VILÁG

ÚT

VÁLTÓ

ÉRTÉK

MOST

Belépés | Regisztráció

Ma

Támogatásod? Számít!

 

Merj tudni! A te tudásod a te hatalmad!

Szimeonov Todor

 

A TUDÁS

365+1 NAPJA

2020, XIX. évfolyam

 

 

Május 10.

A brit idegenforgalom

 

 

   

 

 

 

 

 

Életrajzok

 

Net-Nyelv-Kultúra

  

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

 

 

Az idegenforgalom, mint iparág jelentős bevételt – évi mintegy 38 Mrd fontot – hoz a brit gazdaságnak, ami átlagban a GDP közel 5%-át jelenti. A turizmus iparágban foglalkoztatottak száma 1,8 millió főre tehető. Az Egyesült Királyság a világ 5. legjelentősebb turisztikai célpontja a látogatóktól származó bevételeket tekintve. Britannia turisztikai vonzerejét alkotják a színházak, múzeumok, művészeti galériák, történelmi nevezetességek ugyanúgy, mint a vásárlási, sport- és üzleti lehetőségek. Az Egyesült Államokból és Kanadából  rekordszámban érkeznek turisták. Az Európából érkező forgalom felfutásához nagymértékben hozzájárult a Csatornaalagút megnyitása. Ezzel egyidejűleg a komputas- forgalom 250 000 fővel való csökkenése nem jelentett drámai visszaesést a komptársaságoknak.

Az elmúlt 20 esztendő alatt a Britanniába látogató turisták száma több mint kétszeresére nőtt. Az elmúlt évek során a brit turisták külföldön mintegy évi 15-20 milliárd fontot költöttek el 40–50 millió kiutazás során. A legnépszerűbb úti célok között szerepel Dél-Afrika, Norvégia, Svédország, Törökország, Csehország, a kelet-európai országok zömébe irányuló forgalom viszont stagnált. A brit idegenforgalmi ipart 640 “tour operator” és 7200 utazási iroda tevékenysége határozza meg. A 3 legnagyobb túraszervező, a Thomson Holidays, az Airtours, az Owners Abroad package-ei (túracsomagjai) uralják a piacot. Érdekes tendencia, hogy a nagy árverseny ellenére a klasszikus népi bölcsességeken alapuló elv látszik érvényesülni, azaz “mindenki azt kapja, amit megfizet”. Ez azt jelenti, hogy a korábbi nagymértékű árleszállításokat korlátozzák, igyekeznek értékarányos, ugyanakkor nagyobb profittartalmú “package”-eket piacra dobni. A Virgin Express, a British Midland, Air Liberty, EasyJet, Debonair légitársaságok átlagosan 50 %-kal olcsóbban szállítják el utasaikat Newcastle-ba, Düsseldorfba, Münchenbe, Barcelonába, Madridba, Rómába és Koppenhágába, mint a nemzeti légitársaságok. A nemzeti légitársaságok viszont profitjukat továbbra is az üzletember-utaztatásból próbálják kiegészíteni, maximális kényelmet biztosítva utasaiknak azáltal, hogy az első osztályon az üléssorok közti távolságot akár másfél méterre is növelik, a video- és sztereószolgáltatás, valamint luxusmenü mellett.

