VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az Élet Útmutatója

Az ember

Az ember | A család | A lakóhely | A munka | A haza | A világ | A tudás | A gazdagság | A törvények | Az értékek

 

Egyéni keresés

 

Az a hős, akinek a középpontja megmozdíthatatlan.

Ralph Waldo Emerson amerikai esszéíró, költő (1803–1882)

A világ bölcsessége | A népek bölcsessége | 365+1 bölcsesség | A világ bölcselői

AZ ÉLET ÚTMUTATÓJA

Az ember

 

 

 

 

Az élet tudása

 

 

 

   

 

 

 

Mit kell tudnia az embernek?

Röviden, címszavakban:

- dolgozni, ha kell, keményen, kitartóan

- fegyelmezetten feladatokat végrehajtani, viselkedni

- vezetni, irányítani, tervezni, beleértve saját magát vezetni

- alkotni

- lazítani, vigadni, nevetni, énekelni, táncolni

- élvezni, csodálni

- meditálni, relaxalni

- főzni és enni

- barátkozni

- tanulni és tanítani

- sportolni, versenyezni

- írni és olvasni

- számolni

- gondolkozni

- értékelni, kritizálni, beleértve önkritikát gyakorolni, dícsérni, beleértve saját magát biztatni

- küzdeni célokért

- fejlődni

- tűrni

- titkot tartani

- kommunikálni

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

Legyen nő, férfi, legyen bármely életszakaszában, az ember egy anyagból és energiából álló hatalmas és csodálatos világ, amely folyamatosan igényel újabb és újabb anyagot és energiát. Egyes anyag- és energiafajták nagy bőségben állnak rendelkezésére, mások megszerzéséért igazi komoly harcot kell vívni.

Az anyag és energia lényegét tekintve egy és ugyanaz, de különbözőképpen az. Mindenben, ami létezik, van anyag is, és van energia is, de más-más módon és arányban. Az ember számára nélkülözhetetlen anyag és energia 12 legfontosabb forrása:

- a táplálék,

- a levegő,

- a fény, beleértve a láthatatlan sugárzásokat is,

- a hő,

- a mozgás,

- az öröm,

- a hangok, beleértve a zene,

- a látás, beleértve a színek,

- a gondolatok,

- a külső értékelés,

- a belső értékelés,

- az örökség.

 

Életünket egy nagy lélegzetvétellel kezdjük, egy mély kilégzéssel zárjuk le. A kettő között közel egymilliárdszor belélegzünk és kilélegzünk. A tüdőnk, amely szintén közel egymilliárd tüdőhólyagocskából áll, ugyanolyan fáradhatatlanul dolgozik éjjel-nappal, mint a szív. Szervezetünk a lélegzést igényei szerint szabályozza, a tudat minden különösebb beavatkozása nélkül. Ugyanakkor a légzésmód különféle örökölt és tanult szokások eredménye, amelyeken lehet és sokszor érdemes változtatni. A légzéskontroll önkontroll, a lélegzés uralma önuralom.

Jó lélegzéssel jelentősen javíthatjuk a vér, ezen keresztül az egész szervezetünk, főképpen az agyunk életfontosságú oxigénellátását. Egy mély, hosszú lélegzettel hatszor-tízszer több levegőt szívunk magunkba, mint egy szokásos felületes lélegzettel. A mély és helyesen szabályozott lélegzéssel jelentős energiákhoz juttatjuk a szervezetet.

Jó lélegzéssel a nyirokrendszer tisztító folyamatait tízszeresére gyorsíthatjuk.

A jó lélegzés közvetlen szerepet játszik a szervezet folyamatos tisztításában. Egyes statisztikák szerint a test salakanyagának 70%-a a kilégzéssel, 20%-a a bőrön keresztül, és csupán 10%-a az emésztőrendszereken át távozik.

A jó, mély lélegzés alaposan megdolgoztatja a rekeszizmot, amely a test egyik legnagyobb izma, és nagy szerepet játszik a belső szervek karbantartásában.

