VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az otthoni betegápolás

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

„Salus aegroti suprema lex” (a beteg üdve a legfőbb törvény)

Latin mondás

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 41.

AZ OTTHONI BETEGÁPOLÁS

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

  

Kövesd a Változó Világ "VV 41. Az otthoni betegápolás" albumát a Pinteresten!

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

 

Betegápolási Útmutató és Címtár

 

A 21. század szaunája:

az otthoni infravörös egészségvédő készülék

 

Javítja a vérkeringést, megszabadít a súlyfeleslegtől és a stressztől, erősíti az immunrendszert, megfiatalít, energikussá tesz, a bőr megtisztul és megújul, csökkenti a fájdalmat, segíti a gyógyulást.

 

Kérjen részletesebb tájékoztatást, konkrét ajánlatot!

 

Betegápolás kánikulában

A kánikula az egészséges szervezetet is megterheli, az otthonukban ápolt, fekvő betegeknél azonban kellő elővigyázatosság nélkül súlyos állapotot okozhat. Néhány alapvetően fontos tennivaló elvégzésével az ápolt egyébként is nehéz helyzetét könnyebben elviselhetővé tehetjük.

 

Elhelyezés

A forró nyári napokban elsősorban a megfelelő elhelyezésről kell gondoskodnunk. A beteg ágyát lehetőleg a szoba védett, huzatmentes részébe tegyük. Higgyék el, számos kellemetlen betegséget előzhetünk meg ezáltal, s azzal együtt sem elvesztegetett idő és energia mindez, ha éppen át kell rendeznünk ehhez az egész szobát.

 

Szellőztetés

Szellőztetésről, friss levegőről rendszeresen gondoskodjunk. Jó hatású a ventillátor is, amely mozgatja a levegőt, de ne a betegre irányítva használjuk, hanem ellentétes oldalra állítsuk be. A szúnyogok, legyek jelenléte fekvő embernél még kínzóbb, ezért szúnyoghálóról vagy az ismert, konnektorba helyezhető szúnyogriasztó használatáról se feledkezzünk meg! A már megtörtént szúnyogcsípések helyét kenőccsel enyhítsük, mert a beteg a kínzó viszketés miatt bőrét rondán kivakarhatja - lényeges ebben az esetben is a megelőzés.

 

Ruházat

A beteg ruházatát könnyű, jól szellőző, pamut alapanyagú darabokból állítsuk össze, ugyanígy az ágyneműt is. Az esetlegesen használt, a felfekvést megelőző segédeszközöket, mint például antidecubitor matrac, sarok- és könyökgyűrűk stb. naponta és aktuálisan gondosan tisztítsuk, fertőtlenítsük! Ez vonatkozik az otthon használt ágytálakra, kacsákra is.

 

Tisztálkodás

A közérzet, az állapot javításában döntő fontosságú a rendszeres, alapos tisztántartás, mosdatás. A meleg nyári napokban a leghatékonyabban tudjuk a beteg közérzetét befolyásolni a naponta legalább kétszer elvégzett mosdatással. Ennek során ügyeljünk a hajlatok ápolására, a bőr szárazon tartására. Frissítő hatásúak az egyébként is használatos mentolos balzsam, illetve mentolos bedörzsölő, továbbá a különböző gyógynövényekből készült testápolók. Ne használjunk illatszereket, különböző spray-ket, amelyek sok, bőrallergiát okozó anyagot tartalmazhatnak.

 

Étkezés

Az étkezés minőségének is rendkívüli jelentősége van a relatív jó állapot megtartásában. Elengedhetetlen a kellő folyadékmennyiség bevitele, mely naponta legalább két-két és fél liter legyen (hacsak a kezelőorvos kifejezetten mást nem tanácsol)! Kiválóak a lehűtött, de nem jéghideg (!), gyógynövényekből készült teák, a gyümölcsteák, szénsavmentes ásványvíz, rostos vagy szűrt gyümölcslevek. Könnyen emészthető, rostokban dús étrendet állítsunk össze, melyet többszöri, kis adagokban fogyasszon el a beteg, így a meleg mellett nem terheli túl a szervezetet. Mindezeket természetesen az aktuálisan előírt diéta szabályainak megfelelően tartsuk be.

 

Összefoglalva: a kánikulában a beteg, fekvő emberekre, körülményeikre fokozott figyelmet fordítva gondoskodhatunk a számukra is kellemetlen időszak átélésére.

 

Horváth Rudolfné főnővér, Gyógy-ír 1996. július 15.

