VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 februárjának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Chamberlain kétségtelenül élvezte a nép túlnyomó többségének támogatását München után, ám tizennyolc hó-nappal később megbukott – München következtében.

Henri Kissinger német születésű amerikai politikus (1923)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 februárjának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Február 1, péntek – Mauritánia fővárosában ismeretlen fegyveresek tüzet nyitnak az izraeli nagykövetség épületére.

–  Sikeres kényszerleszállást hajt végre egy amerikai katonai szállítógép Ferihegyen. (A szállítógép három hajtóművéből egy nem működött.)

– Svédország felhagy az analóg televíziós műsorszórással.

Február 2, szombat – Heves harcok törnek ki a csádi kormányerők és lázadó fegyveresek között N’Djamena közelében, majd a lázadó fegyveresek betörnek a fővárosba és körülzárják az elnöki palotát. Az Afrikai Unió elnöke bejelenti, hogy a szervezet mindaddig kizárja Csádot tagjai sorából, míg a demokratikus rend helyre nem áll.

– Az amerikai haderő tévedésből kilenc iraki civilt öl meg Bagdadtól 50 km-re délre fekvő Iskandariyah közelében.

– február 2–3. – Több erős földrengés rázza meg a kelet-afrikai Nagy-tavak vidékét; Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban 43-an halnak meg, több százan megsérülnek.

Február 3, vasárnap – Boris Tadić, a Demokrata Párt elnöke – addigi szerb államfő – a szavazatok 50,6%-ával megnyeri a szerbiai elnökválasztás második fordulóját.

Február 4, hétfő – Nem tud elég támogatást szerezni az ideiglenes kormány megalakításához az olasz szenátus elnöke, Franco Marini.

– Barack Obama országosan átveszi a vezetést Hillary Clintontól a demokrata szavazók körében.

– A Beatles békehimnuszát sugározza az űrbe a NASA, az Accross the Universe című dal negyven évvel ezelőtti felvételének tiszteletére.

– Borisz Tadics 50,57 százalékos, Tomiszlav Nikolics pedig 47,71 száza-lékos arányban szerez szavazatokat a szerb elnökválasztáson. A Köz-társasági Választási Bizottság eredményei szerint tehát Borisz Tadics nyeri a szerbiai elnökválasztást.

Február 5, kedd – Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök feloszlatja a parlamentet.

Február 6, szerda – Az Adriai-tengeren, Isztambulból Triesztbe tartó török teherhajó 200 tehergépkocsival, olajszármazékokkal és kilenc-tonnányi veszélyes anyaggal a fedélzetén kigyullad és elsüllyed Rovinj horvát kikötővárostól 13 tengeri mérföldre.

Február 7, csütörtök – Benyújtja lemondását Edward Lowassa tanzániai kormányfő és két minisztere, mert a nevüket kapcsolatba hozták egy korrupciós üggyel.

– Az ETA pokolgépet robbant az észak-spanyolországi Vergara bíróságának épülete előtt.

Február 8, péntek – A Richter-skála szerinti 6,8-es erősségű földrengést észlelnek az Atlanti-óceánon, messze Dél-Amerika partjaitól. A rengés epicentruma Francia-Guayanától több mint 1300 kilométerre található.

– Négy amerikai katona életét veszíti, amikor a járművük közelében felrobban egy út mentén elhelyezett pokolgép Bagdadban; egy másik katona halálát – a fővárostól északra – szintén egy pokolgép okozza.

Február 9, szombat – A japán védelmi minisztérium közlése szerint egy orosz harci repülőgép rövid időre behatolt Japán légtérbe, a csendes-óceáni Idzu-szigetek déli része felett, Tokiótól 650 km-re délre, helyi idő szerint reggel fél nyolckor (közép-európai idő szerint 8-án éjjel fél tizenkettőkor).

Február 10, vasárnap – A mianmari katonai kormányzat bejelenti, hogy májusban népszavazást rendeznek az új alkotmányról, 2010-ben pedig általános választásokat tartanak.

– Ukrajna hajlandó kifizetni a Gazprom orosz gázipari céggel szemben felhalmozott tartozását, ha az ukrán Naftohaz közvetlenül a Gazpromtól, közvetítő cég beiktatása nélkül vásárolhatja meg a földgázt – jelenti ki Olekszandr Turcsinov, a miniszterelnök első helyettese.