Összességében a helyes légzés nagy pozitív hatással lehet testünkre és lelkünkre, teljesen átalakíthatjuk érzéseinket és gondolkodásunkat, egész életünket. Közvetlen és hatékony hatást gyakorolhatunk közérzetünkre, hangulatunkra. A figyelmes légzés a fájdalmas érzések elviselésének hatásos eszköze.

A légzés művészetének elsajátításával túlléphetünk saját határainkon.

A lélegzés testünk egyik leghatékonyabb gyógyítója.

 

 

 

 

 

 

 

 Az Én

 

 

 A magamra találásról

 

 

 

Az ember élő valóság. Sőt, az ember legélőbb valóság, amit ismerünk.

Filozófusok és más tudósok az ember fogalmáról beszélnek.

Mi a kapocs valóság és fogalom között? Megint maga az ember, hiszen az ember az, aki a valóság minden mozzanatáról, minden formájáról, így saját magáról is fogalmat alkot azzal az egyértelmű céllal, hogy valamit kezdjen azzal.

Az emberrel kapcsolatos legáltalánosabb - sokszor igen fontos -  igazságokhoz elegendő az az egyszerű alapfogalom: ember. Ám a legtöbb gyakorlati ismeretekhez elkerülhetetlen at egyre pontosabb, egyre részletesebb meghatározás.

Így az emberből legelőször vagy férfi lesz, azaz valójában egy féllény, amely csak a hiányzó fele keresésével és megtalálásával képes az élet igazi örökítésére és az igazi boldogságra.

Másrészt az ember mindig élete egy jól körülhatárolható igen sajátos időszakában van. Ezek:

- magzat

- csecsemő

- gyerek

- fiatal ember

- felnőtt ember

- idős ember

- agg ember (aggastyán)

 

 

 

 

 

 

 Az Én

 

 

 A magamra találásról

 

 

 

Minden ember felfedezi, megismeri, és megéli az Én tudatát.

 

 

 

 

 

 

 Az alvás

 

 

 

 

 

 

Élvezd az alvást! Az alvást élvezetté elsősorban a sok kellemes alvásélmény teszi, de tudatosan is tehetsz azért, hogy kialakuljon benned egy erős és tudatos örömérzés az alvással kapcsolatban. Jó, ha boldog rituálévá teszed az ágyba bújást. Minél közelebb van a lefekvés ideje, annál többször gondolj erre, a végén a tényleg lefekvést éld meg mint egy vágy beteljesülését. De utána se hagyd abba az élvezést. Élvezd az ágy nyújtotta kényelmet, biztonságot. Élvezd az ágynemű érintését. Élvezd azt, hogy várnak az elalvás kellemes percei, aztán maga a kellemes, pihentető alvás. Éjjel többször eljutsz egy röpke felébredésig, éppen annyira, hogy felfogd: még éjjel van, alszol, és még tudsz aludni, így átfordulsz másik oldaladra, és máris visszamerülsz az álomba.

Érdemeld ki az alvást! Mozogj rendszeresen, végezz rendszeres fizikai munkát. De az erőteljes munka vagy testedzés legalább 5 órával; a könnyebb testmozgás, mint a nyújtások vagy a séta legalább 3 órával előzze a lefekvést.

Tiszteld az alvást! Csak akkor menjél aludni, ha álmos vagy, ugyanakkor, ha jelentkezik az álmosság, ne késlekedj. Általában 10-15 perc harc után az álmosság ellen, az érzés egy-másfél órára el is múlik.

Alakíts ki egy megfelelő és viszonylag stabil életritmust! Feküdj le és kelj fel minden nap körülbelül ugyanabban az időben. Kedvező, ha sziesztázol, ez is minden nap ugyanabban az időben. Általában is igyekezz segíteni a belső óra egyenletes működését. Ismerd meg alvásszükségletedet. Van, aki beéri hat órával, más pedig kilenc óra alvás után érzi kipihentnek magát.