 

 

 

 

IDŐS TÉR

 

Öregedés

 

Demencia

 

 

KVÍZ

Egészség-betegség

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

 

 

 

A beteg, betegség

A tudás 365+1 napja

sorozatban

Január 4, 15, 19, 31

Február 17, 23

Március 1, 6, 15

Április 3, 9, 15, 27 

Május 1, 31

Június 7, 19, 29

Július 18, 26

Augusztus 10, 18

Szeptember 13, 29

Október 24, 29

November 10, 15

December 1, 15, 30

 

 

Otthoni szakápolás

 

Házi vizit

 

Magyarországon évente mintegy ötvenezer beteget gondoznak otthonukban a szakápolók, holott a kórházinál humánusabb és olcsóbb ellátásra ennél nagyobb lenne az igény. Csakhogy szűkösek a források, ezért a kisebb településeken minimális a rászorulók hozzáférési esélye a szolgáltatásra.

 

Műtét után gyakran előfordul, hogy a beteg képtelen önállóan étkezni, öltözködni, tisztálkodni, közlekedni, de sokszor az orvos, illetve páciense és annak hozzátartozója is úgy gondolja, hogy a saját lakásban, megszokott körülmények között gyorsabb lenne a gyógyulás, és lerövidülne a lábadozás. Persze szakemberek segítségével - ugyanúgy, mint a hosszú ápolást igénylő betegségeknél, például felfekvéseknél, fekélyeknél, sőt: eszméletlen, kommunikációra képtelen betegeknél, szülési károsodásoknál és fejlődési rendellenességeknél, amelyek kezelése részben szintén megoldható a páciens saját otthonában. Ilyen helyzetekben segíthetnek a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott, javarészben vállalkozási formában működő otthoni szakápolási szolgálatok, amelyek száma országosan 340 körül mozog.

 

A rászorulók hozzáférési esélye azonban egyenlőtlen. "Ott a legrosszabb az ellátottság, ahol a legnagyobb lenne a szükség" - szögezte le az Országgyűlés egészségügyi bizottságának múlt heti ülésén Gógl Árpád fideszes képviselő, miután a honatyák tájékoztatást kaptak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) az otthoni szakápolás helyzetéről. A volt egészségügyi miniszter kijelentésével nem szállt vitába senki: OEP-es szakemberek, kormánypárti képviselők és a speciális ellátási formában részt vevő, a HVG által megkérdezett szolgáltatók egyaránt úgy gondolják: "nem ér el a kezük" az aprófalvas, tanyasi környezetekbe. Holott a statisztikai lefedettség rendkívül pozitív: országosan 95,3 százalékos, még a negatív példának számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is meghaladja a 70 százalékot. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a lakosok ténylegesen ilyen arányban jutnak hozzá az otthoni szakápoláshoz - hangsúlyozta Dózsa Csaba, az OEP főigazgató-helyettese. Az adat ugyanis nem a valós tevékenységre, hanem pusztán arra utal, hogy a szakfeladatra vállalkozóknak az OEP-pel kötött szerződései ilyen arányú lakosságszámot reprezentáló településekre terjednek ki.

 

"Finanszírozási okokból kistelepülésekre nem érdemes, sőt a vállalkozás szempontjából kifejezetten életveszélyes ilyen munkát szervezni" - mondta a HVG-nek Fekete Csongor orvos, a Veszprémmel együtt 14 településen 40-45 beteg szakápolását ellátó Medigor Bt. ügyvezetője. Aprófalvakban ugyanis a nagyvárosokhoz képest két-háromszoros időráfordítás szükséges a betegek ellátásához, a tömegközlekedés menetrendjei miatt nagyon sok a holtidő, autók fenntartására pedig nem futja a térítési díjból. "Bérletet, illetve biciklit tudunk vásárolni a nálunk munkát vállalóknak" - jellemezte a helyzetet a HVG-nek Menyhért Péter, a fővárosban Csepelen és a XIX. kerületben otthoni szakápolást vállaló Mosoly Nővérszolgálat Egyesület ügyvivője.

 

A viszonylag rövid múltra visszatekintő otthoni szakápolás közfinanszírozására 1996 májusától adnak lehetőséget a tb-jogszabályok. Ezek szerint a kórházi kezelőorvos a "szokásosnál" korábban elbocsáthatja páciensét, ha a gyógyításhoz már nincs szükség orvosra, és elégséges, ha csupán irányítja, felügyeli a beteget otthonában ellátó szakápoló, gyógytornász, asszisztens, logopédus tevékenységét. Az otthoni ápolást elrendelheti a háziorvos, de kérheti maga a beteg vagy hozzátartozója is. Az utóbbi azonban meglehetősen ritkán fordul elő, részben információ-, részben pedig forráshiány miatt; az egészségbiztosítótól származó forrásokból ugyanis az orvosi "beutalók" finanszírozására is alig futja. Az információhiányban maguk az otthonápolási szolgáltatók is ludasak: honlapjukon nemhogy listát nem közölnek, de név szerint egyetlen vállalkozást sem említenek, s e tekintetben az OEP-nél is fölösleges kísérletezni.

