VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Nagy Hermész Enciklopédia

Áruismeret | Vásárlási tanácsok | Fogyasztóvédelem | Jog | Gazdaság | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

A tanács csak megtörtént dolgokon nem segít.

Gotthold Ephraim Lessing német költő, drámaíró, esztéta (1729-1781)

A világ bölcsessége | A népek bölcsessége | 365+1 bölcsesség | A világ bölcselői

Nagy Hermész Enciklopédia

Áruismeret, vásárlási tanácsok, fogyasztóvédelem

~ M ~

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

Ö

P

R

S

SZ

T

U

Ü

V

Z

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 14.

Megfogantam, tehát vagyok

 K     R     M 

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

 

 

MDF (bútoripar) Az MDF (középszerű rostlemez) lapok előállítása során a farostokat a finomítóban magas gőznyomással "forralják", majd szárítják, végül homogén lappá préselik. A hagyományos forgácslapokhoz viszonyítva a lapok felülete finomabb, megmunkálásuk könnyebb, felhasználásuk sokoldalúbb. Jól használhatók fényzárók és párkánylécek előállítására, de a kívánt profil bemarásával a hagyományos keretbetétes frontszerkezeteket is szívesen helyettesítik vele a gyártók.

Mélységélesség (Digitális fotózás) - A CCD felbontása következtében miatt az elkészült kép nem csak ott látható tisztának, ahol az gép valóban tűéles képet fotózott, hanem a közelebbi és távolabbi téma részleteken is. A még láthatóan éles tartományt ez előtt és mögött mélységélességnek nevezzük.

Memóriaméret - képformátum (Digitális fotózás) - A digitális fényképezőgépek memóriakártyákon tárolják az elkészített fotókat. Több elterjedt kártyaformátum létezik - a SmartMedia, a CompactFlash, a Secure Digital (SD) kártya, a Smart Media.. Minden gyártó más-más kártyát használ, érdemes odafigyelni rá! A fényképezőgépek képesek tömörített formátumban tárolni a fotóinkat. Ezzel komoly helymegtakarítás érhető el, de számolnunk kell bizonyos minőségromlással. A gépek általában JPEG formátumban tárolják a képeket. Ez a tömörítés veszteséges, de mivel a természetes képek tömörítésére fejlesztették ki, ezért egy nyaraláskor készült fénykép esetében nem lesz észrevehető.  Bizonyos géptípusok képesek egyéb fájlformátumokat előállítani (videó, hang.), amik eredményeképp természetesen ismételten memóriára van szükség. Jó tanács: inkább nagy felbontáson fotózzunk tömörítéses eljárással, mint alacsony felbontáson, tömörítés nélkül! Hasonló memória foglaltság mellett jóval komolyabb munkalehetőség van egy nagyobb felbontású fotóval. Vásárlási javallat: általában a gépek beépített/csomagolt memóriája csak néhány tesztkép elkészítésére elég. Mindenképp javasoljuk a gépnek megfelelő memóriakártya beszerzését.

Mozaik (bútoripar) - Dekoratív technika, amely apró anyagelemeket (fa, kő, üveg stb.) megfelelő megkomponált rajzú és színhatású felületté egyesít.