Vigyázz az álmodra! Kerüld a különféle izgatószerek (koffein, alkohol, C vitamin) fogyasztását a lefekvést megelőző 6 órán belül. Ne igyjál alkoholt és ne dohányozz, ha már álmos vagy. A sörnek és a bornak sokak számára van álmosító hatása, de ezt se közvetlenül elalvást idd meg. Talán még jobb egy bögre langyos herbatea vagy tej. Lefekvés előtt legalább egy-két órával ne egyjél, de éhesen se menj ágyba.

Jól vesd ágyadat! Jól fogsz aludni, ha az ágyod kényelmes. Ha van lehetőséged reggel vagy napközben tedd ki az ágyneműt, a párnát a napra. Lefekvéskor jól és alaposan igazítsd a matracot, a lepedőt, a párnát.

Gondoskodj a nyugodt alvás feltételeiről! A hálószoba legyen az alvás, a pihenés szentélye: ne vidd be magaddal munkahelyi, párkapcsolati gondjaidat, anyagi problémáidat. A szobában ne legyen nagyon hideg, de ne legyen meleg se. Különösen fontos, hogy a hálószobában legyen sötét, legyen csend. Ne engedj kutyát, macskát az ágyba. Ne felejtsd el kikapcsolni a mobiltelefonodat. Lefekvés előtt szelőztess! Végezz alvás előtt nyugtató tevékenységeket, esetleg vegyél forró fürdőt, tégy fel nyugtató zenét, olvass 10 percet. Majd feküdj le, kapcsold le a villanyt, és tudasd a testedben ketyegő órával: itt az ideje az alvásnak. A nyugodt alvás egyik fontos feltétele az, hogy ha valaki mással alszol egy közös ágyban, legyen jó, harmonikus kapcsolatod. Ha zavaró körülmények jelentkeznek (horkolás, fokozott forgolódás, bármilyen betegség) közösen kellene megkeresni a megnyugtató megoldást.

Aludj, és gyógyulj! Az egészséges életmódhoz a nyugodt alvás ugyan úgy hozzátartozik, mint az egészséges étrend és a mozgás. De az alvás ennél is többet nyújt. Amíg alszol, szervezeted intenzív gyógyító munkát végez. Ezt elősegítheted megfelelő lazítással, meditációval, testkontrollal. Ne szedj altatót, vagy használd azt kivételesen és óvatosan!

Aludj, és old meg problémáidat! Az alvás elengedhetetlen a jó fizikai, mentális és érzelmi kiegyensúlyozottsághoz. Lefekvés előtt fél órával már ne nézz tévét, és ne nézd meg az e-mailjeidet sem. Lefekvés után tisztítsd meg a gondolatoktól az agyadat és készítsd fel testedet a pihentető alvásra. Megfelelő szellemi koncentrációval elérheted, hogy alvás alatt az agyad találja meg problémáid megoldását.

Aludj, és utazz! Alvás közben az álom segít rendet rakni gondolataidban, de el is vihet téged olyan szellemi utakra, amelyekre ébren állapotban nincs esélyed eljutni. Ezt becsüld és tiszteld.
 

 

 

 

 

 

 

Tanítások és technikák

 

   

 

EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) Alternatív gyógyító, öngyógyító és személyiségfejlesztő módszer. Az EFT elmélete szerint minden rossz érzésünket és így a betegségeinket is a szervezet energiaáramlásának zavarai okozzák. Az EFT kezelés során az úgynevezett meridián pontokat kopogtatják, közben a negatív érzelmek feldolgozására koncentrálnak, és pozitív megerősítéseket mondanak.

