VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Nagy Hermész Enciklopédia

Áruismeret | Vásárlási tanácsok | Fogyasztóvédelem | Jog | Gazdaság | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

A tanács csak megtörtént dolgokon nem segít.

Gotthold Ephraim Lessing német költő, drámaíró, esztéta (1729-1781)

A világ bölcsessége | A népek bölcsessége | 365+1 bölcsesség | A világ bölcselői

Nagy Hermész Enciklopédia

Áruismeret, vásárlási tanácsok, fogyasztóvédelem

~ T ~

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

Ö

P

R

S

SZ

T

U

Ü

V

Z

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 14.

Megfogantam, tehát vagyok

 K     R     M 

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

 

 

Téli gumi (autóközlekedés) – Az összes télen előforduló vezetési helyzetben megállja a helyét:

 • minden felületen: havas, kevésbé vagy erősen jeges, nedves vagy vizes utakon, mély vízben, de még hideg, száraz aszfalton is,

 • minden téli időjárási körülmény közepette: szitáló vagy sűrű esőben, nyirkos vagy hideg, száraz időben,

 • akár nagyon alacsony hőmérsékleten.

Téli gépkocsi-karbantartás

 • Minden este kívülről és belülről egyaránt borítsa be a szélvédőt újságpapírral, hogy megakadályozza annak jegesedését.

 • Az ablaktörlőlapátokat emelje fel.

 • Bizonyosodjon meg, hogy megfelelő hígítású ablakmosó-folyadékkal töltötte föl a tartályt.

 • A teli ablakmosó-tartály elengedhetetlen, mivel a szélvédő nagyon hamar bekoszolódik.

 • Rendszeresen ellenőrizze az akkumulátor állapotát, mivel az alacsony hőmérséklet jelentősen csökkentheti annak teljesítményét.

 • Ellenőrizze az olaj minőségét is, mivel hidegben sűrűsége megnőhet.

 • Rendszeresen mossa a gépkocsiját, mivel a rárakódott só károsíthatja az alvázat, a karosszériát, illetve az abroncsokat.

Tömörfa bútor (bútoripar) Kemény, lombos fanemekből, furnírozás nélkül, vésett és keret-betétes szerkezettel készített erőteljesebb, kissé nyers hatású bútorfajta.

Tűzfal (számítástechnika) Az internetes veszélyeket alapvetően két csoportba lehet sorolni. Az internet interaktív, ami azt jelenti, hogy valós időben küldhetünk és kaphatunk információkat. A különböző hálózatok kiépülése a rengeteg előny mellett sok veszélyt is rejt magában. A WIDE (az egész világra kiterjedő) hálózat esetében sincs ez másként, sőt a hibák lehetősége jóval több, hiszen minél bonyolultabb (persze hatékonyabb és többet tudó is) egy rendszer, annál több hiba fordulhat és fordul is elő. Napjainkban egyre gyakoribbak az olyan automatizált támadások, amelyek egy adott rendszer sebezhetőségét használják ki. Erre a legjobb példa a nem is olyan rég elterjedt MSBlast féreg, melynek neve hallatán egyesek az operációs rendszer gyártójának, mások a vírus írójának kívánnak kellemesebb perceket, egyesek arcán pedig egész egyszerűen mosolygást vált ki. Pedig a rettegett kártevő csak egy, már jóval korábban felfedezett (és javított!) biztonsági rést használt ki. Ebbe a csoportba sorolnám az olyan veszélyeket, amelyekről a támadók, kártevők nem tudnak, a támadók nem tudatosan választják ki a célgépet. Sokan egész IP tartományokat ellenőriznek (portscan), és ahol találnak támadható pontokat, megkísérlik az adott rendszer feltörését. Ma minden internetre csatlakoztatott számítógépen naponta átlagosan 3-6 óránként hajtanak végre ilyen, és ehhez hasonló pásztázást. Az ilyen automatizált támadásokat egy jól beállított, rendszeresen frissített operációs rendszerrel, és egy megfelelően konfigurált tűzfalprogram használatával könnyedén el lehet hárítani, bár mint később kiderül, a cél nem a ˝hárítás˝, hanem az ˝elrejtés˝. A másik csoportba a tudatosan elkövetett támadásokat sorolnám, amelyek otthoni felhasználókat általában nem érintenek. Ebben az esetben a támadó egy előre megfontolt céllal kísérel meg különböző illegális cselekményeket a célgépen. Ezek közül említenék meg néhányat:

 • A számítógépen tárolt személyes információk megszerzése (jelszavak, e-mail címek, hitelkártya adatok, bankszámla átutaláshoz szükséges információk stb.);

 • A számítógépen lévő adatok módosítása, amely a támadónak jelent hasznot;

 • A számítógépen lévő adatok módosítása, amely semmilyen hasznot nem jelent a támadónak. Ide sorolnám a napjainkban igen elterjedt honlap elcsúfításokat (deface), vagy különböző felhasználói jelszavak publikussá tételét;

 • Olyan adatok feltöltése a célgépre, amelyek elvonhatják a figyelmet a támadás mivoltáról;

 • Különböző billentyűzetleütés-figyelő programok bejuttatása, amelyek segítségével rengeteg információt szerezhet meg a támadó;

 • Olyan egyéb programok bejuttatása, amelyek előre beállított feladatokkal rendelkeznek, és ahol a cél általában valamilyen információ megszerzése, esetleg a célgép használhatatlanná tétele, vagy felhasználása további támadásokra. Ide tartoznak a trójai lovak is.

Akármelyik csoportba is tartozik a célgép, ma már elengedhetetlen egy jól beállított tűzfalprogram használata. Az következő oldalakon kicsit mélyebben betekintést nyerünk a tűzfalak működésébe, emellett bemutatásra kerül három ingyenes személyi tűzfal. A tűzfal egy olyan szoftveres vagy hardveres eszköz, amely a számítógép(ek), és számítógép(ek), vagy a számítógép(ek) és az internet közötti adatcsere folyamatokat felügyeli, továbbá képes a bejövő és kimenő adatok ellenőrzésére, szűrésére. Hangsúlyoznunk kell, hogy a tűzfal sem nyújt teljes biztonságot. Egy olyan rendszeren, amely tele van biztonsági résekkel, teljesen felesleges tűzfalat használni. Célszerű naponta ellenőrizni az aktuális frissítéseket az operációs rendszerünkhöz, böngészőnkhöz, és minden olyan alkalmazáshoz, amelynek szüksége van internetes kapcsolatra. Sajnos a szoftveres személyi tűzfalak általában nem nyújtanak kellő védelmet a kémprogramoktól, trójai falovaktól, különböző reklámoktól, levélszemetektől. Ha biztonságban akarjuk tudni számítógépünket, öt alapvető eszközre van szükségünk:

 • antivírusra;

 • antitrójaira;

 • reklám- és kémprogram tisztítóra;

 • személyes adatok védelmére szolgáló eszközre;

 • tűzfalra.

Természetesen léteznek olyan megoldások, ahol mindezek egy termékben megtalálhatók, de ebben a cikkben csak a szoftveres személyi tűzfalakról fogok írni. A tűzfal a biztonságosnak vélt bejövő, és kimenő csomagokat engedélyezi, az ártalmasnak vélt adatotokat pedig eldobja. Számítógépünk több tízezer kapun (porton) keresztül kommunikál az internettel. A portok egy hálózati kommunikációs csatorna végpontjai. A portok használata teszi lehetővé, hogy egy adott számítógépen futó alkalmazások, ugyanazt a hálózati erőforrást használva a beérkező csomagokból csak a nekik szóló csomagokat kapják meg. A portokat számokkal is tudjuk azonosítani, értékük 0 és 65535 között lehet. Ezeket a portokat három csoportba soroljuk:

 • jól ismert portok (well known ports);

 • regisztrált portok;

 • dinamikus vagy privát portok.

A jól ismert portok a 0-1023-as sávban lévő portok, amelyeket általában csak rendszerfolyamatok vagy rendszerprogramok használnak, és ezek szorosan kötődnek valamilyen szolgáltatáshoz: a 20 és 21-es port az FTP-hez, 22-es az SSH-hoz, 25-ös az SMTP-hez, 32-es a telnethez, a 80-as a HTTP-hez stb. A regisztrált portok (1024-49151) sokkal kevésbé kötődnek egy-egy szolgáltatáshoz, ilyen portszám többféle célra is felhasználható. A privát portokhoz (49152-65535) nem kapcsolódik semmilyen szolgáltatás. Minden portnak három állapota lehet az adott rendszertől függően:

 • Open: Az ilyen portok teljesen nyitottak az internet felé. Ha van nyitott portunk, számítógépünk sebezhető;

 • Closed: A portok zárva vannak ugyan, de látszanak az internet felé. Különböző hacker eszközökkel a számítógép így is sebezhető;

 • Stealth: Ezek a portok teljesen láthatatlanok az internet felé. Nagyon fontos, hogy az automatizált támadások ellen a Stealth portok jelentik az egyetlen védekezési módot.

