VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

A Facebook

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Egyetlen értelmes ember barátsága többet ér, mint az összes értelmetleneké.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG

76.

A FACEBOOK

Írta Beleznay Péter

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Facebook enciklopédia

 

A közösség

 

NAVA

 

Allfacebook

 

 

 

 

 

III. A Facebook-sztori

1. Az alapítás

Az egész Facebook birodalom a Harvard egyik kollégiumi lakosztályából indult el 2003 végén. Két hálóból és egy közös szobából állt, és mivel fiúk laktak benne, ezért nagy mennyiségben hevert minden-felé üres sörösüveg, nyitott energiaitalos doboz, valamint egyéb más hulladék. A szoba talán egyetlen nem átlagos kollégiumi tartozéka egy 2,5 méter széles tábla és annak tartalma volt. Ez volt Mark Zuckerberg legfontosabb ötleteinek, projektjeinek első megjelenítője, az akciótervek, kódrészletek és programstruktúrák bölcsője, telis-tele színes vonalakkal és az avatatlan szem számára érthetetlen szimbólumokkal. A három másik másodéves szobatárs pedig a táblán látható dolgok első tesztelői és véleményformálói voltak. Mark közvetlen szobatársa a melegségét nyíltan vállaló, történelem és irodalomhallgató, Chris Hughes volt, aki kifejezetten érdeklődött az aktuálpolitikai kérdések iránt is. A másik szobában a közgazdász szakos Dustin Moskovitz, és Billy Olson laktak. A közös szoba volt az a szentély, ahol a négy fiatal fiú világmegváltó beszélgetései nap, mint nap zajlottak, csakhogy ezen beszélgetések a legtöbbje tényleg meg is változtatta a világot. Heves viták folytak az Internet jövőjéről, hogyan kellene használni és milyennek kellene lennie a jövő on-line felületének, és mind ennek milyen hatása lesz az élet egyéb területei-re. Mark volt az egyetlen, aki komolyabb programozási tudással rendelkezett, és számos sikert is elért már ezen a téren.

Mark a Harvardon hamar felhívta magára a figyelmet két „kísérlete” által, amelyeket még a második év elején valósított meg. Az egyik a viszonylag kisebb visszhangot kiváltó „Six Degrees of Harry Lewis” program volt, ami egy korábbi közösségi oldal, a SixDegrees.com oldal Harvard megfelelőjének szánt. Az alkalmazásba be kellett írni egy tetszőleges Harvard-os nevet, és azután a program feltérképezte a megadott név és az egyetem híres számítástechnika professzora közti ismeretségi útvonalat, amit a Harvard Crimson nevű on-line újság szöveges találatai alapján tudott felállítani. A második programja, a „Course Match” viszont azonnal sikeres lett. A program az egyes diákok által felvett tantárgyakat követte nyomon, így bárki megnézhette, hogy egy ismerőse melyik órákra jelentkezett fel, illetve egy tantárgy nevére klikkelve láthatóvá vált, hogy az adott tárgyat pontosan kik is fogják látogatni. Az alkalmazást szinte azonnal több százan kezdték el használni, hiszen mindenki szerette volna tudni, hova érdemes bejárni, illetve hogy egy-egy kiválasztott (főleg ellentétes nemű) diákkal melyik órákon lehet közelebbi ismeretséget kötni.

