VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az élő Árpádok

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Mert nem beszédben áll az Istennek országa, hanem erőben.

Pál I. Korinthusbeliekhez

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 17.

AZ ÉLŐ ÁRPÁDOK

Írta Pusztaszeri László

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

Nemzeti Útmutató és Címtár

  

 

 

 

 

 

 

IV. TÉKOZLÓK ÉS TRÓNKÖVETELŐK

 

A középkor egyik legtekintélyesebb uralkodó családjává emelkedett Árpád-dinasztia rendkívüli képességű királyok sorát adta Magyarországnak. Bár nem végeztünk pontos számvetést, de úgy véljük, hogy Árpád-házi uralkodóink többsége a középszerűnél nem volt gyengébb képességű, vagy emberileg elmarasztalható. Ugyanakkor a koronás Árpádok között nem tudunk bizonyítottan degenerált, vagy elmebeteg személyről, s a család "fekete bárányai" sorában azokat tartja számon a történelem, akik jellemhibáik, amorális magatartásuk alapján veszítették el az ország bizalmát, s váltak alkalmatlanná az uralkodásra. Utóbbiak között azokat is megemlítjük, akik a nemzetség közeli rokonaiként kerültek trónra, vagy tettek kísérletet a trón elfoglalására.

Legismertebb példa erre Péter, Szent István nővére és Orseolo Otto a velencei patrícius, dózse fia, aki atyja politikai bukását követően került a magyar királyi udvarba. A vonzó külsejű, behízelgő modorú, okos fiatalember nagybátyját és Gizella királynét egyaránt elbűvölte. Különösen a királyné szorgalmazta, hogy az Imre herceg tragikus halála után vér szerinti örökös nélkül maradt István, unokaöccsét tegye trónjának örökösévé. Mivel Gizella élete végéig bizalmatlan maradt a magyarokkal szemben, mindent elkövetett Péter trónutódlása érdekében; beleértve a valószínű intrika változatos formáit is. Vazult, a király unokafivérét erkölcstelennek mondott magánélete és állítólagos pogánysága miatt igyekezett kegyvesztetté tenni István előtt. Holott -- erkölcseit s viselt dolgait illetően -- Péterrel szemben legalább annyi kifogás hangzott el. Az sem kizárt, hogy az István után legelsősorban öröklésre jogosult, s a bizánci kereszténységet felvett Vazult, a "német párt" igyekezett a király előtt befeketíteni, s ezáltal kizárni az öröklésből. Magatartásáért István többször komolyan megintette Pétert, s csak a gyermekeit elvesztett királyné anyai szeretete mentette meg a kegyvesztettségtől. Gizella inkább elnézte Péter fennhéjázó erkölcstelenségét, mintsem hogy a Vazul-ág örökölhesse a trónt.

Péter akadály nélkül lépett István  örökébe, de hatalma mégis rövid életűnek bizonyult, mert alaposan félreismerte alattvalóit, s a magyar társadalom tűrőképességét. Túl közeli s élő volt még a fejedelmek korának közvetlen, atyai hangvételű uralmi rendszere. Az egykori törzsfők és honfoglaló nemzetségek még éppen hogy elfogadták a Géza és István által vaskézzel, de a patriarchális érintkezés formáit fenntartó változásokat. Az idegen Péternek, aki megszegte a király "vendégeit" kötelező szabályokat, "Magyarország nemeseit megvetette, gőgös szemmel és telhetetlen szívvel falta a föld javait, vadállati módon ordító németekkel és fecske módjára csicsergő olaszokkal..." vette körül magát -- írja krónikájában Thuróczy János. A krónikás azt is elmondja, hogy Péter idejében "senki sem lehetett biztos feleségének tisztasága vagy leányának s nővérének szüzessége felől, a király csatlósainak szemtelenkedése miatt, akik büntetlenül erőszakoskodtak velük." Még ennél is súlyosabb ez, a Péternek tulajdonított mondás: "minden bírát, a legfőbbeket és tekintélyeseket éppen úgy, mint a falusiakat, minden századost és falunagyot, főembert és városi vezetőt a németekből állítok Magyarország területén, és Magyarország földjét idegenekkel fogom benépesíteni, és a maga egészében a németek hatalma alá hajtom." Ezt a magatartást a magyarság hangadói már nem bocsáthatták meg a királynak, s a legerősebb főemberekből álló csoport, István sógora, Aba Sámuel vezetésével 1041-ben elkergette Pétert, aki a nagy birodalmi ábrándokat dédelgető III. Henrik német császárhoz menekült. A Magyarország meghódítására törő császár sereggel hozta vissza s megalázó körülmények közepette 1044-ben trónra ültette a kalandorrá züllött Pétert.

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Árpád-ház

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023