A tűzfal értelemszerűen a számítógépen használt erőforrásokat teszi elérhetetlenné a külvilág felé a portok elrejtésével.
A tűzfal alapvető feladatai
Csomagszűrés A tűzfalon belül egy szabályrendszer állítható fel. A szabályoknak megfelelő csomagokat a tűzfal továbbengedi vagy eldobja. A szabályok által meghatározott feltételek lehetnek: a csomagok iránya (be- vagy kifelé menő), a forrás- illetve a célgép IP címe, portszámok stb. A tűzfalnak rendelkeznie kell előre beállított szabályrendszerrel az egyszerűbb kezelhetőség érdekében.
Nem szabványos csomagok kiszűrése Néhányan nem szabványos csomag küldésével próbálnak a célgépre bejutni. A tűzfalnak az ilyen csomagok szűrésére is fel kell készülnie.
Portok nyomkövetése, blokkolása A tűzfalnak figyelnie kell az egyes portokon folyó forgalomra. Ezt azt jelenti, hogy érzékelnie kell, ha valaki végigpásztázza a nyitott portokat, képesnek kell lennie az egyes portok lezárására, valamint fel kell tudnia figyelni az egyes portokon jelentkező ˝gyanús˝ forgalomra is.
Alkalmazások védelme Egyes tűzfalak nemcsak a portok, hanem az internetes alkalmazások védelmét is képesek ellátni. Vagyis az egyes alkalmazásokhoz tartozó be- és kifelé menő hálózati forgalmát külön elemzi. Ha egy alkalmazás el szeretné érni az internetet, azt közli a felhasználóval, és lehetőséget ad az engedélyezésre, vagy a tiltásra. Léteznek előre beállított tűzfalak is, amelyekbe alapértelmezésként be vannak állítva a gyártó által biztonságosnak vélt alkalmazások, mint például az operációs rendszer hálózati felügyelete vagy a böngésző.
Riasztás Fontos, hogy a felhasználót értesítse a támadásról, továbbá hasznos tulajdonság, ha a tűzfal gyanús hálózati forgalomnál automatikusan riasztja a rendszergazdát, így azonnal lehetőség nyílik a beavatkozásra.
Nyomkövetés A hálózati forgalomról készült feljegyzések (napló fájlok), az ezekből készíthető jelentések segíthetnek a felállított szabályok tökéletesítésében, a gyanús forgalom kiszűrésében. Esetleges támadás esetén pedig a bizonyítékot jelenthetik.
MD5 védelem Ha egy alkalmazáshoz tartozó forgalmat engedélyezünk, akkor feltételezzük, hogy a forgalom ártalmatlan. Ezt használják ki bizonyos trójai falovak úgy, hogy ugyanazon a néven egy más -- legtöbbször ártalmas -- funkcióval is rendelkező alkalmazásra cserélik le az eredeti programot. Mivel az alkalmazás neve, portja nem változott meg, a tűzfal kiengedi a forgalmat, mellékesen kiengedve a számítógépünkről összeszedett információkat is. Ezt megelőzendő találták ki az MD5 védelmet. Lényege: minden alkalmazásról készül egy ˝ujjlenyomat˝, azaz egy, csak az adott állományra jellemző 128 bites karakterlánc. Ha egy alkalmazást átírnak, az ujjlenyomata is megváltozik, ezt a tűzfal észreveszi és figyelmezteti a rendszergazdát.
Egyéb funkciók A tűzfalak többsége nem egy szabályrendszerrel érkezik. Ilyenkor kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb szintet, anélkül, hogy a szabályok mélyebb ismeretére szükségünk lenne.
Szabadon használható erőforrások Nagyon fontos, hogy a tűzfal semmilyen korlátot ne szabjon a számítógép használatában és erőforrásaiban.

 

 

Fogyasztói Tér

kiemelt oldalai

Termékoldalak

Tájékoztatási Útmutató

Használati útmutatók

További tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

 

Rövidítés-kereső:

 

 

 

Nagy Hermész Enciklopédia

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

g TÖRTÉNELEM

g JOG

g ÉLETMÓD

g FÖLDRAJZ

g KULTÚRA

g EGÉSZSÉG

g GAZDASÁG

g POLITIKA

g MESTERSÉGEK

g TUDOMÁNYOK

  

X

X

  

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

ingyenes webstatisztika

 

Változó Világ, 2020