Mark következő közösségi oldal kísérlete felemás megítélésű volt. Október 28-a éjjelén kezdte el írni a Facemash programot. Mark akkor éppen csalódott volt egy lány miatt és ennek hatására megfelelően ittas is. Mindezt ő maga adta a nagyvilág tudtára az on-line naplóján keresztül, amelyet a programozás közben is folyamatosan vezetett. Így minden kétséget kizáróan az események lépésről-lépésre nyomon követhetővé váltak. Este 20:13-kor íródott az első bejegyzés, amiben arról ír, hogy búfelejtés képen valamit létre kéne hoznia. A szobában tartózkodó Billy Olsonnal közösen az egyetemi arckép-csarnokot, az ún. Facebookot nézegetve az az ötletük támadt, hogy két képet egymás mellé téve könnyedén összehasonlíthatóvá válnának a diákok (21:48). Erre egy szavazáson alapuló oldalt lehetne csinálni, ahol a voksok által el lehet majd dönteni, hogy ki mennyire „dögös”. Az értékelésnél nem a megszokott pontozásos rendszert használták, hanem a sakkversenyeken alkalmazott módszert. Így minél „dögösebb” besorolást kapott valaki, annál nehezebb „ellenfe-leket” kapott a későbbiek során. Persze az oldal létrehozásához előbb számtalan fényképet kellett valahonnan szerezni. Marknak nem állt rendelkezésre ilyen adatbázis, és ami fenn volt a hálózaton, azok pedig nem voltak teljesen publikusak és elérhetőek (23:09). Mark számára az alvás sose volt elég fontos, így nem csoda, hogy az események ekkortájt kezdtek komolyra fordulni…”0:58: Kezdődjön a hackelés.” Mark sorra lépett be a Harvardos épületek hálózatába hogy összegyűjtse az ott lakók fényképeit. Ahol ez nem volt egy helyen, vagy nem volt publikus, ott egyszerűen feltörte az ottani oldalakat és letöltötte a fennlevő képeket. Volt olyan épület, ahova az éjszaka közepén beosont, hogy számítógépével felcsatlakozhasson a hálózatra, megkerülve így az ott működő biztonsági tűzfalat. Az egész hadművelet hajnal 4-re befejeződött. Feltörte az összes védett oldalt és letöltötte az összes fellelhető hallgatói fényképet, hogy az általa sebtében összedobott honlapon elindulhasson a szavazás: ki a legdögösebb az egyetemen?

Mark nem kért engedélyt senkitől, hogy megtehesse mindezt. Természetesen számos adatvédelmi szabályozást megszegett, bár ő akkor nem foglalkozott ezzel a kérdéskörrel. November 2-a délután a már végleges változat hivatkozását elküldte pár barátjának, hogy azok teszteljék a számítógépén futó oldalt, majd néhány órára otthagyta a szobáját. Késő este tért csak vissza, és ami fogadta, az hihetetlen volt. Az a néhány barát továbbküldte a levelet a saját ismerőseinek, akik ugyancsak folytatták ezt a láncolatot, míg végül 450 különböző emberhez jutott el ez a Facemash oldal linkje. Több mint 22000 alkalommal szavaztak az oldalon lévő fényképekre. Ezt a nagy mennyiségű adatforgalmat a laptop már nem tudta lekezelni, és teljesen kifagyott a nagy terhelés alatt.

A hír eljutott két nővédelmi csoporthoz, a „Fuerza Latina”-hoz és az „Association of Harvard Black Women”-hez is, akik természetesen feljelentették Mark Zuckerberget a megfelelő egyetemi testület-nél. Mark-ot beidézték és fegyelmit kapott a személyiségi és adatvédelmi jogok megsértéséért, bocsánatkérésre kötelezték, és a kizárás terhe mellett próbaidőre helyezték. Ügye nagy nyilvánosságot kapott, megjelent egy cikk erről a Harvard Crimsonban is, és így Mark hírnevén komoly csorba esett. Mégis egy valami nyilvánvalóvá vált. Mark Zuckerberg olyan oldalakat képes írni, amelyeknek a használatát az emberek nem képesek abbahagyni és szinte tömeghisztériát váltanak ki, hol így, hol úgy… Mark a következő napokban sem adta fel a közösségi oldalakkal való kísérletezgetést, például egy római kori művészettörténeti tanulmány elkészítéséhez 500 fényképet töltött fel egy honlapra, és megkérte az osztálytársait, hogy írjanak meg-jegyzéseket az egyes képekhez – majd az eredményt beadta a dolgozata gyanánt. Ezek mellett segített másoknak is honlapok fejlesztésében, például az egyik megsértett nőszervezet honlapján végzett ki-sebb munkálatokat.