           Az Egyesült Királyság turisztikai vonzerejét alapjaiban az angolszász kultúra és nyelv, valamint az erre építkező színházak, múzeumok, művészeti galériák, történelmi nevezetességek és műemlékek alkotják. A civilizációs és kulturális paletta már alapjaiban sokszínű, a legészakibb a skótoké, hozzá földrajzilag közelálló az északír, egészen más a közép-angliai kultúra, ettől erősen eltérő a walesi. Az egyes kultúrák szorosan kapcsolódnak a földrajzi tájegységek adottságaihoz, talán a magyar turisztika számára ezért olyan vonzó Skócia a maga többszáz várával, a skót ember különleges öltözetével és zenéjével. A legszebb skóciai vár a főváros fölötti dombon épült edinburghi. Sokan keresik fel a híres Gretna falucskát, ahol a “Gretna Green” nevezetű kovácsműhely kovácsánál gyors házasságot köthetnek még a mai napig is az ifjú házasulandók. Az utazó nem csupán a világörökség részét képező, Skóciát Angliától elválasztó ókori Hadrianus-fal maradványa nyűgözi le, de ugyanilyen különleges a dél-angliai Sallibury-síkságon felállított ókori napimádók szentélye, a Stonehenge-i kőkör. Világörökség része a Canterbury Katedrális, de rangban nem marad el mögötte a londoni Westminster Katedrális sem, a Parlament épületegyüttesével és Big Bennel együtt. Számos érdekes és gazdag kulturális látnivaló közül kevesen látogatják a sajtónegyedet, a híres Fleet streetet, amelynek végén épült a St. Pál katedrális. A Középkori Vár és Börtön, a Tower az egyik leglátogatottabb műemlék, látványát növelik az őrt álló piros ruhás Yeoman Wardersek és a híres fekete hollók. A vár folytatása a felnyitható Tower-híd a Temzén. London fűrdőhelyeként emlegetik a déli parton lévő híres fürdővárost, Brightont. Anglia délnyugati partjainál, egészen közel Franciaországhoz híres kirándulóhely a Csatorna-szigetek együttese, ezek között legismertebb Jersey szigete. Dél-Anglia egyik legszebb tája Cornwall, de az utazónak nem szabad elutaznia Wales természetadta szépségeinek, ezek között a Snowdown-hegynek a megtekintése nélkül. Közép-Anglia négy világhíres városa mindenképpen a turisták látogatásának célállomása: a két  híres egyetemi város, Cambridge és Oxford, a királyi család kastélyát rejtő Windsor, és Shakespeare szülővárosa Avon folyó partján épült Stradford on Avon.

1998-ban az Egyesült Királyságból 212 699 látogató érkezett Magyarországra, 7,6 %-kal több, mint 1997-ben. A MALÉV kedvező menetrendje miatt az egynapos látogatók száma jelentősen megnőtt. Londonban magyar idegenforgalmi külképviselet működik.

Britannia belső vízi útjai általában véve jó minőségűek. A keleti partvidéken számos folyótorkolatot tettek szabaddá a szennyező anyagoktól. A tervezett szigorúbb szabályok várhatóan a vizek minőségének további javulását eredményezik. Az ipari szennyező anyagok tengervizekbe engedése 1985 és 1995 között mintegy háromnegyedével csökkent. A szemétlerakó helyekkel, a hulladékégetőkkel, illetve tárolókkal kapcsolatban speciális engedélyezési rendszer van érvényben Britanniában. A veszélyes hulladékok kezelését 1996-ban tovább szigorították. Ugyancsak 1996-ban a hulladékok minimalizálására és az újrahasznosítására újabb adóformát vezettek be. Számos kormányhivatal és jó néhány önkéntes szervezet dolgozik Britannia nemzeti örökségének és történeti emlékeinek megőrzésén. Ilyenek például a Királyi Természettudományos Akadémia és a Polgári Érdekszövetség. Angliában és Walesben tíz Nemzeti Parkot hoztak létre elsősorban a természeti értékek, a vadállomány és a kulturális örökség védelmére, valamint a szabadtéri pihenés biztosítására. Angliában és Walesben ezen felül 41 természeti ritkaságot őrző terület is található.

Angliában az alábbi hét nemzeti parkot tartják nyilván: Dartmoor, Exmoor, Lake District, North York Moors, Northumberland, Peak District és Yorkshire Dales. Walesben három ilyen park van: Snowdonia, Brecon Beacons és Pembrokeshire Coast, melyek együttvéve az összterület mintegy 20%-át alkotják. Skócia négy parkkal rendelkezik: Loch Lomond, Fife, Clyde Muirshiel és Pentland Hills. Britanniának 15 világörökséget rejtő, természeti helye van. Ilyen például: a bazalt oszlopsor az ír partokon. Britannia tengerentúli területein is van két ritka nevezetesség: az Atlanti-óceán déli részén a Gough-sziget és a Csendes-óceán déli részén a Henderson-sziget.

 

Paár Gabriella [Változó Világ 33.]

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 33.

Az Egyesült Királyság

 K     R     M 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A Franklin kézi lexikona I-III. 1912.

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cropley A. J. : Tanítás sablonok nélkül. Tankönyvkiadó, Budapest 1983

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

         

 

 

A TUDÁS 365+1 NAPJA

 

 

A tudás | A tudományok

Enciklopédiák | Kompetencia

Pályázatok

Olvasó világ | Az olvasás

A könyvek | A te könyvtárad?

Könyvrendelés

 

 

 

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2022