VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 januárjának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember nem változtathatja meg az életét anélkül, hogy maga is meg ne változna.

Simone de Beauvoir

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 januárjának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Január 1, kedd – Az ENSZ átveszi az Afrikai Unió (AU) – AMIS keretei között – szolgálatot teljesítő egységeitől az irányítást, és létrejön az ENSZ–AU „Hybrid Force”.

– Megszűnik a Magyar Köztársaság Határőrsége, feladatait és személyzetét átveszi a rendőrség.

– Ciprus és Málta saját valutaként bevezeti az eurót.

– Szlovénia biztosítja az Európai Unió elnökségét elsőként az új tagállamok közül.

Január 2, szerda – Hétszáz embert evakuálnak egy chilei vulkán közeléből. Az ország déli részén, a fővárostól, Santiago de Chilétől 650 ki-lométerre délre emelkedő Llaima tűzhányóból előbb füst kezd szivárogni, amit hamu- és lávakitörések követnek.

– Életbe lép Nagy-Britanniában az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának tilalma a 16 éven aluliaknak szóló tévéműsorokban.

– Teljesen kiég a világ első, kifejezetten rákkutatásra és kezelésre alapított kórházának felső emelete London délnyugati részén.

Január 3, csütörtök – Előválasztások Amerikában: Iowa államban a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál Mike Huckabee győz.

– A Srí Lanka-i kormány felmondja a tamil tigrisekkel 2002-ben kötött tűzszünetet.

Hosszú sorok kígyóznak Budapesten a BKV-pénztárak előtt.

Január 4, péntek – A mauritániai franciák elleni támadás miatt a szerve-zők úgy döntenek, hogy törlik a 2008-as Lisszabon–Dakar-ralit. 1979 óta először fordul elő ilyen.

– Anyang Nyongo, a Narancssárga Demokratikus Mozgalom főtitkára bejelenti, hogy a kenyai ellenzék új elnökválasztást követel.

Január 5, szombat – Grúziában Miheil Szaakasvili nyeri az elnökválasztást.

Január 6, vasárnap – Nagy erejű földrengés rázza meg Görögországot. A rengés epicentruma Athéntól 150 kilométerre, délnyugatra, a Peloponnészosz-félszigeten fekvő Leonídi városánál volt.

Január 7, hétfő – Kocsis L. Mihály főszerkesztő-helyettes látja el a Magyar Hírlap főszerkesztői teendőit, miután Gazsó L. Ferenc az előző napokban kérte felmentését.

Január 8, kedd – Pokolgépes merényletet követnek el D. M. Dasszanajake Srí Lanka-i nemzetépítési miniszter ellen, aki a kórházba szállítás után nem sokkal életét veszti.

– Késsel támadt a Maldív-szigetek államfőjére egy fiatalember, de Maumun Abdul Gajum köztársasági elnök sértetlenül éli túl az esetet.

Utolsó világkörüli útjára indult a világ leghíresebb óceánjárója, a Queen Elizabeth 2 luxushajó, ennek végeztével a hajó Dubai új nevezetességénél, a mesterséges Pálma Szigetnél köt ki, ahol ötcsillagos szállodává alakítják át. Az óceánjárót 1967-ben a nevét adó II. Erzsébet brit uralkodó avatta fel. Ez a Cunard line hajózási társaság 168 éves történetében a leghosszabb ideig szolgáló hajó. A több mint négy évtized során az óceánjáró 25 világkörüli utat tett meg, s több mint nyolcszázszor szelte át az Atlanti-óceánt. A 294 méter hosszú, 70 ezer tonnás Queen Elizabeth 2 fedélzetén egyszerre 1778 utas és ezerfőnyi személyzet tartózkodhat. A hajót tavaly ötvenmillió fontért (17,1 milliárd forintért) vásárolta meg Dubai World, a dubai kormány befektetési holdingja. A Queen Elizabeth 2-vel egyidejűleg futott ki első útjára a Cunard hajózási társaság legújabb óceánjárója, a 300 millió fontos (102,6 milliárd forintos) költséggel megépített Queen Victoria, amelyet egy hónappal korábban avatott fel Camilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös felesége. A két hajó ezúttal együtt szeli át az Atlanti-óceánt, s New Yorkban köt ki.

Január 9, szerda – George W. Bush nyolcnapos közel-keleti körútra indul.

Január 10, csütörtök – Kenyában az egymással szemben álló pártok megállapodnak abban, hogy egy olyan afrikai bizottság segítségével igyekeznek úrrá lenni a belpolitikai válságon, amelyet Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár vezet.

– Megváltoztatja a Postabank-perben hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla: a korábban felmentett Princz Gábort és társait másodfokon bűnösnek mondja ki.

Január 11, péntek – Ötvenkilenc felkelő és egy katona veszti életét a Srí Lanka északi részén a tamil szakadárok és a kormányhadsereg között dúló harcokban.

Január 12, szombat – Életét veszti két holland katona Afganisztán déli részén, Uruzgán tartománybeli támaszpontjuk közelében, miután fel-kelők tüzet nyitottak rájuk.

– Lezuhan a nemzetközi erők kötelékében szolgáló macedón békefenntartókat szállító Mi-17-es típusú helikopter. A Boszniából hazafelé tartó gépen utazó 11 katona életét veszti.

Január 13, vasárnap – Több mint 50 ezer ellenzéki tüntet a grúziai Tbiliszi központjában az elnökválasztás végeredménye miatt.

