VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az élő Árpádok

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Mert nem beszédben áll az Istennek országa, hanem erőben.

Pál I. Korinthusbeliekhez

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 17.

AZ ÉLŐ ÁRPÁDOK

Írta Pusztaszeri László

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

Nemzeti Útmutató és Címtár

  

 

 

 

 

 

 

IV. TÉKOZLÓK ÉS TRÓNKÖVETELŐK

 

A középkor egyik legtekintélyesebb uralkodó családjává emelkedett Árpád-dinasztia rendkívüli képességű királyok sorát adta Magyarországnak. Bár nem végeztünk pontos számvetést, de úgy véljük, hogy Árpád-házi uralkodóink többsége a középszerűnél nem volt gyengébb képességű, vagy emberileg elmarasztalható. Ugyanakkor a koronás Árpádok között nem tudunk bizonyítottan degenerált, vagy elmebeteg személyről, s a család "fekete bárányai" sorában azokat tartja számon a történelem, akik jellemhibáik, amorális magatartásuk alapján veszítették el az ország bizalmát, s váltak alkalmatlanná az uralkodásra. Utóbbiak között azokat is megemlítjük, akik a nemzetség közeli rokonaiként kerültek trónra, vagy tettek kísérletet a trón elfoglalására.

Legismertebb példa erre Péter, Szent István nővére és Orseolo Otto a velencei patrícius, dózse fia, aki atyja politikai bukását követően került a magyar királyi udvarba. A vonzó külsejű, behízelgő modorú, okos fiatalember nagybátyját és Gizella királynét egyaránt elbűvölte. Különösen a királyné szorgalmazta, hogy az Imre herceg tragikus halála után vér szerinti örökös nélkül maradt István, unokaöccsét tegye trónjának örökösévé. Mivel Gizella élete végéig bizalmatlan maradt a magyarokkal szemben, mindent elkövetett Péter trónutódlása érdekében; beleértve a valószínű intrika változatos formáit is. Vazult, a király unokafivérét erkölcstelennek mondott magánélete és állítólagos pogánysága miatt igyekezett kegyvesztetté tenni István előtt. Holott -- erkölcseit s viselt dolgait illetően -- Péterrel szemben legalább annyi kifogás hangzott el. Az sem kizárt, hogy az István után legelsősorban öröklésre jogosult, s a bizánci kereszténységet felvett Vazult, a "német párt" igyekezett a király előtt befeketíteni, s ezáltal kizárni az öröklésből. Magatartásáért István többször komolyan megintette Pétert, s csak a gyermekeit elvesztett királyné anyai szeretete mentette meg a kegyvesztettségtől. Gizella inkább elnézte Péter fennhéjázó erkölcstelenségét, mintsem hogy a Vazul-ág örökölhesse a trónt.

Péter akadály nélkül lépett István  örökébe, de hatalma mégis rövid életűnek bizonyult, mert alaposan félreismerte alattvalóit, s a magyar társadalom tűrőképességét. Túl közeli s élő volt még a fejedelmek korának közvetlen, atyai hangvételű uralmi rendszere. Az egykori törzsfők és honfoglaló nemzetségek még éppen hogy elfogadták a Géza és István által vaskézzel, de a patriarchális érintkezés formáit fenntartó változásokat. Az idegen Péternek, aki megszegte a király "vendégeit" kötelező szabályokat, "Magyarország nemeseit megvetette, gőgös szemmel és telhetetlen szívvel falta a föld javait, vadállati módon ordító németekkel és fecske módjára csicsergő olaszokkal..." vette körül magát -- írja krónikájában Thuróczy János. A krónikás azt is elmondja, hogy Péter idejében "senki sem lehetett biztos feleségének tisztasága vagy leányának s nővérének szüzessége felől, a király csatlósainak szemtelenkedése miatt, akik büntetlenül erőszakoskodtak velük." Még ennél is súlyosabb ez, a Péternek tulajdonított mondás: "minden bírát, a legfőbbeket és tekintélyeseket éppen úgy, mint a falusiakat, minden századost és falunagyot, főembert és városi vezetőt a németekből állítok Magyarország területén, és Magyarország földjét idegenekkel fogom benépesíteni, és a maga egészében a németek hatalma alá hajtom." Ezt a magatartást a magyarság hangadói már nem bocsáthatták meg a királynak, s a legerősebb főemberekből álló csoport, István sógora, Aba Sámuel vezetésével 1041-ben elkergette Pétert, aki a nagy birodalmi ábrándokat dédelgető III. Henrik német császárhoz menekült. A Magyarország meghódítására törő császár sereggel hozta vissza s megalázó körülmények közepette 1044-ben trónra ültette a kalandorrá züllött Pétert.

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Árpád-ház

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023