Február 11, hétfő – Sikertelen katonai hatalomátvétel Kelet-Timorban; a zendülők megtámadják Xanana Gusmão miniszterelnököt, José Ramos Horta államfőt pedig otthona előtt hasba lövik. A Nobel-békedíjas elnököt egy ausztráliai kórházba szállítják.

– Porig ég a dél-koreai főváros, Szöul egyik fő nevezetessége, a 14. századi városfalból fennmaradt déli kapu kétszintes, pagodatetős építménye.

Február 12, kedd – A Richter-skála szerinti 6,6-os erősségű földrengés rázza meg Mexikó déli, Oaxaca térségét.

Február 13, szerda – Az ausztrál kormány előterjeszti a parlamentben azt a történelmi jelentőségű indítványt, amelyben ünnepélyesen bocsánatot kérnek az őslakosoktól azokért az igazságtalanságokért, amelyeket 1910–1970 között követtek el ellenük az egymást követő kormányok.

Február 14, csütörtök – Nyílt háborút hirdet Izrael ellen a Hezbollah egyik vezetője, miután robbantásos merényletben megölték Emád Mugnijét, a szervezet egyik vezetőjét Damaszkuszban. Az izraeli kormány figyelmezteti nagykövetségeit és készenlétbe helyezi hadseregét.

– A szerb kormány határozatban nyilvánítja semmisnek Koszovó még ezután kikiáltandó függetlenségét.

– 6,7-es erősségű földrengés rázza meg Görögország déli részét, melynek epicentruma – a peloponnészoszi Kalamáta várostól délre – a tengerben volt.

Február 15, péntek – Magyarország első műszívét ezen a napon egy súlyos állapotban lévő szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapja meg Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében. A műtét több mint három óráig tart, a műszív négymillió forintba került.

– Újabb öt évre megválasztják Václav Klaust a Cseh Köztársaság állam-főjévé. A politikus a megismételt választás harmadik fordulójában szerzi meg a voksok többségét.

Február 16, szombat – Robbantásos támadást követnek el a Pakisztáni Néppárt egyik jelöltjének választási irodája ellen az afgán határ közelében fekvő Paracsinar városában.

Február 17, vasárnap – A pristinai parlament rendkívüli ülésén köz-felkiáltással kinyilvánítja Koszovó függetlenségét Szerbiától. Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaçi miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök aláírja a „független és demokratikus állam” megalakulásáról szóló nyilatkozatot.

– Zavargások kezdődnek Szerbiában a koszovói függetlenség ellen, kövekkel és fáklyákkal dobálják meg az Egyesült Államok nagykövetségét és az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia diplomáciai képviseletét.

Február 18, hétfő – Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Törökország, Albánia, Costa Rica és Afganisztán elismeri Koszovó függetlenségét.

– Szigorú biztonsági intézkedések mellett parlamenti választásokat tartanak Pakisztánban.

Február 19, kedd – Gyurcsány Ferenc és Ilham Aliyevv azeri elnök megbeszélést tartanak a Parlamentben. A találkozón elsősorban gazdasági kérdésekről esik szó, különös tekintettel a szorosabb energetikai együttműködés lehetőségeire.

– Koszovóba utazik az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javier Solana.

– A koszovói parlament elfogadja az alig két napja született új európai állam első tíz törvényét, amelyek közül az egyik a külügyminisztérium létrehozásáról rendelkezik.

– Fidel Castro lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről.

– Az Antarktisz jeges vizeinek élővilágát vizsgáló kutatók titokzatos teremtményeket gyűjtenek a sötét mélységben, köztük hatalmas tengeri pókokat és óriási férgeket.

Február 20, szerda – Ismeretlenek géppisztolyból sorozatot lőnek ki a korzikai Ajaccio igazságügyi palotájának épületére; személyi sérülés nem történik.

– A Richter-skála szerint 6,6-os erősségű földrengés rázza meg az indonéziai Szumátra szigetét.

Február 21, csütörtök – Olaszország elismeri Koszovót, aminek hatására Belgrád azonnali hatállyal visszahívja római diplomatáját. Független államnak ismeri el továbbá Koszovót Észtország, Dánia és Luxemburg is.