– Nalcsikban – a Kabardin Balkár Köztársaság fővárosában – ismeretlenek az utcán lelövik a szervezett bűnözés elleni csoport és a különleges kommandós alakulat főnökeit.

Január 14, hétfő – Pokolgép robban a pakisztáni Karacsiban; a merénylet hat halálos áldozatot és sok sebesültet követel.

– Négy tálib fegyveres merényletet követ el Kabul Serena nevű hotelében, ahol a norvég külügyminiszter, Jonas Gahr Stoere is tartózkodik.

– A NASA MESSENGER nevű műholdja a Merkúrhoz az első utazását teszi meg a három közül, majd 2011-ben bolygó körüli pályára fog állni.

– Thaiföldön egy muszlim szeparatista rajtaütés során nyolc, bázisa felé tartó katona veszíti életét.

Január 15, kedd – Bejrútban bomba robban az amerikai nagykövetség gépkocsija mellett, legkevesebb négy ember meghal és tucatnyian megsebesülnek, köztük az autó sofőrje.

– Az Ice Prince görög teherszállító hajó – 20 fős legénységgel és több mint ötezer tonna fűrészáruval a fedélzetén – elsüllyed Nagy-Britannia délnyugati partjainál, Devon közelében.

Január 16, szerda – Robbanószerrel megrakott övvel a derekán követ el öngyilkos merényletet egy nő az iraki Dijála tartomány Hán Bani Szaad városának zsúfolt piacterén.

– A palesztinokkal való tárgyalások miatt kilép az izraeli kormányból Avigdor Liberman, a stratégiai ügyek minisztere.

– Leteszi hivatali esküjét a hét évre újraválasztott üzbég elnök, Iszlam Karimov.

– Izraeli katonák megölik Dzsenín város közelében az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet ciszjordániai katonai vezetőjét.

Január 17, csütörtök – Csalással, hivatali visszaéléssel és megvesztegetéssel vádolja meg Traian Băsescu román államfő Adrian Năstase egykori kormányfőt, valamint nyolc volt és hivatalban levő minisztert.

Január 18, péntek – Rakétát lő ki egy izraeli repülőgép a Gázai övezetben lévő palesztin belügyminisztérium épületére. A támadás során egy ember meghal, több mint harmincan megsebesülnek.

Január 19, szombat – Irakban, az ország északnyugati részén – az egyik legnagyobb síita vallási ünnepségről (asúra) hazatartó zarándokok közül – heten veszítik életüket egy rakétatámadás során.

Január 20, vasárnap – Nemzetgyűlési választások Kubában.

– Tbilisziben, a parlament előtti téren – amerikai mintára megrendezett szabad ég alatti ceremónián, a meghívott külföldi és hazai vendégek előtt – beiktatják hivatalába Miheil Szaakasvili elnököt.

– Elnökválasztás Szerbiában.

Január 21, hétfő – Clemente Mastella igazságügy-miniszter távozásával felbomlik az olasz kormánykoalíció.

– A Kongói Demokratikus Köztársaság nemzetgyűlésének elnöke, Vital Kalmer sajtóértekezleten bejelenti, hogy egyezség jött létre a kormány és a lázadó szervezetek képviselői között az ország keleti felében dúló harcok befejezéséről.

Január 22, kedd – Záhonynál az Európai Unió területére érkezik az első közvetlen Kína–Európa konténerszállító vonat.

– Maszkos fegyveresek a gázai oldalról számos ponton felrobbantják a – két részre szakadt Rafah határvárost átszelő – mintegy 14 km-es betonfalat, majd az ezt követő hajnalon több száz palesztin hatol be egyiptomi területre.

Január 23, szerda – Kosztasz Karamanlisz személyében 49 év óta először látogat görög kormányfő Törökországba.

Január 24, csütörtök – A bizalmi szavazás elvesztése után benyújtja lemondását az olasz miniszterelnök, Romano Prodi.

– New York közelében három hajó – köztük egy olajszállító – ütközik össze.

Január 25, péntek – Benyújtja lemondását František Kašický szlovák védelmi miniszter.

– Boris Tadić szerb köztársasági elnök és Vojislav Koštunica kormányfő találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában.

– Súlyos autóbalesetet szenved a szerb belügyminiszter, Dragan Jočić.

Január 26, szombat – A református diakonisszák közössége kapja Budapesten a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. Az elismerést Bölcseki Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke adja át a társaság képviselőjének, Nagy Margit Ágnesnek.

Január 27, vasárnap – Kisiklik egy személyszállító vonat a törökországi Kütahya város közelében; nyolcan meghalnak, huszonegyen megsérülnek.

Január 28, hétfő – Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet három tagja életét veszíti Szomáliában, amikor gépjárművük aknára fut.

Január 29, kedd – Az Algírtól 50 kilométerre fekvő Thenia városban négyen meghalnak – köztük három rendőr – egy, a rendőrkapitányság elleni öngyilkos pokolgépes merényletben.

Január 30, szerda – Szökőár-riadót rendelnek el Indonéziában, miután a Richter-skála szerinti 6,6 erősségű földrengést észlelnek a Fűszer-szigetek (Maluku-szigetek) térségében.

Január 31, csütörtök – Szabadlábra helyezik Franciaországban a január 9. óta fogva tartott volt grúz védelmi minisztert, Iraklij Okruasvilit, akinek letartóztatását a grúz kormány kérte.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023