VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 decemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Kibomlik végül minden szövevény.

József Attila

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 decemberének hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

     

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

December 1, hétfő – Megalakul a parlamenti vizsgálóbizottság az őszi kémbotrány (Szilvásy György titkosszolgálati miniszter bejelentése szerint árnyék-titkosszolgálatként működő magánvállalkozást lepleztek le) ügyében. A Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódik.

– A hivatalából távozó Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert Molnár Csaba váltja.

December 2, kedd – Másodszor is halálra ítélik Irakban a Vegyi Ali néven ismert Ali Haszán al-Madzsidot, Szaddám Huszein unokatestvérét, volt iraki belügyminisztert.

– Az ellenzéki PSD-PC pártszövetség kapja a legtöbb szavazatot, de a korábban kormányzó, most szintén ellenzékben lévő PD-L szerzi a legtöbb mandátumot a romániai választások végeredménye szerint. A leköszönő miniszterelnök pártja a harmadik helyen zár, de lehet, hogy ő maga nem jut be a parlamentbe. Az RMDSZ 22 képviselői és 9 szenátori helyet szerez.

December 3, szerda – Dönt a szlovák parlament: kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben.

– Egyeztetni fognak a magyar és a szlovák parlament szakbizottságai a két ország közti vitás kérdésekről – ebben állapodnak meg találkozójukon Szili Katalin házelnök és a szlovák parlament elnöke.

– Pokolgépeket talál és hatástalanít a rendőrség Mumbai főpályaudvarán.

December 4, csütörtök – Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendelnek el az ország nagyobb repülőterein (a gyanú szerint erroristák légicsapásokat hajthatnak végre Indiában).

– Nemzetközi segítséget kér Zimbabwe, eddig ugyanis 565-en haltak meg az országban tomboló kolerajárványban. Az egészségügy-miniszter gyógyszereket, gyógyászati eszközöket és élelmiszert kér.

– Erdőtűz pusztít a görögországi Rodosz szigetén.

December 5, péntek – Harmincmilliárd eurós életszínvonal-emelő, gazdaságélénkítő programot fogadnak el a német parlamentben.

December 6, szombat – Az Orosz Ortodox Egyház 12 tagú szinódusa átmeneti vezetőt választ – az előző nap elhunyt – II. Alekszij pátriárka helyére Kirill Szmolenszki metropolita személyében.

December 7, vasárnap – Zavargások törnek ki Görögországban, amiért előző nap rendőrök lelőttek egy 15 éves fiút azok közül, akik autójukra támadtak Athénben.

– Kasmír tartomány pakisztáni ellenőrzés alatt álló részén elfogják a mumbai támadások feltételezett kitervelőjét.

December 8, hétfő – Kormányellenes tüntetők felgyújtják Athén karácsonyfáját és egy áruházat, továbbá bankokat, üzletházakat, valamint kormányhivatali épületeket rongálnak meg.

December 9, kedd – Negyven éves a számítógépes egér.

December 10, szerda – Traian Băsescu román államfő bejelenti, hogy Theodor Stolojant, a Demokrata Liberális Párt alelnökét bízza meg kormányalakítási tárgyalásokkal.

December 11, csütörtök – Tizenkét bányász meghal, négy pedig megsebesül egy murmanszki apatitbányában történt robbanásban.

December 12, péntek – Svájc csatlakozik a schengeni egyezményhez, annak 25. aláírójaként.

– Kenőpénz elfogadása, pénzmosás, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás címen vádat emelnek Tajvanon Csen Suj-pien volt elnök ellen.

December 13, szombat – Gordon Brown brit kormányfő indiai látogatása során Manmohan Szingh kormányfővel tárgyal.

– Raúl Castro kubai elnök Venezuelában tárgyal Hugo Chávez-szel.

December 14, vasárnap – Egy iraki újságíró „kutyá”-nak nevezi és cipőjével megdobja George W. Bush amerikai elnököt bagdadi sajtóértekezletén.

December 15, hétfő – Milo Đukanović montenegrói kormányfő hivatalosan átadja az EU soros elnöki tisztét betöltő Nicolas Sarkozy francia elnöknek országa tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba.

– Az Alkotmánybíróság megsemmisíti a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

December 16, kedd – A szarajevói védelmi minisztérium bejelenti, hogy Bosznia-Hercegovina az összes (44 fő) katonáját kivonta Irakból.

– Görögországban diákok egy csoportja elfoglalja az állami televízió hírstúdióját, és megszakítja az adást.

– Tűzszerészek öt robbanószerkezetet találnak a párizsi Printemps-Haussmann nagyáruházban, melyet az Afgán Forradalmi Front nevű szervezet két tagja helyezett el.

December 17, szerda – Borut Pahor szlovén kormányfő bejelenti, hogy – elsősorban a két ország területi vitájával magyarázva – megvétózza Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak folytatását.

