VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az otthoni betegápolás

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

„Salus aegroti suprema lex” (a beteg üdve a legfőbb törvény)

Latin mondás

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 41.

AZ OTTHONI BETEGÁPOLÁS

Írta Fazakas László

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

  

Kövesd a Változó Világ "VV 41. Az otthoni betegápolás" albumát a Pinteresten!

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Betegápolási Útmutató és Címtár

 

 

 

 

 
 

Az otthoni betegápolás

Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy magunk, vagy családtagunk, rokonunk, gyülekezeti testvérünk, szomszédunk stb. rövidebb-hosszabb átmeneti vagy végleges otthoni ápolásra szorul. Mi ilyenkor a teendő? Hova fordulhatunk segítségért? Mit kell tudnunk családtagunk otthoni ápolásáról? Könyvünkben főleg ezekre a kérdésekre kívánunk válaszolni. Elsősorban a hétköznapi élet gyakorlati apró, praktikus tudnivalói kaptak helyet, amelyek baj esetén támpontot, segítséget jelenthetnek a rászorulónak, hozzátartozójának, segítséget nyújtó embertársának. Törekvésünk, hogy hasznos tájékoztatással gyarapítsuk a lakosság ismereteit, és javítsuk a hívatásos és a nem hívatásos segítők közötti kapcsolatot.

A fentiekből következően a kötetet haszonnal forgatják majd a betegek, hozzátartozóik, civil és egyházi önkéntesek, a betegek önsegítő csoportjai és mindenki, aki laikus, tehát nem professzionális módon igyekszik segítséget nyújtani a betegek otthoni ápolásában.

Évszázadokkal ezelőtt, az ispotályok kialakulását megelőzően, a beteg embert otthon ápolták családtagjai. Később a kórházak sok gyógyítási-ápolási terhet levettek a beteg hozzátartozóinak válláról, a beteg kórházba került, egy számára idegen környezetbe. Jelenleg, az ezredforduló változó hazai társadalmában gazdasági kényszer, hogy a drága kórházi ágyat tehermentesítsük, pótoljuk, „kiváltsuk”, és helyette az ápolásra szoruló beteget otthonában ápoljuk. Ennek két előnye is van: általában mindannyunkra jellemző, hogy szívesebben betegeskedünk saját lakásunkban, a megszokott környezetben, ahol mi vagyunk otthon – ha már a bajban választani lehet. Sokkal jobb, ha szeretteink körében lehetünk és nem például egy zsúfolt kórteremben. Előnyösebb, mert nem kapunk fertőzést, és vitathatatlanul kényelmesebb, komfortosabb otthon, mint egy kórházban. Ugyanakkor olcsóbb a társadalombiztosítónak is: a drága kórházi benntartózkodást (például „hotelköltségek”) nem kell finanszíroznia. Egy-egy beteg otthoni szakápolása kevesebbe kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, mint ha kórházban történne az ellátás. (A betegnek nem minden esetben olcsóbb, mert otthon a fűtést, világítást, a gyógyszereket stb. neki, illetve az őt gondozó családnak kell megtérítenie.) Az utóbbi évek komoly és pozitív egészségügyi döntése volt az otthoni szakápolás bevezetése. Más kérdés, hogy a jelenleg érvényben lévő rendeleteket, szabályokat gyorsabban lehetne a valós igényekhez, szükségletekhez igazítani.

Meg kell jegyeznünk, hogy az otthonápolás Magyarországon egyáltalán nem új keletű fogalom. Például a Bethesda Kórház diakonisszái már a múlt században nem csupán a kórház falai között ápoltak, hanem kimentek a rászorulókhoz, és házi beteggondozást végeztek. Tették ezt minden hozzájuk fordulóval, nemre, származásra, felekezetre való tekintet nélkül. Különösen a Filadelfia Egyesület diakonisszáinak otthonápolási szolgálatát kell ehelyütt is hálásan hangsúlyozni.

Mégis, az utóbbi évtizedben, érdekes módon elsősorban nem a hazai hagyományokat elevenítették fel, hanem egyes nyugati home care (otthonápolási) rendszereket adaptálták. Világosan látnunk kell, hogy az otthonában ellátandó betegnek sokféle szükséglete van. Didaktikai okokból – az egyszerűség kedvért – ezt három fő csoportra bontjuk:

- testi szükségletek,

- szociális szükségletek,

- lelki szükségletek.

A felosztás kicsit mesterkélt, mert a betegnek általában vannak szükségletei, s kevéssé érdekli, hogy azok elsősorban melyik fenti szükséglet-csoporthoz tartoznak. Őt és családját az izgatja, hogy kapja meg azt a tényleges, egymással összefüggő testi-, lelki-, szociális segítséget, amire szüksége van.

 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Egészség-betegség

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023