A Mark körüli felemás megítélésű hírverések által programozói tehetségére mások is felfigyeltek. A matematikahallgató Divya Narendra és az egyetemi evezős csapat bajnokai – a Winkelvoss ikrek – Cameron és Tyler – a Harvard elit köreiben mozgó felsőbb éves hallgatók voltak. Ők már 2002 decembere óta a Harvard Connection nevű online közösségi oldal ötletén dolgoztak. Akkortájt se szeri, se száma nem volt a közösségi portáloknak, a SixDegrees.com 1997-es indulása és sikere után 2002-ben robbant be a köztudatba és vált szinte azonnal etalonná a találkahelyként számon tartott Friendster, majd 2003-ban követte az üzleti kapcsolati hálót építő LinkedIn és a későbbi „csúcsragadozó”, a főleg zenével és zenészekkel foglalkozó MySpace. Divatos témává vált közösségi oldalakat fejleszteni, ahogy ezt Divya és az ikrek is tették, csakhogy nekik volt egy igen nagy hátrányuk, ugyanis egyáltalán nem értettek a programozáshoz. Ezért évközben felbéreltek egy fiatal informatikust, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és 2003 év végére még csak néhány programrész készült el. Divya Narendra talált rá Markra a Facemash-ről cikkező egyetemi újság segítségével.

November vége felé volt az első megbeszélésük, ahol körvonalaz-ták Mark előtt az ötletüket: kéne csinálni egy olyan közösségi oldalt, ahol a fiatalok kötetlenül tudnak ismerkedni, tájékozódni a szórakozási lehetőségekről, ahol az éjszakai élet eseményei csokorba lennének szedve (üzleti aspektusként kedvezőbb belépésre jogosító kupo-nok és egyéb hirdetések alkalmazásával). A tervek szerint a felhasználók a személyes beállítottságoknak megfelelően a többieket rangsorolni is képesek lennének aszerint, hogy ki hány százalékban felel meg a saját érdeklődési körüknek, vagyis hogy kivel lenne érdemesebb közelebbről is megismerkedni. Az oldal fő célját Mark a későbbiekben csak „ismerkedős” oldalként foglalta össze. Kezdetben érdeklődött a programozási feladat iránt (mint minden tevékenységhez, ami kötődött a közösségi tartalmakhoz), a trió pedig fel szerette volna bérelni őt, fizetve neki a segítségért. Az egyeztetések el is kezdődtek, de a vizsgaidőszak és az egyéb körülmények miatt nagyon elhúzódtak. Többszöri sikertelen egyeztetési próbálkozás után 2011 januárjára egyértelművé vált mindegyik fél számára, hogy a kezdeti lelkesedés ellenére Mark nem akar részt venni az oldal kialakításában. Ezt január 8-i levelében Mark kezdetben csak jelezte: „Egy kicsit még mindig szkeptikus vagyok, hogy egy olyan oldal, mint ez, elegendő funkcionalitással rendelkezik ahhoz, hogy tényleg meg tudja ragadni a figyelmet és el tudja érni a működéséhez szükséges kritikus felhasználótábort.” Majd 1 hét múlva, január 14-én egyértelműen kijelentette, hogy nem ér rá többé ezzel az üggyel foglalkozni, másra szeretne koncentrálni.