December 18, csütörtök – A luxemburgi parlament elfogadja az eutanáziáról szóló törvényt. Hollandia és Belgium után Luxemburg lesz a harmadik EU-tagállam, ahol engedélyezik a kegyes halált.

– Nagy-Britannia július végéig kivonja katonái zömét Irakból – közli londoni parlament alsóházában Gordon Brown brit kormányfő.

– Elképzelhető, hogy Leonardo da Vinci eddig ismeretlen rajzait fedezték fel a firenzei mesternek a Louvre-ban található Szent Anna harmadmagával című festményének hátoldalán.

December 19, péntek – Malmöben muzulmán fiatalok csapnak össze a rendőrökkel, miután a karhatalom erőszakkal kiköltöztette őket egy imateremnek is használt helyiségből.

– Görög fiatalok megtámadják az athéni Francia Intézetet.

– A Hamasz palesztin iszlamista szervezet katonai szárnya bejelenti az Izraellel kötött tűzszünet végét.

December 20, szombat – II. Albert belga király folytatja a megkezdett konzultációkat a kormányválság megoldásáról, s ebből az derül ki, hogy a koalíciós erők nem akarják a választások előrehozatalát.

December 21, vasárnap – Sikeresen startol az Ariane-5 rakéta a guyanai Kourouból az Eutelsat Communications két műholdjával.

December 22, hétfő – Új alkotmány lép életbe Oroszországban.

– Romániában Emil Boc alakít kormányt.

December 23, kedd – Moussa Dadis Camara százados vezetésével Guineában a hadsereg átveszi a hatalmat, hatályon kívül helyezve az alkotmányt.

December 24, szerda – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök videóüzenetben jutatja el jókívánságait a nemzetközi misszióban szolgálatot teljesítő, a karácsonyi ünnepeket is külföldön töltő magyar katonáknak.

– Rakétákkal és aknákkal lövi Izraelt a Hamasz, egy nap alatt száz lövedéket is kilőttek. A palesztin szervezet szerint ezzel torolják meg az izraeliek által kedden megölt három emberük halálát. Az izraeli hadsereg ellencsapást indít.

– Robbanás történik a dél-ukrajnai Jevpatorijában egy négyemeletes lakóházban, a szerencsétlenségnek halálos áldozatai is vannak.

December 25, csütörtök – A francia hatóságok egy pokolgépet hatástalanítanak, egy másik viszont felrobban a francia Baszkföldön.

– Guineában Ahmed Tidiane Souaré miniszterelnök és kabinetjének tagjai megadják magukat a puccsistáknak.

– A német haditengerészet egyik fregattja megfutamítja a szomáliai kalózokat, mikor azok egy egyiptomi zászló alatt hajózó teherszállítót akartak elfoglalni.

December 26, péntek – A Lansana Conté elnök halála után puccsal hatalomra jutott guineai junta támogatására szólítja fel a külvilágot Abdoulaye Wade szenegáli elnök.

December 27, szombat – Líbiában 36 év után újra elfoglalja helyét az Egyesült Államok nagykövete, Gene Cretz személyében. Az USA Moamer el-Kadhafi 1969-es hatalomra kerülése után hívta vissza nagykövetét, majd 1978-ban bezárta tripoli képviseletét.

December 28, vasárnap – Egy iskola mellett robbant pokolgépet egy öngyilkos merénylő Afganisztánban; támadás eredeti célpontja egy közigazgatási épület, azonban a támadásban 14 gyerek hal meg.

– A pakisztáni Buner városában 22 ember meghal, amikor pokolgép robban fel egy szavazóhelyiségnél.

December 29, hétfő – Parlamenti választások Bangladesben, melyet nagy fölénnyel a középbal irányzatú Avami Liga nyer meg.

– Spanyolországban életbe lép az ún. történelmi emlékezet törvény, amelynek értelmében két éven át spanyol állampolgárságért folyamodhatnak azok az emberek, akiknek a felmenői elmenekültek Spanyolországból a polgárháború és Francisco Franco tábornok azt követő fasiszta diktatúrája elől.

– Az izraeli légierő sorozatos légicsapást mér a Gázai-övezetre.

December 30, kedd – Két járőröző rendőr elmondása szerint a Somogy megyei Őrtilos határában ismeretlenek lővéseket adtak le, s ezek egyike eltalálta egyikük karját.

– Thaiföldön a külügyminisztérium épületében ismerteti kormányprogramját az új miniszterelnök, a parlamentet ugyanis – az előző, tüntetésekkel menesztett miniszterelnök hívei – körbe zárják.

December 31, szerda – Egyiptomban lemondják a hivatalos újévi ünnepségeket a Gázai-övezetet sújtó izraeli légitámadások miatt.

– Kínában kezdetét veszi a melamin-botrányban érintett cég négy vezetőjének büntetőpere.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

  

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023