VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Luxemburg

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Egyetlen értelmes ember barátsága többet ér, mint az összes értelmetleneké.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

Európai Unió

LUXEMBURG

 Luxemburg | Luxemburg és az Európai Unió | Luxemburg és a világ | Luxemburg és Magyarország

Utazás Luxemburgba | Luxemburgiak Magyarországon | Magyarok Luxemburgban

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

 

Az ország

 

 

 

 

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

 

 

Meseország, boszorkányszombat

Lila fatehenek legelnek piros füvön, fejetlen aktok között fazékhangon kárál a vasorrú bába, vele még találkozunk. Ez nagy szó, mert szombat van, esik az eső, nincs szezon, a város üres, a szökőkutas dísztéren összesen öten gyönyörködünk a fatehenes aktművész köztéri remekműveiben. A banyát leszámítva mind az ötünk magyar, boszorkányos véletlen, hogy összefutottunk Meseországban, polgári nevén Luxemburgban. A kifestőkönyv lapjaira kívánkozó miniállamnak szépsége, gazdagsága, nyitottsága és önazonossága is mesés. Ráadásul boszorkányszombat van, mármint szombat, és boszorkánytörténeti kiállítás a nemzeti múzeumban.

Brr, ez is Európa. A tárlókon megelevenedik a tévhitek, gyilkos babonák, rettegések, előítéletek és üldözések világa, az inkvizíciótól a kútmérgező zsidózásig, az ördögűzéstől a háromdimenziós horrorfilmig. Kínzóeszközök, fekete mágiák, vajákos masinák, vámpírbüfék, mételyek, szellemcsalogatók garmadája, úgy látszik, szerettünk (szeretünk?) félni attól, ami nincs, hátha akkor nem félünk attól, ami van. És a luxemburgiaknak, akik a Nyugat ékszerdobozának mondhatják magukat, van merszük kiállítást rendezni erről a barbár, sötét Európáról is. Minden kiállításhoz van merszük. Mindennek van múzeuma, a pénznek, a bányának, a virágnak, a villamosnak és a hegyi levegőnek is. A húsz kilométernyi kazamatákban föld alatti képtár őriz sok festményt, bár az a néhány látogató elmereng, jobb lenne inkább a fateheneket ideterelni. Hogy ezeket – a fejetlen pornóképekkel együtt – ki és miért állította ki a nagyhercegi palota közelében, senki nem tudja, de nyilván a nyitottsághoz tartozik. Luxemburgot a burkus királytól (burgundi herceg) Hitlerig mindig uralta valaki idegen, mindhiába. Maradunk, akik vagyunk – hirdeti az ország jelszava, és a félmilliónál kevesebb lakos valósága. A luxemburzsoá tud németül, de nem német, beszél franciául, de nem francia, anyanyelve luxemburgi, s kikéri magának, hogy ez hohdojcs német dialektus lenne. És tud persze angolul és olaszul is. A lakosság kilencvennyolc százaléka négynyelvű, háromnegyede ötödik vagy hatodik idiómát is ural. Sőt. Gavarím parusszki – hirdeti egyre több bankfiók és étterem, és szórványos ellenőrzésemre kiderül: tényleg.

 

A Medve-kastély 1417-ben épült 

Az orosz már a pénz nyelve, helyesebben az új pénz egyik fő nyelve. Luxemburg a pénzből él, a bankok, biztosítók és ingatlanközvetítők meseországa. Történelmi véletlen, hogy az egyik híres kora középkori menedékhely, a Szentlélek-apátság épülete ma a pénzügyminisztérium. Az ország a világ sok tájáról érkező pénznek menedékhelye, de nem az unalmasan svájci, hanem a latinosan dinamikus szemléletben. Hát persze: Luxemburg nem más, mint Észak Gibraltárja. Tenger nincs, de a spanyol uralom idején több erőd, bástya, vár és kastély épült itt, mint ilyen kis helyen bárhol másutt. A hegyek között egymást érik a citadellák, minden falunak van legalább egy chateau-ja, ami voltaképpen szimpla kúria lenne, ha szimpla volna. De nem az, mert kőfalait befutja a szőlő – Moselle, a borszőlőkirályság külön országrész a nagyhercegségben –, vagy a fantáziadúsan telepített, valamilyen japán növény, végső esetben egy freskó, és persze a homlokzati erkély. Luxemburgban van a Corniche, a világ legszebb erkélye, ész nélkül keresem a megjelölt hegyoldalon tápászkodó kastélyok falán, aztán egy helybeli elmagyarázza: magát a hegyoldalt hívják erkélynek. Hiszen a völgyre néz.

