VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Buddhizmus, misztika, Tibet

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

...midőn a bódhiszattva, a hatalmas lény a tökéletes bölcsességet valósítja meg, így gondolkodik: az, hogy "bódhiszattva" csak szó; az, hogy "megvilágosodás", csak szó; az, hogy "tökéletes bölcsesség", megint csak szó...

Nágárdzsuna ind filozófus (I. sz. II-III. század)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 40.

BUDDHIZMUS,

MISZTIKA,

TIBET

Írta Nagy Károly

A könyv

Részlet a könyvből

Kína :: Vallási Útmutató és Címtár

 

 

VV 40. Buddhizmus, misztika, Tibet a Youtube-on

 

Kövesd a Változó Világ „VV 40. Buddhizmus, misztika, Tibet” című albumát a Pinteresten!

VV 40. Buddhizmus, misztika, Tibet a Facebookon

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

  

   

 

 

 

 

 

Vallási Útmutató és Címtár

 
 

 

A bon és a Tan a királyi Tibetben

 

„A tibeti népnek eredete mesés, azt mondják, hogy egy hím majom és egy nődémon közötti nemi közösülés következtében történt volna” – írja 14. dolgozatában Kőrösi Csoma Sándor, aki 1819-ben azért indult gyalog Keletre, hogy valahol Belső-Ázsiában megtalálja a magyarok őshazáját vagy rokonait, ám sorsa az lett, hogy a tibeti nyelvet „fejtse meg” (az első komoly tibeti-angol szótár és az első tibeti nyelvtan az ő munkája), a tibeti buddhizmust, orvoslást stb. fedezze fel a nyugati tudomány számára. Nos, a Csoma által említett népszerű eredetmonda régebbi a buddhizmusnál, amely azonban ezt is a maga képére alakította. Egyik változata szerint Avalokitésvara bodhiszattva, Tibet védőistene maga testesült meg egy majomkirályban, majd egy hegyi boszorkányt feleségül véve három fiút és három lányt nemzett, akik egymással egybekelve benépesítették a pusztás országot. A jó tulajdonságokat, a vörös arcot és a testen lévő szőrzetet a majomkirálytól örökölték az utódok, a szenvedélyeket, a farok hiányát és a hús szeretetét pedig a hegyi boszorkánytól…

 

 

Országukat a tibetiek Bod-nak hívják. Kínai neve: Hszicang (Rejtőző ország). Az óriási tibeti fennsíkot minden oldalról nehezen áthatolható hegyek övezik, délen és délnyugaton a Himalája. Itt ered a Brahmaputra (tibeti neve: Cangpo), az Indus, a Gangesz, az Indokínát átszelő Mekong, a legnagyobb kínai folyó, a Jangce. A Kínai Népköztársasághoz tartozó Tibeti Autonóm Terület 1,2 millió négyzetkilométer, de tibetiek lakják Kína Szecsuan és Csinghaj tartományának jelentős területeit, s élnek Jünnanban, sőt Kanszúban is. Találhatók tibetiek Észak-Indiában, Nepálban, Szikimben, Bhután pedig kifejezetten tibeti etnikumú állam – így értendő a 2,5 millió négyzetkilométer nagyságú Tibet. Történelme utoljára kb. ezer éve volt közös.

 Az első „igazi” király (cenpo) a hagyomány szerint Lha égisten fiaként az égből ereszkedett alá létrán, s Nyátri-cenpónak hívták. Működésének a legendák által feltételezett időszakából (az 5. század eleje-közepe) fennmaradt kínai források beszámolnak valakiről, aki sikeres kísérletet tett néhány tibeti törzs egyesítésére. Ezt a Lha („ég”) istentől kapott mitikus erővel vitte végbe, és küzdött meg egyszersmind az országát sújtó „hat szerencsétlenséggel”, amelyek között a külső ellenség és a belső gyűlölség mellett ott található a vadjak is. A Nyátri-cenpo alapította jarlungi dinasztia a hagyomány szerint 32 királyt adott Tibetnek. A trónt eleinte a legkisebb fiú örökölte, később az elsőszülött. A király legfőbb kötelezettsége az volt, hogy szellemileg ép, fizikailag erős legyen. (Trónra lépésekor le kellett győznie egy jakot, ami lehetett jelképes szertartás, de lehetett valódi viadal is.) Felügyelte a bon papokat, és ellenőrizte a szokások betartását, amolyan közvetítő volt a szellemek-démonok-istenségek világa és a közösség között.

A tibetiek ősi, buddhizmus előtti vallása, a bon, kiformálódásának kezdetén az animizmussal és a sámánizmussal volt rokon. A természeti jelenségeket istenek, szellemek, démonok személyesítették meg. Istenvilága volt külön az égnek, a földnek és a földmélynek – e három régiót az égígérő világfa kötötte össze. A földön istene volt minden hegynek, a hegyen minden sziklának, minden fának, folyónak, tónak, rétnek, mezőnek stb. A gondot az okozta, hogy ezek az istenek, szellemek és démonok szinte valamennyien hirtelen haragúak és bosszúállóak voltak, az ember bármihez nyúlt – kivágott egy fát, építőkövekké tört egy sziklát stb. – megtorolták. Az emberek egyetlen napjukat sem tudták úgy eltölteni, hogy meg ne sértsék, magukra ne haragítsák valamelyiket. Aztán nem győzték áldozattal engesztelni őket…

 Igen jellemző a számtalan változatban ismert bon mítosz, amely szerint a világ egy kozmikus tojásból keletkezett. Az egyik változat szerint: ahogy ez a kozmikus tojás eltörött, hatalmas héja kívülről a szellemek és élősdiek birodalma lett, belülről pedig 81 gonosz jóslat és 360 rontás lepte el. A tojás fehérje szétömlött a földön, s 404-féle betegség bújt elő belőle, a sárgájából pedig 360 rend gonosz szellem.

Ebben a baljós világban szerencsére az embernek – házának, háza tűzhelyének, magának – szintén megvoltak az istenei vagy szellemei, s ezek funkciója éppen az ő védelme volt. Ám velük is vigyázni kellett, nagyon érzékenyek voltak. Az embernek például mindkét vállára odaképzeltek a tibetiek egy-egy védőszellemet, ezeket azonban el lehetett riasztani, ha az illető egyik vállán döglött rókát, a másikon döglött egeret hajított át valaki. És akkor védtelen maradt. A legenda szerint az egyik cenpót így ölhette meg főminisztere.

A ház szelleme (istene?) máig nagy szerepet játszik az egyszerű tibetiek életében. Disznófejűnek képzelik őt, de emberi testtel, lobogó ruhában. Ez a szellem évszakonként változtatja helyét a házon belül, ajánlatos ezt számon tartani, nehogy akaratlanul is megzavarják a háziak. Ami a tűzhely szellemét illeti, miatta még a katlan kitisztítása is olyan szertartásos lett, amelyre csak a bonpo – bon pap – vállalkozhatott. A nagy munkának nekifogva mindenekelőtt transzba esett, hogy megtalálja a szellem ellen elkövetett bűnök megváltásának módját, majd figyelmesen megvizsgálta a tűzhely minden kiszedett kövét, egyszersmind elpusztítva a közéjük fészkelt rovarokat. A gazdaasszonynak közben arra kellett ügyelnie, nehogy véletlenül hajszál vagy rongydarab kerüljön a katlanba, mert annak gonosz következményei lehettek, akárcsak a víz tűzbe löttyintésének.

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Világvallások

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023