé több maratoni futás, Nagy-Britannia északi és déli csücske közötti tandembiciklizés, a londoni triatlon, valamint a nagy északi futás tartozott, de megtette két keréken a Róma-Leeds távolságot is. Az elviselhetetlen fájdalmakkal megbirkózó nő azt akarta bebizonyítani, hogy semmi nem lehetetlen. Példamutató teljesítményei mellett több mint kétmillió fontot (827 millió forintot) hajtott fel szponzoroktól a rákkutatás előmozdítására.

 

   

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023