VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 májusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Hiszem, hogy jót hoz a jövő. És ha csekély mértékben ehhez én is hozzájárulhattam, akkor meg vagyok elégedve.

Kármán Tódor magyar tudós (1881-1963) 

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 májusának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Május 1, csütörtök – Műanyag fegyvert fog Gyurcsány Ferenc kormányfőre egy férfi annak beszéde közben az MSZP majálisán a Városligetben.

– A világ minden tájáról mintegy tízezer ember vesz részt a dél-lengyelországi Oswiecimben és Brzezinkában a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére tartott Élet Menetében.

– Az európai egyesülés elmélyítésében, az Európai Unió továbbfejlesztésében szerzett érdemeiért Angela Merkel német kancellár kapja az idei Károly-díjat a németországi Aachenben.

– Egy kínai napilap beszámolóját követően több száz, kényszermunkára fogott fiatalkorúra találnak rá a dél-kínai Kuangtung tartományban.

Május 2, péntek – Megkezdődik a közép-európai államfők hagyományos éves találkozója a macedóniai Ohridban: a kétnapos tanácskozáson tizennyolc ország vezetője vesz részt, Magyarországot Sólyom László köztársasági elnök képviseli.

– Gödöllőn felavatják a Világbéke Gongot, az Indonéz Világbéke Bizottság adományát. A 2 méter átmérőjű, 150 kilós alkotást, egy indonéz szobrászművész készítette bronzból. A gong a világbékét valamint a föld népeinek testvériségét hirdeti majd.

– 112 éve, 1896. május 2-án nyitották meg az utazóközönség előtt a kontinens első földalatti vasútját, a Millenniumi Földalattit.

Május 3, szombat – Magyar katonák szenvednek autóbalesetet Afganisztánban.

– Harmincadik születésnapját ünnepli az email-fiókok legnagyobb ellensége a spam, a kéretlen, "szemét" email. (Míg az első spamet mindössze négyszáz ember kapta meg, ma már a naponta elküldött százmilliárd email nyolcvan százaléka számít spamnek)

– Több száz éves szunnyadás után újra kitör az 1200 m magas Chaiten vulkán Chilében.

Május 4, vasárnap – Távozik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium éléről Lamperth Mónika.

– Burmában nagy pusztítást végez a Nargis nevű trópusi ciklon. A hatóságok öt tartományt katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítanak.

– Több ezer kínai zászlókat lengető ünneplő köszönti a kínai földre érkezett olimpiai lángot az ország déli részén található Szanja városában.

– Pokolgép robban az iraki elnök feleségének konvoja mellett Bagdadban. A kocsikban utazók közül négyen megsérülnek, de Hiro Ibráhim Ahmed, Dzsalal Talabani államfő felesége sértetlenül megússza a robbanást.

Május 5, hétfő – Az új orosz államfő, Dmitrij Medvegyev.

– Leteszik hivatali esküjüket a kisebbségi kormány tagjai, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szabó Pál gazdasági és közlekedési miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, illetve Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

Május 6, kedd – Pálinkás Józsefet választják meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökének.

– Benyújtja lemondását az ír miniszterelnök, Bertie Ahern.

Május 7, szerda – A moszkvai Kreml Nagy Palotájának András-termében Dmitrij Medvegyev új orosz elnök leteszi hivatali esküjét.

– Írországban Brian Cowen – eddigi pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes – alakít kormányt.

– Az orosz Állami Duma rendkívüli ülésén – nyílt szavazással –, 392 szavazattal 56 ellenében jóváhagyja Vlagyimir Putyin kormányfővé való kinevezését.

– Leteszi hivatali esküjét az új, Silvio Berlusconi vezette olasz kormány.

Május 8, csütörtök – Kudich Zsolt Potyautas című természetfotója a XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségszavazásának nyertese.

– Kínai alpinisták egy csoportja az olimpiai fáklyával feljut a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everestre.

– Leteszi a hivatali esküt az új olasz kormány, amelynek élén Silvio Berlusconi milliárdos üzletember, veterán jobboldali politikus áll.

– A deportált zsidó gyermekeknek emléket állító múzeumvonat megérkezik az egykori auschwitzi náci haláltábor melletti vasútállomásra, a mai lengyelországi Oswiecimbe.