Aha. A bástyák miatt egész Luxemburg a világörökség része, pedig itt van a katedrális és a könyvtár is. Ügyes kezű kisgyerek rajzolta mesekönyvbe, nagy is, kicsi is, monumentális és kártyaváras egyszerre. Előtte tér, alatta völgy, fölötte a Kirchberg, az Európa-csúcs. Ide költözött az Európai Bíróság, az uniós számvevőszék, kéthavonta Brüsszelből átjön ülésezni az egész eurobürokrácia, épült is ide nekik több tucat mesés irodaház. Meg híd, alagút, felül- és aluljáró, autópálya, kisvasút, nagyvasút, kikötő, sétálóutca, reptér, korcsolyapálya, kerékpárút, újabban rollerösvény, mint a mesében. Minél többen jönnek, minél jobban érzik magukat, annál jobb nekünk, annál inkább maradunk, akik vagyunk – mondja lelkesen a Vaddisznó pincére, aki örül, hogy szombaton vendége van. Szezon híján szombaton nem szokott lenni, egész Luxembourgban (mármint a városban) csak a Vaddisznó van nyitva. Ilyenformán nem véletlen, hogy itt találkozunk a fazékhangú vasorrú bábával még egyszer. Barátnőivel borozgat az esős délutánon, kicsit haragszik, hogy hangja és külleme miatt bunkóra ráz bennünket a röhögés, bocsánat, de ő is mintha egy mesefilmből lépett volna elő. Úgy az ötödik pohár bornál megenyhül, kísérőnek kapucínert iszik, fánkot majszol, majd megjön Jancsi és Juliska is. Az unokák láttán jóságos nagymama lesz – hisz mindig is az volt – a látszatra boszorkány. Elmeséli, de én le nem írom, hogy a volt kisvállalati titkárnőnek mennyi a nyugdíja, miből és hogyan él. Elég annyi, hogy Luxemburgban az egy főre jutó évi nemzeti jövedelem ötvenezer dollár, meg még amit Németországban és Belgiumban hozzákeresnek. Hagyjuk, a mesének is van határa. 

Az új uralkodó nagyhercegi pár:

Mária Terézia és Henrik 

 

Luxemburgnak nincs. A belga frank ugyanolyan jó fizetőeszköz itt, mint a luxemburgi, de a boltos más, sőt bármilyen ismert pénzt elfogad. Vámost és határőrt csak a meséből ismernek, hadseregük viszont van, sőt flottájuk is. Az öreg király, illetve nagyherceg végigharcolta a második világháborút a brit hadsereg őrnagyaként, senki nem tudta róla, hogy ő János nagyherceg. Ez is mesebeli. Megöregedvén lemond, és (tavaly) átadja a trónt az erre már tökéletesen felkészült Henriknek, aki a palota erkélyéről közli alattvalóival: azért uralkodok, hogy a legjobb szolgátok lehessek. Kinőttem már a mesékből, mégis habozás nélkül elhiszem neki. Európa legkékvérűbb, másfél ezer éve törzskönyvezett dinasztiája mindig is ezt tette a hegyvidéki fejedelemségben. Elhiszi neki – tudja róla – a nép is, diszkréten megéljenzik az új uralkodópárt, és amikor lesétálnak a nép közé vegyülni, a kubai eredetű, új nagyhercegné sokaktól kap egy puszit. Aztán koronázási mise, este egy húszperces portréfilm a tévében (RTL, hát persze: a harmadik betű a rövidítésben Luxemburgot jelöli), és ennyi a hatalomváltás errefelé.