– Belgrádban, a volt jugoszláv parlament előtti téren több mint három-százezer ember gyűlik össze a Koszovó függetlensége ellen szervezett tömegtüntetésen. Támadás éri a horvát nagykövetséget, továbbá néhány száz tüntető betör az Egyesült Államok belgrádi külképviseletére, és felgyújtják az épületet.

Február 22, péntek – Aláírja a török államfő azt a vitatott alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy ezután az egyetemeken is viselhessenek fejkendőt a muzulmán nők.

Február 23, szombat – A kubai nemzetgyűlés elnöke bejelenti, hogy öt évre Raúl Castro Ruzt választották meg az államtanács elnökévé.

– A hamburgi tartományi parlamenti választáson a kereszténydemokraták győznek, azonban 43%-os eredményük nem elegendő az abszolút többséghez.

– Belgium elismeri Koszovó önállóságát.

Február 24, vasárnap – A 76 éves Raúl Castro Ruzt választják meg a kubai államtanács elnökévé, azaz államfővé öt évre.

– Európa számos városában tüntetnek szerbek Koszovó egy héttel ezelőtt kikiáltott függetlensége ellen.

– Elveszti addigi abszolút többségét a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hamburgi parlamentben. A helyi törvényhozásba ugyanakkor először jut be a Baloldal pártja.

– Nagy erejű földrengés rázza meg az indonéziai Szumátra sziget déli partvidékét.

– A ciprusi görögök Demetrisz Krisztofiaszt választják a földközi-tengeri szigetország új államfőjévé.

Február 25, hétfő – Aláírják Szerbia és Oroszország gázvezeték-építési megállapodását Belgrádban.

– Legkevesebb 36 tamil lázadó és öt kormánykatona veszti életét egy légicsapásban, valamint kormányerők és felkelők harcaiban Srí Lanka északi részén.

– Dmitrij Medvegyev találkozik Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel, akivel Koszovóról is tárgyal, de a fő téma a Déli áramlat tervezett gázvezeték.

– A német alsó-szászországi tartományban konzervatív-szabaddemokrata kormány alakul.

Február 26, kedd – Fennakad két, német lobogó alatt hajózó tolóhajó a Dunán Ercsinél.

– A magyar miniszterelnök megbeszélést folytat macedón partnerével, Nikola Gruevszkivel.

– Több millióan maradnak áram nélkül az Egyesült Államokban, Florida állam déli részén: egyelőre ismeretlen okból leállnak az erőművek.

– Srí Lankán, a Colombói Főegyházmegye területén Raj Fernando egy-házmegyei karitász igazgató és Adányi László, a Katolikus Karitász főtitkára Maggona településen elhelyezi annak a telepnek az alapkövét, ahol a magyar katolikusok segítségével 17 családi ház építése kezdődik meg.

– Függetlenségének kikiáltása után tíz nappal megalakul a Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport (angolul: International Steering Group – ISG)

Február 27, szerda – Kabultól keletre merényletet kísérnek meg az afgán belügyminiszter ellen, de a politikus túléli a merényletet.

Február 28, csütörtök – Kézbesítés helyett elássa a rábízott 732 népszavazási értesítőt egy 21 éves debreceni postás, akinek munkaviszonyát megszünteti a Magyar Posta.

– Meghal az első hazai műszíves. Az 58 éves férfin február 15-én hajtották végre beavatkozást, amelynek során keringéstámogató eszközt ültettek testébe.

– Megállapodás születik a kenyai kormány és az ellenzék között a hatalommegosztásról.

– Hatalmas robbanás rázza meg a franciaországi Lyon belvárosát. Egy tűzoltó meghal és 26-an sérülnek meg a balesetben. A gázrobbanás Franciaország második legnagyobb városának bevásárló utcájában történik a déli órákban, ahol csatornázási munkálatok folynak.

– Összehangolt kampányt kezd az ENSZ tíz ügynöksége a női körülmetélés ellen annak érdekében, hogy 2015-re jelentős mértékben visszaszorítsa és egy emberöltő alatt felszámolja ezt az ártalmas gyakorlatot. –   

Február 29, péntek – Irakban fegyveresek elhurcolják Paulos Faraj Rahhot, a káld katolikus egyház moszuli érsekét.

– Az iraki elnöki tanács jóváhagyja a volt belügyminiszter, Ali Haszán Madzsid – közismert nevén „Vegyi Ali” – kivégzését az iraki kurdok ellen végrehajtott 1980-as népirtás kitervelése miatt.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023