Május 9, péntek – Bécsben öt új földalatti-állomást avatnak, melyeken keresztül az utasok elérhetik az Ernst Happel stadiont, érintve a Prátert és a Vásárvárost is.

– Anibal Cavaco Silva portugál elnök ünnepélyesen hirdeti ki az európai reformszerződés lisszaboni ratifikálására vonatkozó jogszabályt.

– Tizennyolc év után tartanak katonai seregszemlét a moszkvai Vörös téren, amelynek keretében orosz harckocsik és atomtöltet kilövésére alkalmas rakétahordozók is elhaladnak a Kreml díszpáholya előtt.

Május 10, szombat – A Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából tartanak ünnepi ülést a Parlamentben.

– A székelyföldi Csíksomlyón százezrek jelenlétében megkezdődik a 442. hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsú.

– Ismét kitör a szicíliai Etna vulkán.

– Az indiai Viswanathan Anand ötödször szerzi meg a szakújságírók által évente megszavazott sakk Oscar-díjat.

Május 11, vasárnap, Pünkösdvasárnap – Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában.

– Elsüllyed egy komphajó a haiti főváros, Port-au-Prince közelében.

– Szudán megszakítja diplomáciai kapcsolatait Csáddal, mivel egy darfúri lázadó csoport – a szomszédos ország támogatásával, előzőleg – megpróbálja elfoglalni a szudáni főváros, Kartúm egyik elővárosát.

Május 12, hétfő – Földrengés Szecsuánban, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázza meg Kína Szecsuán tartományát.

Május 13, kedd – Az Országgyűlés 200 igen és 143 nem szavazattal elfogadja a kormány szerkezetének átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítás szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jön létre, úgy mint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium; a törvény emellett lehetővé teszi, hogy egyes minisztériumokban két államtitkár működhessen.

Május 14, szerda – Postásnőre támad Mórahalom külterületén egy álarcos férfi, majd – miután lelőtte a postai alkalmazottat – önmagával is végez.

– Palesztin rakéta csapódik be az izraeli Askelon város egyik bevásárlóközpontjába, ahol öten megsebesülnek.

– Baszkföldön, egy csendőrlaktanya közvetlen közelében pokolgép robban, melynek következtében egy csendőr meghal, három társa pedig megsebesül.

Május 15, csütörtök – Az amerikai képviselőház elutasítja az iraki és afganisztáni háború finanszírozását szolgáló újabb javaslatot, és 2009 végét szabja meg az iraki kivonulás lezárására.

Május 16, péntek – Sólyom László magyar köztársasági elnök hivatalos látogatásra Hanoiba érkezik.

Május 17, szombat – Kiszabadul Pakisztán kabuli nagykövete, akit még februárban ejtettek túszul tálib emberrablók testőrével és sofőrjével együtt a két ország határvidékén.

– Parlamenti választások Kuvaitban.

– Szélütés tünetével kórházba szállítják Edward Kennedy massachusettsi szenátort.

Május 18, vasárnap – Több tízezer ember tüntet Párizsban. A demonstráló szülők, középiskolások és tanárok a francia elnök oktatást érintő tervei ellen tiltakoznak.

– Negyedórán keresztül dió nagyságú jég esik a Csongrád megyei Csongrád településen.

– Leonel Fernández államfő győz a Dominikai Köztársaságban tartott elnökválasztáson.

– Sólyom László köztársasági elnök Vietnam fővárosában, Hanoiban meglátogatja a Ho Si Minh Mauzóleumot és három híres pagodát.

Május 19, hétfő – Mianmar katasztrófa sújtotta térségében járt az ENSZ–főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, John Holmes.

– Autóba rejtett pokolgépet robbant az ETA egy észak–spanyol városban.

Május 20, kedd – Ausztrál és amerikai tudósok bejelentetik, hogy életre keltették a kihalt erszényes tigris (thylacinus) egy génjét azzal, hogy beültették egy egérembrióba.

– A legmagasabb orosz állami kitüntetésben, az Állami Díjban részesül Jacques Chirac volt francia elnök "humanitárius téren kifejtett kiemelkedő tevékenységéért".

– Háromnapos nemzeti gyász kezdődik Mianmarban, tizennyolc nappal a délkelet-ázsiai országban pusztító, súlyos emberáldozatokat követelő Nargis ciklon elvonulása után.

Május 21, szerda – Előrehozott parlamenti választások Grúziában.