Elég a jóból, riporter vagyok, vagy mi a szösz, nekiállok a mézeskalács házak között problémákat keresni. A házak igaziak, csak a kerítés nincs kolbászból, mert nincs kerítés. Valami rosszat keresek, nem megy, aztán Jancsi és Juliska apja kisegít: azért itt sem fenékig tejfel, mostanában drágul a homár. Át kell mercedesezni érte Belgiumba, ahonnan viszont tankolni járnak ide, mert a kisebb adó miatt itt olcsóbb a benzin. Meg minden, kivéve ezek szerint a homárt. Koldust nem találok, a téren festegető indonéz elég ágrólszakadt; na most. Idegengyűlölet? Egy görbe pillantást nem vetettek rám soha, uram. Hát igen, nem vagyok állampolgár, segélyekből meg ösztöndíjakból élek. Mennyi? Megmondja, de nem írom ide, hagyjuk csak ott a titkárnő nyugdíja mellett.

Az ország jelszava: maradunk, akik vagyunk

Átnézem az újságokat, Luxemburgban mostanában nem történt semmi. Valószínűleg nem is fog. A híreket mintha a mesében írták volna, felépült ez, elkészült az, kijavították emezt, felújítják amazt, koncert, kiállítás, színház, sport, túra, kultúra, tőzsdehírek, cégbeszámolók. Az egyetlen rossz hír az időjárás-jelentés, ez tölti meg a botránykrónikát is. Amúgy mégiscsak történt valami: ezen a szombaton is a világ legjobb hozamát produkálta az itt fialtatott pénz. És munkanapokon többet dolgozik.

Nincs mese, aki itt rémségeket akar látni, az menjen vissza a boszorkánymúzeumba. De már bezár, a szombat esti Luxemburg pedig néptelen. Vacsoráznánk, a legközelebbi nyitva tartó hely félúton van Németország felé, messzi húszpercnyire, egy falusi fogadó. Hoppá: teli az út, mások is mennek vacsorázni. A bekötőút mellett meredek lejtőn fölfelé sejlik a chateau, a völgy irányában lefelé húz a kiskocsma. Hm. Három terem, spanyol berendezés, olasz konyha, százféle sör, kétszázféle bor, svéd terülj-asztalkám, minden ételből kétféle, nagy adag és még nagyobb. Előételnek zónahomár. Nézem a helyieket és az érkezőket, nyugodtak, derűsek és gondtalanok. Luxemburzsoák, így hívják magukat franciául. Luxusburzsoák, irigylem őket magyarul.

Találomra faggatom a vendéglő közönségét. A bankár külsejű úriember tehenész, a kisestélyis dáma villanyszerelő, az egyik pincér meg a polgármester. Először azt hiszem, viccből szólítják így az asztalok között serénykedő, harmincévesnél fiatalabb főurat. De tényleg ő a polgármester, két fogás között még egy zónainterjút is ad. Kár lenne elrontani a riportot, a falu egy főre jutó költségvetését írjuk inkább a nyugdíj és a segély összege mellé. A fogadó specialitása különben a csülök, polgármester módra, ami a lapostányér mélyvalóságában tejfölös mártást jelent. Bocsánat: ki mondta, hogy nem fenékig tejfel?!

Luxembourg, 2001. május

Füzes Oszkár [Népszabadság]

 

 

Luxemburg telefonkönyve

 Események, rendezvények, ünnepek

 

A szavak törpék, a példák óriások.

Luxemburgi közmondás

Népek bölcsességei

 

 

 

 

Ki mit tud?

Te is oszd meg a Változó Világ közösségi terében, mit tudsz, mihez értesz, mit kínász!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

Egyéb európai mini államok

Andorra

Faeroe Islands

Gibraltar

Iceland

Isle of Man

Liechtenstein

Monaco

San Marino

 

 

A térkép kicsinyíthető, nagyítható, elcsúsztatható minden irányban.

Ha nem talál vissza, nyomja meg a böngésző Frissítés-gombját.