Ekkortájt – 2004. január első heteiben – Mark egy másik Harvardos közösségi oldal gazdájával is felvette a kapcsolatot, de ez az oldal már fél éve üzemelt. Aaron Greenspan 2003 nyarán indította a houseSYSTEM oldalát, amiben a felhasználók képeket tölthettek fel magukról, ismeretségeket köthettek, eseményeket szervezhettek, születésnapi emlékeztetőket kaptak és a tantárgyakkal kapcsolatos egyéb tevékenységeket folytathattak. Két nappal a találkozó előtt Mark is felcsatlakozott erre az oldalra, hogy áttanulmányozhassa a funkcionalitását. A houseSYSTEM eredeti ötletei ellenére nem vált sikeressé, bonyolult volt a kezelőfelülete, ezért csak pár száz felhasználóval rendelkezett. A megbeszélésük előtti hónapban megjelent Harvard Crimson cikk szerint már nélkülözhetetlenül szükséges lenne egy online „facebook” rendszer, amiben a felhasználók maguk szabályozhatnák a feltöltendő tartalmakat (a cikk 2003. December 11-én jelent meg). Vagyis a houseSYSTEM-re kevesen tekintettek úgy, mint megvalósult és sikeres megoldás a már sokakat foglalkoztató online képcsarnok igényére. Ezek fényében a megbeszélésen Mark előrukkolt a houseSYSTEM-hez kísértetiesen hasonló saját ötletével, a már alapfunkciókkal rendelkező „Thefacebook” oldallal, ami meg-oldás lehetne erre a problémára. Megpróbáltak valamiféle együttműködési megállapodást kötni a két közösségi oldal közös futtatását illetően, de mindkét fél elég céltudatos volt a saját szerepvállalását tekintve, ezért egyikük se tudta magát alávetni a másik befolyásának.

Mark tehát ebben a környezetben indította be 2004. január 11-én a saját oldalának első online tesztváltozatát, a „Thefacebook.com”-ot. Tanulva az addigi tapasztalataiból, az oldal már nem a saját számító-gépéről futott, hanem megbízott egy szerver hosztolással foglalkozó céget, a Manage.com-ot, hogy havi 85 $/szerver díjért cserébe bizto-sítsa számára a szükséges infrastruktúrát. Az éles rendszer 2004. Február 4-én kezdte el működését.

Nehéz feladat várt Markra a közösségi oldalak világában, hiszen olyan erős mezőnnyel kellett felvennie a versenyt, mint a már évek óta sikeres Friendster, a fél éve üzemelő, már milliós tagsággal rendelkező MySpace, vagy a Google által két héttel korábban indított Orkut. A versenytársak mögött vagy dollármilliárdok és óriáscégek, vagy több éves ismeretség valamint számos marketing és cégvezetési tapasztalat állt, míg a Thefacebook nem volt más, mint egy 19 éves kamasz fiú oldala, amit a kollégiumi szobájából havi 85 $-os költség-vetéssel indított el. Igaz, a Harvard fennállása óta nem először történt ehhez hasonló: majd 30 évvel azelőtt, az ugyancsak 19 éves, Bill Gates nevű fiatalember létrehozott egy Microsoft nevű céget...

A számos hasonló szolgáltatást nyújtó oldal ellenére (mindegyik addigi közösségi oldal ki volt „hegyezve” az új ismeretségek köttetésére, valamint randevúk szervezésére) a Thefacebook megpróbált valami új színt vinni a saját rendszerébe. Ez kezdetben nem volt más, mint a már meglévő ismeretségek ápolása valamint az exkluzivitás. Az utóbbi védelemül is szolgált a kéretlen reklámozókkal szemben, ugyanis csak azok lehettek tagjai az oldalnak, akik rendelkeztek Harvardos e-mail címmel (tehát csak a hallgatók, dolgozók és a már végzett diákok). Az oldal szinte sikerre volt ítélve. Letisztult kinéze-tével, gyorsan áttekinthető és egyszerűen kezelhető felületével, valamint hatékony kommunikációs és az önkifejezésre alkalmas lehetőségeivel szinte vírusszerűen kezdett el terjedni a Harvard hallgatói között (akik eleve elitista attitűdökkel, vagyis önmaguk imázsát a külvilág felé folyamatosan építő beállítottsággal rendelkeztek). A Facemash-sal szembeni támadások megelőzésére az oldal egyáltalán nem tett közzé semmiféle saját tartalmat (kezdetben még reklámok se voltak), mindent a felhasználók hoztak létre, illetve töltöttek fel...

 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 
   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2022