VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

I. Habsburg Ferdinánd

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Legyen igazság, vesszen a világ!

Ferdinánd jelmondata

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 57.

I. HABSBURG FERDINÁND

Írta Nagy Tamás

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

Világ Útmutató és Címtár

 

 

 

 

Ausztria főhercege

 

A spanyol, burgundi és ausztriai tartományok egyesülésével a Habsburg Birodalom sohasem látott méreteket öltött, és mint azt akkor mondták, Károly birodalmában sohasem nyugodott le a nap. I. Ferenc francia királyt nemcsak az bántotta, hogy a császári címet Károly megszerezte előle, hanem az is nyugtalanította, hogy országát minden oldalról Habsburg-területek határolták, szinte harapófogóba szorítva és külpolitikailag elszigetelve Franciaországot. Ezek viszont értékben nem vetekedhettek Franciaországgal; Németalföld kivételével mindegyik gazdaságilag fejletlen, Európa peremvidékén fekvő régió volt. A nemzetiségi kérdések még nem jelentettek gondot a kozmopolita gondolkodású Európában, de az egymástól nagyon különböző, független területeken az eltérő törvények és szokások már megnehezítették az egységes kormányzást. Károly minden egyes országában más-más jogalapon és korlátok között gyakorolta hatalmát. Míg a központosított Spanyolországban egyre inkább saját belátása szerint uralkodhatott, a Német-Római Birodalomban bele sem szólhatott az egyes tartományok belügyeibe. A régiók központi kormányzását akadályozta a nyelvi sokszínűség is. Károly később megtanult spanyolul, de birodalma összes nyelvét nem beszélhette. A Habsburg Birodalom keleti régiói lassan, de biztosan lemaradtak a fejlődésben. Spanyolország az Amerikából áramló nemesfémeknek köszönhetően még a 17. századig nagyhatalom maradt. Ezt a töméntelen kincset azonban teljesen felemésztették a háborúk. Spanyolországban a katonáskodás mellett a juhtenyésztés volt a fő foglalkozás, így a gyarmati nemesfém szállítmányok megszűntével az ország gazdasága összeomlott.

V. Károly belátta, hogy egyedül nem bír ennyi országgal, és gondolkodott rajta, hogy egy részét átengedi öccsének. A döntésben segítette, hogy Miksa még egy II. Jagelló Ulászló magyar és cseh királlyal kötött házassági szerződést is hagyott az általa sosem látott unokáira. Miksa unokáját, Habsburg Máriát eljegyezte Ulászló fiával, Lajossal. Ulászlónak Lajos mellett volt egy leánya is, Jagelló Anna. A Habsburg-Jagelló házassági szerződés Anna sorsáról is rendelkezett, de férjének pontos személyét nem határozták meg. Anna férjeként a Habsburg család bármely férfitagja szóba jöhetett. A bizonytalan helyzetű Anna 1515 óta az osztrák Innsbruckban nevelkedve várta jövendőbelijét. A szerződés biztosította, hogy az egyik család kihalása esetén annak birtokait a másik kapja meg. Ez a szerződés méltó folytatása volt a Habsburgok, köztük pedig Miksa eddig folytatott házassági politikájának.

A körülmények mérlegelése után 1521-ben a Német-Római Birodalomban található Wormsban Károly és Ferdinánd egy családi egyezményt kötött meg. Ferdinánd vállalta, hogy feleségül veszi az általa még sohasem látott Annát, Károly pedig Elő-Ausztria és Isztria tartományok kivételével átengedte számára az Osztrák Főhercegséget valamint Württemberget, egy kisebb délnémet fejedelemséget. A két területet, melyet nem engedett át, Károly azért tartotta meg, mert tengerparttal rendelkeztek, és úgy gondolta, ezekre még szüksége lehet a kiéleződött francia-spanyol konfliktusban.

Nagykorúvá válva Ferdinánd tagja lett a Habsburgok saját lovagrendjének, az Aranygyapjas Rendnek, melyet Jó Fülöp burgund herceg alapított 1429. január 10-én. A rend nagymesteri tisztségét Miksa császár szerezte meg házassága révén a Habsburg családnak, s halála után ez is Károlyra szállt. A rend jelvénye a görög Iaszón-mondára emlékeztető aranygyapjú, amelyet egy nyakláncon viseltek. Ez a lánc a kötetben szereplő képen is látható Ferdinánd nyakában, mivel a szabályzat szerint a rendtagoknak mindig kötelező volt viselni. A rend tagjai az európai katolikus elithez tartoztak, és különleges előjogként saját házukban is mondathattak szentmisét. A rend előkelőségét jelképezte egyenruhája, amely vörös bársonyból készült, így csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. A bekerülést az is nehezítette, hogy a tagok létszámát 1516-ban 51 főben korlátozták. A létszámnak minden korban jelentős hányadát tették ki az általában nagy létszámú Habsburg család férfitagjai, így kívülállók számára megtiszteltetésnek számított, ha bekerültek az Aranygyapjas Rendbe. A rend jelmondata, mely szerint „Pretium laborum non vile”, azaz „A munka becse nem csekély”, Ferdinánd egész munkásságát jól jellemzi.

Ferdinánd Spanyolországból magával hozta új birtokára régi barátait, köztük Gabriel Salamanca grófot. Salamanca gróf, mint bizalmasa, mindig fontos tisztségeket töltött be mellette, többek között pénzügyminiszterként is tevékenykedett. Az osztrákok kíváncsian várták új főhercegüket, mert Miksa unokája volt. Miksát ugyanis olyan tisztelet és szeretet övezte, hogy népmesék hősévé vált, akárcsak Magyarországon Mátyás király. Ebben szerepe volt Miksának is, aki még életében tudatosan alakította ki magáról ezt a képet. Neves művészeket fizetett, például Albrecht Dürert is, hogy az ő kultuszát terjesszék. E mellett Miksa is próbálkozott a költészettel: saját hőstetteit népszerűsítő műveket írt.

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

 

KVÍZ

Habsburgok

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023