VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 decemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Kibomlik végül minden szövevény.

József Attila

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 decemberének hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

     

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

December 1, hétfő – Megalakul a parlamenti vizsgálóbizottság az őszi kémbotrány (Szilvásy György titkosszolgálati miniszter bejelentése szerint árnyék-titkosszolgálatként működő magánvállalkozást lepleztek le) ügyében. A Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódik.

– A hivatalából távozó Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert Molnár Csaba váltja.

December 2, kedd – Másodszor is halálra ítélik Irakban a Vegyi Ali néven ismert Ali Haszán al-Madzsidot, Szaddám Huszein unokatestvérét, volt iraki belügyminisztert.

– Az ellenzéki PSD-PC pártszövetség kapja a legtöbb szavazatot, de a korábban kormányzó, most szintén ellenzékben lévő PD-L szerzi a legtöbb mandátumot a romániai választások végeredménye szerint. A leköszönő miniszterelnök pártja a harmadik helyen zár, de lehet, hogy ő maga nem jut be a parlamentbe. Az RMDSZ 22 képviselői és 9 szenátori helyet szerez.

December 3, szerda – Dönt a szlovák parlament: kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben.

– Egyeztetni fognak a magyar és a szlovák parlament szakbizottságai a két ország közti vitás kérdésekről – ebben állapodnak meg találkozójukon Szili Katalin házelnök és a szlovák parlament elnöke.

– Pokolgépeket talál és hatástalanít a rendőrség Mumbai főpályaudvarán.

December 4, csütörtök – Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendelnek el az ország nagyobb repülőterein (a gyanú szerint erroristák légicsapásokat hajthatnak végre Indiában).

– Nemzetközi segítséget kér Zimbabwe, eddig ugyanis 565-en haltak meg az országban tomboló kolerajárványban. Az egészségügy-miniszter gyógyszereket, gyógyászati eszközöket és élelmiszert kér.

– Erdőtűz pusztít a görögországi Rodosz szigetén.

December 5, péntek – Harmincmilliárd eurós életszínvonal-emelő, gazdaságélénkítő programot fogadnak el a német parlamentben.

December 6, szombat – Az Orosz Ortodox Egyház 12 tagú szinódusa átmeneti vezetőt választ – az előző nap elhunyt – II. Alekszij pátriárka helyére Kirill Szmolenszki metropolita személyében.

December 7, vasárnap – Zavargások törnek ki Görögországban, amiért előző nap rendőrök lelőttek egy 15 éves fiút azok közül, akik autójukra támadtak Athénben.

– Kasmír tartomány pakisztáni ellenőrzés alatt álló részén elfogják a mumbai támadások feltételezett kitervelőjét.

December 8, hétfő – Kormányellenes tüntetők felgyújtják Athén karácsonyfáját és egy áruházat, továbbá bankokat, üzletházakat, valamint kormányhivatali épületeket rongálnak meg.

December 9, kedd – Negyven éves a számítógépes egér.

December 10, szerda – Traian Băsescu román államfő bejelenti, hogy Theodor Stolojant, a Demokrata Liberális Párt alelnökét bízza meg kormányalakítási tárgyalásokkal.

December 11, csütörtök – Tizenkét bányász meghal, négy pedig megsebesül egy murmanszki apatitbányában történt robbanásban.

December 12, péntek – Svájc csatlakozik a schengeni egyezményhez, annak 25. aláírójaként.

– Kenőpénz elfogadása, pénzmosás, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás címen vádat emelnek Tajvanon Csen Suj-pien volt elnök ellen.

December 13, szombat – Gordon Brown brit kormányfő indiai látogatása során Manmohan Szingh kormányfővel tárgyal.

– Raúl Castro kubai elnök Venezuelában tárgyal Hugo Chávez-szel.

December 14, vasárnap – Egy iraki újságíró „kutyá”-nak nevezi és cipőjével megdobja George W. Bush amerikai elnököt bagdadi sajtóértekezletén.

December 15, hétfő – Milo Đukanović montenegrói kormányfő hivatalosan átadja az EU soros elnöki tisztét betöltő Nicolas Sarkozy francia elnöknek országa tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba.

– Az Alkotmánybíróság megsemmisíti a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

December 16, kedd – A szarajevói védelmi minisztérium bejelenti, hogy Bosznia-Hercegovina az összes (44 fő) katonáját kivonta Irakból.

– Görögországban diákok egy csoportja elfoglalja az állami televízió hírstúdióját, és megszakítja az adást.

– Tűzszerészek öt robbanószerkezetet találnak a párizsi Printemps-Haussmann nagyáruházban, melyet az Afgán Forradalmi Front nevű szervezet két tagja helyezett el.

December 17, szerda – Borut Pahor szlovén kormányfő bejelenti, hogy – elsősorban a két ország területi vitájával magyarázva – megvétózza Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak folytatását.