– Két kaposvári diák kövekkel, fadarabokkal és egy vésővel megveri 17 éves osztálytársukat, majd az életveszélyes állapotban lévő fiút a tóba dobják, ahol megfullad. A rendőrség két nappal később őrizetbe veszi a két gyanúsítottat.

Május 22, csütörtök – Dél-Afrikában a hadsereget is bevetik a – 11 nappal ezelőtt kezdődött – bevándorlók elleni támadások megfékezésére, miután már közel negyven embert öltek meg az országban.

Május 23, péntek – Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tárgyal a mianmari katonai vezetőkkel. Tárgyalásainak végén bejelenti, hogy a katonai junta ígéretet tett rá, hogy beengedi az országba a külföldi segélyeket és segélymunkásokat.

– Ahmed Tidiane Souaré váltja Lansana Kouyaté guineai kormányfőt.

– Pekingben tárgyal az új orosz államfő, Dmitrij Medvegyev.

Május 24, szombat – Mundruczó Kornél Delta című filmje nyeri el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

– A Műegyetem Tiszteletbeli doktori címet adományoz Haller György, Bélády László, Gottfried Sachs és Peter Thomas professzoroknak.

– 3-2-re legyőzi a magyar válogatott az Európa-bajnok görög csapatot a Puskás Ferenc Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

– A földrengés sújtotta délnyugat-kínai Szecsuán (Sichuan) tartományba látogat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Május 25, vasárnap – Tartományi választások második fordulója a Vajdaságban, amelyen a magyar kisebbség 9 képviselői helyet mondhat magáénak.

– A bejrúti parlament Michel Szulejmánt választja meg Libanon új államfőjének, aki hivatali esküjét a szavazás után le is teszi.

Május 26, hétfő – A Phoenix űrszonda landol a Marson, magyar idő szerint hajnali 1 óra 54-kor.

– Az Országgyűlés elfogadja – a köztársasági elnök jelöltjeként – Fülöp Sándort a jövő nemzedékek ombudsmanjának, ugyanakkor nem választják újra Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost és Baka András sem kapja meg a szükséges kétharmados többséget a Legfelsőbb Bíróság elnökének posztjára.

– Etiópiában távollétében halálra ítélik Mengisztu Hailé Mariam ezredest, a császárságot megdöntő forradalmi rendszer vezetőjét.

Május 27, kedd – Találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki tájékoztatja a miniszterelnököt az akadémia helyzetéről, és egyeztetnek a közeljövő feladatairól.

– Sikeresen landol a Marson az amerikai űrkutatási hivatal (Nasa) Phoenix nevű szondája, ami minden eddiginél részletesebben fogja kutatni a vörös bolygó talaját és a folyékony víz jelenlétére utaló nyomokat.

– Grönlandon kezd kétnapos külügyminiszteri tanácskozást az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Norvégia és Dánia: öt olyan ország, amely egyaránt igényt formál területekre az Északi-sark körül.

Május 28, szerda – Kína és Tajvan 1949-es különválása óta első alkalommal találkozik egymással a két ország vezető pártjának feje, Hu Csin-tao pártfőtitkár és Vu Po-hsziung, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) elnöke.

– A 601 fős nepáli nemzetgyűlés megszavazza a 240 éves monarchia eltörlését, s kikiáltják a köztársaságot.

– A libanoni parlament Fuad Siniora kormányfőt javasolja az új nemzeti egységkormány élére.

Május 29, csütörtök – A nepáli kormány közleményben felszólítja Gyanendrát – az ország volt uralkodóját –, hogy két hét leforgása alatt hagyja el fővárosi palotáját.

– A török vezérkar nyilvánosságra hozza, hogy harci gépek – a török-iraki határtérségben – 16 iraki kurd célpontot támadtak Irak északi területén.

Május 30, péntek – Háborús bűnökért 7 év börtönre ítéli a zágrábi bíróság Mirko Norac volt horvát tábornokot.

– Törökországban vádat emelnek Bülent Ersoy ismert énekes ellen, mivel – egy televíziós műsorban – bírálta a hadsereg kurdok elleni fellépését.

Május 31, szombat – Az egyiptomi rendőrség nyilvánosságra hozza, miszerint a Sínai-félszigeten – mindössze 80 km-rel délre a Gázai övezettől – titkos fegyverraktárra bukkantak.

– Fellövik a STS–124 jelű Discovery űrrepülőgépet.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023