Munkalap (bútoripar) - Egybefüggő, legtöbbször 4 cm vastag lap helyezkedik el az alsó elemek tetején, és biztosítja a munkafelületet. Az a leginkább igénybevett része a konyhának, éppen ezért masszívnak, könnyen tisztíthatónak kell lennie. Ezeknek a követelményeknek számos anyag eleget tesz, mint pl.: dekor munkalapok, gránit, márvány, műgyanta alapú munkalapok, rozsdamentes acél és tömörfa
Dekor munkalapok - Forgácslap hordozóanyagra kerülő rétegelt műanyag bevonattal készülnak. A legszélesebb szín- és mintaválasztékot nyújtják. A felületük lehet sima (magasfényű) és kissé érdes (matt)
A magasfényű felületek igen reprezentatívak, de nagyon kényesek is egyben, nagyon könnyen karcolódnak. A matt munkalapokon kevésbé látszik meg a karcolódások nyoma. Normál mélységük 60 cm, de léteznek 90 és 120 cm-es mélységben is
Gránit munkalap - Nagyvonalú megjelenést kölcsönöz a konyhának. Az egyéb természetes kövekből készült munkalapokkal - mint pl. a márvány - ellentétben a gránit hőálló és keményebb mint az acél. A gránit munkalapok sokféle színben és mintázattal léteznek. Ezek a munkalapok különösen karcolásállóak és ellenállóak. Az olajat, zsírt és a savtartalmú folyadékokat (mint pl. a narancslé) adott esetben haladéktalanul el kell távolítani a felületéről
Műgyanta alapú munkalapok - Ásványi anyaggal sűrűn töltött akril munkalapok. Felülete ellenáll számos fizikai és kémiai hatásnak. Nem rétegződik szét, nem rothad. Könnyen tisztítható és karbantartható. Kellemes tapintású anyag, mely anyagában - azaz nem csak a felület - színezett és mintázott. Sérülés esetén a károsodott rész könnyen javítható csiszolással vagy pótlással
Munkalap természetes kőből - A természetes kövek - mint a márvány és a gránit - egyre növekvő jelentőségűek a konyhában. Jól ellenállnak a karcolásnak, a nedvességnek és jó hőállóak. A gránit a legkeményebb, ezért a kövek közül munkalapnak a leginkább ajánlott. Ezenkívül - a márvánnyal ellentétben - ellenáll a háztartásban használatos savaknak (pl. ecet, alkohol)
Rozsdamentes acél - Higiéniai szempontból a leginkább ajánlható munkapultnak. Ellenáll a savaknak, nagyon könnyen tisztítható, viszont nagyon kényes felület. Az acél alkalmazásával óvatosan kell bánni, mert felhalmozásával a konyha hangulata rideggé, kopárrá válik
A munkalapok toldása többféleképpen történhet:
- Sarokillesztő profillal - Ez egy egyszerű megoldás. A munkalap darabjai közé egy úgynevezett aluprofilt helyeznek, és ennek segítségével illesztik össze azokat. Ez a megoldás nem a legjobb, hiszen nem igazán esztétikus, másrészt a profil szélei - mint minden perem, vagy kiemelkedés lehetőséget nyújt a szennyeződések lerekódásához, és tisztítani is nehéz.
- Összehúzó vasalat - Igen esztétikus megoldás, viszont szakértelmet kíván. A munkalap toldása alulról történik. Ha a minta megengedi előfordulhat az is, hogy a felületen teljesen észrevétlen marad a toldás helye
Ezeken a munkalapoknak az élkialakítása is különböző lehet:
- Posztforming él - Normális esetben az elülső él lekerekített. Ha a munkalap oldalai, esetleg a hátulsó éle is szabadon áll, a lekerekítés ún. posztformingolt él beültetésével lehetséges.
Az élek kiemelésére és folytonosságuk biztosítására több megoldás is született:
- Akril szegély - Többféle variációban jelenik meg. Legegyszerűbb formája az akril szegőanyag és az éldekor kombinációja, de léteznek teljes akril szegélyek is, igen változatos színekben, sőt a munkalappal eltérő színű szegély is választható. Formailag is igen széles a választék, az egyszerű lekerekítettől a félgömbölyűig minden megtalálható
- Fa szegélyek - Igen szép és nemes tud leni egy fa szegővel ellátott munkalap. Igazából akkor mutat, ha a konyhabútor is fából van vagy fa mintázatú. Színben tetszés szerint pácolhatók.

Műanyag (bútoripar) - Forgácslapra vagy MDF lap alapra kerül fel egy műanyag fólia, melamingyanta. Előnye, hogy tökéletesen ellenáll a háztartásban használatos savaknak és lúgoknak. Színválasztéka óriási. Mintásak is lehetnek, fényesek vagy mattak, simák vagy érdes felületűek.

 

 

Fogyasztói Tér

kiemelt oldalai

Termékoldalak

Tájékoztatási Útmutató

Használati útmutatók

További tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

 

Rövidítés-kereső:

 

 

 

Nagy Hermész Enciklopédia

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

g TÖRTÉNELEM

g JOG

g ÉLETMÓD

g FÖLDRAJZ

g KULTÚRA

g EGÉSZSÉG

g GAZDASÁG

g POLITIKA

g MESTERSÉGEK

g TUDOMÁNYOK

  

X

X

  

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

ingyenes webstatisztika

 

Változó Világ, 2020