December 18, csütörtök – A luxemburgi parlament elfogadja az eutanáziáról szóló törvényt. Hollandia és Belgium után Luxemburg lesz a harmadik EU-tagállam, ahol engedélyezik a kegyes halált.

– Nagy-Britannia július végéig kivonja katonái zömét Irakból – közli londoni parlament alsóházában Gordon Brown brit kormányfő.

– Elképzelhető, hogy Leonardo da Vinci eddig ismeretlen rajzait fedezték fel a firenzei mesternek a Louvre-ban található Szent Anna harmadmagával című festményének hátoldalán.

December 19, péntek – Malmöben muzulmán fiatalok csapnak össze a rendőrökkel, miután a karhatalom erőszakkal kiköltöztette őket egy imateremnek is használt helyiségből.

– Görög fiatalok megtámadják az athéni Francia Intézetet.

– A Hamasz palesztin iszlamista szervezet katonai szárnya bejelenti az Izraellel kötött tűzszünet végét.

December 20, szombat – II. Albert belga király folytatja a megkezdett konzultációkat a kormányválság megoldásáról, s ebből az derül ki, hogy a koalíciós erők nem akarják a választások előrehozatalát.

December 21, vasárnap – Sikeresen startol az Ariane-5 rakéta a guyanai Kourouból az Eutelsat Communications két műholdjával.

December 22, hétfő – Új alkotmány lép életbe Oroszországban.

– Romániában Emil Boc alakít kormányt.

December 23, kedd – Moussa Dadis Camara százados vezetésével Guineában a hadsereg átveszi a hatalmat, hatályon kívül helyezve az alkotmányt.

December 24, szerda – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök videóüzenetben jutatja el jókívánságait a nemzetközi misszióban szolgálatot teljesítő, a karácsonyi ünnepeket is külföldön töltő magyar katonáknak.

– Rakétákkal és aknákkal lövi Izraelt a Hamasz, egy nap alatt száz lövedéket is kilőttek. A palesztin szervezet szerint ezzel torolják meg az izraeliek által kedden megölt három emberük halálát. Az izraeli hadsereg ellencsapást indít.

– Robbanás történik a dél-ukrajnai Jevpatorijában egy négyemeletes lakóházban, a szerencsétlenségnek halálos áldozatai is vannak.

December 25, csütörtök – A francia hatóságok egy pokolgépet hatástalanítanak, egy másik viszont felrobban a francia Baszkföldön.

– Guineában Ahmed Tidiane Souaré miniszterelnök és kabinetjének tagjai megadják magukat a puccsistáknak.

– A német haditengerészet egyik fregattja megfutamítja a szomáliai kalózokat, mikor azok egy egyiptomi zászló alatt hajózó teherszállítót akartak elfoglalni.

December 26, péntek – A Lansana Conté elnök halála után puccsal hatalomra jutott guineai junta támogatására szólítja fel a külvilágot Abdoulaye Wade szenegáli elnök.

December 27, szombat – Líbiában 36 év után újra elfoglalja helyét az Egyesült Államok nagykövete, Gene Cretz személyében. Az USA Moamer el-Kadhafi 1969-es hatalomra kerülése után hívta vissza nagykövetét, majd 1978-ban bezárta tripoli képviseletét.

December 28, vasárnap – Egy iskola mellett robbant pokolgépet egy öngyilkos merénylő Afganisztánban; támadás eredeti célpontja egy közigazgatási épület, azonban a támadásban 14 gyerek hal meg.

– A pakisztáni Buner városában 22 ember meghal, amikor pokolgép robban fel egy szavazóhelyiségnél.

December 29, hétfő – Parlamenti választások Bangladesben, melyet nagy fölénnyel a középbal irányzatú Avami Liga nyer meg.

– Spanyolországban életbe lép az ún. történelmi emlékezet törvény, amelynek értelmében két éven át spanyol állampolgárságért folyamodhatnak azok az emberek, akiknek a felmenői elmenekültek Spanyolországból a polgárháború és Francisco Franco tábornok azt követő fasiszta diktatúrája elől.

– Az izraeli légierő sorozatos légicsapást mér a Gázai-övezetre.

December 30, kedd – Két járőröző rendőr elmondása szerint a Somogy megyei Őrtilos határában ismeretlenek lővéseket adtak le, s ezek egyike eltalálta egyikük karját.

– Thaiföldön a külügyminisztérium épületében ismerteti kormányprogramját az új miniszterelnök, a parlamentet ugyanis – az előző, tüntetésekkel menesztett miniszterelnök hívei – körbe zárják.

December 31, szerda – Egyiptomban lemondják a hivatalos újévi ünnepségeket a Gázai-övezetet sújtó izraeli légitámadások miatt.

– Kínában kezdetét veszi a melamin-botrányban érintett cég négy vezetőjének büntetőpere.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

  

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023