 

Az idén egyébként a tavalyi keret kétharmadával - 1,5 milliárd forintról 2,5 milliárd forintra - nőtt az egészségbiztosító által otthon ápolásra kifizethető summa. "Bár 1 milliárd forint itt nagy növekménynek számít más, nagy kasszákhoz képest, a feladatokra korántsem elegendő" - vélekedett Dózsa Csaba. Megállapítását alátámasztják a biztosító 2002-es adatai is, amelyekből kiderül: mindössze 50 ezer beteg részesülhetett otthoni szakápolásban - náluk összesen 800 ezernél többször, átlagosan 15-ször vizitáltak a szakemberek, vizitenként nem egészen 1800 forintos, betegenként összesen 32 ezer forintos biztosítói díjért. A kiutalt összegek fele a teljes, 45 százaléka a részleges ellátásra szorulók, a maradék pedig az önmagukat ellátni képes betegek szakápolását szolgálta. A teljesítménydíj háromnegyedét a 60 évesnél idősebb emberek ellátásáért kapták a szolgálatok.

 

Februártól már 2850 forintot fizet vizitenként az OEP, de ez - Menyhért Péter állítása szerint - csak "elvi" összegnek tekinthető, mivel az úgynevezett degresszív finanszírozás következtében 360 vizit áráért olykor 450-et is teljesítenek. Betegenként ugyanis csak az első 14 vizitre jár teljes összeg, ezt követően csökken, míg a gyógytornászi szolgáltatás szorzója eleve csak 0,9. A vizitdíj négyötödét egyébként a szolgáltatásban részt vevők munkadíja viszi el. Az érintettek szerint azonban ez kenyérkeresetnek meglehetősen soványka - aligha véletlen, hogy az otthoni szakápolásban tavaly dolgozó 3175 ember kétharmada részmunkaidős volt. "A nálunk foglalkoztatott öt gyógytornász, egy logopédus, egy fizikoterápiás és 13 ápolónő közül csak egy van főállásban, a többiek más egészségügyi intézmények dolgozói" - tájékoztatta a HVG-t Fekete Csongor. A Mosolynál az ápolónők többsége egy-két beteg otthoni ápolását vállalja, ami páciensenként heti egy-három órás vizitet jelent. Ennek azonban csak a felét tölti ki az érdemi ápolás, a munkatársak munkaidejének 40 százalékát elviszi a közlekedés, 10 százalékát pedig az adminisztráció.

 

Nincsenek tehát túlfizetve az otthon ápolásban dolgozók, s javadalmazásukat a szolgáltatók szerint az is nehezíti, hogy míg tavaly szeptembertől megkapták az 50 százalékos illetményemelés fedezetét, az idén ez már csak részben garantált. Az egészségügyi minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy a hiányzó összeget kérjük az önkormányzattól. Erre azonban nincs esély, így előfordulhat, hogy vissza kell venni az ápolóknak adott díjakból - tették szóvá többen a HVG-nek. Az OEP-nél viszont úgy gondolják, gyakran előfordul a dupla finanszírozás, vagyis hogy az otthon ápolók olyan feladatot látnak el, ami a háziorvosi szolgálatok vagy az önkormányzatok dolga lenne (például injekció beadása vagy egyéni szociális problémák kezelése), és ez utóbbiak is megkapják az ezért járó összeget.

 

Molnár Patrícia - HVG 2003. április 24.

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

Elektro-Oxigén

Orvosi Műszer és Elektrotechnikai Kft.

 

1145 Budapest, Uzsoki u. 36/A.

Tel.: 221-7187


 

 

   

 

 

   

Ezek tudnak valamit!

 

Cégmutató  

   

 

 

A Változó Világ bölcsességei

 

   

 

Tessék tudni! A tudás hatalom! (Szimeonov Todor)

Tessék tudni! A te tudásod a te hatalmad! (Szimeonov Todor)

Jobb tudni, mint megijedni. (Szimeonov Todor)

Aki hamisságokat terjeszt, akarva-akaratlanul az emberek szellemi rabszolgaságát szolgálja. (Szimeonov Todor)

A tény kevés, a vélemény sok. (Szimeonov Todor)

Nincs új a nap alatt, csak a változó világ... (Szimeonov Todor)

Gondolkodom, tehát csendet kérek! (Szimeonov Todor)

Mértéktartó vagyok, de a világ nekem nem elég! (Szimeonov Todor)

  

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2022