Részletesebben

Gestalt – Pszichológiai irányzat, amelyet a 20. század húszas éveiben dolgoztak ki Németországban. A második világháború után az Egyesült Államokban fejlesztették ki az egyéni, pár- és csoportterápiás irányzatait, valamint a szervezetfejlesztésre is alkalmazott felfogást és módszertant. A gestalt szó németül alakot jelent. Ez az alak a Gestalt irányzatban a jelentéssel bíró jelenség, amely tisztán, egyértelműen jelenik meg előttünk, kiemelkedve a háttérből. A háttér az a többlet-információ, amely külön jelentés nélkül, elmosódottan ad alapot az alaknak. A Gestalt irányzat arra a mindennapi életben tapasztalt jelenségre épít, amely szerint ha egy helyzetet többen végigélnek, mindenki másra fog emlékezni, mindenki mást emel ki belőle.

Részletesebben

 

   

 

 

Bölcsességek, aforizmák

 

   

 

Az embernek bölcsessége megvilágosítja az ő orcáját... (Prédikátor Salamon)

Tűrővé tette az emberi lelket a végzet. (Homérosz)

Gondolkodom, tehát csendet kérek! (Szimeonov Todor)

 

   

 

 

Tanácsok

 

   

 

Az életed felkiáltójel legyen, ne magyarázkodás.

Időnként gondolkozz el azon, hogy céljaid elősegítik-e, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból?

Ismerd be hibáidat.

Tanulj meg ellentmondani anélkül, hogy ellenséges lennél.

Légy tapintatos. Szándékosan senkit ne hozz zavarba.

Ne légy irigy. Sok keserűség forrása.

Légy udvarias mindenkivel.

 Az agyad egyszerre csak egy gondolattal tud foglalkozni. Legyen ez a gondolat építő és pozitív.

Készülj fel arra, hogy néha kudarc is ér.

Ha valakinek szüksége van rád, segíts neki.

Tanácsok

 

   
   
Ajánlott irodalom
 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Ovidius: Átváltozások, 1975.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Tótfalusi István: Ki kicsoda az antik mítoszokban, 1993.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

 

 

Az Élet Útmutatója

A világ

Az ember vándor

Az ember A magzat | A csecsemő

A család

Gyermekünk várása - A magán advent

A lakóhely

A munka

A haza

A tudás

A gazdagság

A kompetencia

A tehetség

A törvények

Az értékek

1001 tanács

 

Az Élet Útmutatójáról (letölthető kötet)

Tanítások és technikák

Ájurvéda

Bowen technika

Böjt

Coaching

Családfelállítás

Csi-kung golyók

EFT

EMDR

Fókuszálás

Gaia

Gestalt

Kineziológia

Neurálterápia

Nudizmus

Tűzön járás

Zeneterápia

A Változó Világ Mozgalom

Emberhit

A Mester beszélgetései

A boldogság

 

 

X

Hirdetés X

 

Kapitány – Szomorúan figyelem, hogy a demokrácia Európában válságban van.

Professzor – Inkább a demokrácia Európában honos modellje van válságban, éspedig mélyülő válságban.

Doktor – Láttunk mi már valóságos és mondva csinált válságok szűnni nem akaró mélyülését.

Mester – Az igazi probléma, kedves barátaim, az, hogy ez a modell akkor is rossz, ha éppen nincs válságban.

Doktor – De mit kell érteni európai modell alatt?

Kövesd a négy barát beszélgetéseit !

Az olvasás örömet ad. Az olvasás tudást ad. Az olvasás erőt ad.

Sivár lenne az élet kedvenc olvasmányaink nélkül. Az olvasás jobbá teszi az embert, jobbá teszi a világot. Az olvasás összehozza az embereket.

A Változó Világ támogat minden jó kezdeményezést, amely az olvasást szolgálja! Ha javasolni szeretnél ilyen kezdeményezést, vagy tudsz ilyenről, üzend meg nekünk!

Olvasó Világ

Változó Világ Közösségi Tér

Munkát keres-kínál

 Egy hirdetés találomra

 

X

Hirdetés X

 

    

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdőoldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

ingyenes webstatisztika

 

Változó Világ, 2020