 

Luxemburg és az Európai Unió

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

Luxemburg és a világ

 

 

 

Magyarul

Luxemburg

Németül

Luxemburg

Franciául

Luxembourg

Danul

Luxembourg

Hollandul

Luxemburg

Angolul

Luxembourg

Finnül

Luxemburg

Görögül

Λουξεμβούργο

Olaszul

Lussemburgo

Portugálul

Luxemburgo

Spanyolul

Luxemburgo

Svédül

Luxemburg

Lengyelül

Luksemburg

Bolgárul

Люксембург

Oroszul

Люксембург

 

 

Országjel (gépkocsikon):

L

Országjel (olimpiákon):

LUX

Valuta:

euró

jele:

EUR

Telefonkörzet:

352

Internet:

.lu

 

 

Luxemburg és Magyarország

 

 

 

Diplomáciai kapcsolatok: A magyar-luxemburgi diplomáciai kapcsolatok követi szintű újrafelvételére 1949. március 18-án, majd a kapcsolatok nagyköveti szintre emelésére 1963. december 24-én került sor. A Magyar Köztársaság képviseletét brüsszeli, Luxemburgba is akkreditált nagykövetségünk látja el. Luxemburgban egy tiszteletbeli konzulátusunk van Dudelange város székhellyel.

Felső szintű látogatások: Nem túl rendszeresek, bár az utóbbi időben egyre intenzívebbek. Miniszterelnöki látogatásra Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök 2000. június 11-12-i magyarországi látogatása, hivatalos külügyminiszteri találkozóra Martonyi János 1999. január 28-i luxembourgi látogatása, ill. Lydie Polfer luxemburgi miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter 2000. október 3-5 közötti magyarországi látogatása alkalmával került sor.

Gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok: Kereskedelmi forgalmunk a nagyhercegséggel alacsony. Luxemburg jelentősége marginális a magyar külkereskedelmi forgalomban, részesedése az összforgalomból nem éri el a 0,1 %-ot sem. 1999-ben kivitelünk legjelentősebb termékcsoportjai a gépek és mechanikus berendezések (3,2 M USD), a vegyipari (1,2 M USD) és a feldolgozott fémipari termékek (1,3 M USD) voltak, de behozatalunkban is a gépek (10,0 M USD), a fémipari termékek (7,2 M USD), valamint a gumiipari termékek (3,9 M USD) a legfontosabbak. Luxemburggal folytatott külkereskedelmi forgalmunkra jellemző a forgalom értékének ingadozása és az áruszerkezet egyik évről a másikra történő változása. Ennek oka részben az, hogy Luxemburg jelentős közvetítő kereskedelmet bonyolít le, de a kétoldalú forgalomban jelentős szerepet játszó multinacionális vállalatok szállítási célországra vonatkozó döntései is erősen befolyásolják a forgalom alakulását.

A luxemburgi tőkebefektetések Magyarországon, melyek értéke 170-180 M USD-ra becsülhető, elsősorban a Luxemburgban működő nemzetközi vállalatok invesztícióját jelentik. Ezek közül kiemelkedik a Guardian (USA) luxemburgi vállalata közreműködésével végzett beruházása az orosházi Hunguard float-üveggyárban. A jelentős luxemburgi eredetű befektetők között említhető a Securicor cég, amely vagyonvédelmi termékek és szolgáltatások területén alapított magyarországi vállalatot és a Heintz van Landewyck cég, a magyar dohányiparban végzett befektetéssel. Részben luxemburgi eredetű a Profi élelmiszeripari diszkont áruházlánc egyre bővülő hálózatába befektetett tőke is. Luxemburgi tőke található az egyik magyar kereskedelmi televíziós csatorna az RTL Klub működtetését végző cégben is.

Viszonylag aktív bankközi kapcsolatok. A Luxemburgi Bankszövetség folyamatos kapcsolatban áll a magyar bankokkal és segítséget nyújt magyar bankárok szakmai továbbképzéséhez. Tanulmányok elkészítésének finanszírozásával segíti a magyarországi bank- és privatizációs jog harmonizációját. Rendszeres a magyar bank- és pénzügyi szakemberek luxemburgi képzése.

Fontosabb kétoldalú egyezmények: Hazánk a Belga-Luxemburgi Gazdasági Unióval 1986. május 14-én kötötte meg a beruházásvédelmi, 1990. január 15-én a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, 1991. február 1-én a vízummentességi, 1995. november 3-án pedig a gyakornokcsere egyezményt. 1998. júliusában jegyzékváltással életbe lépett a luxemburgi állampolgárok útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal történő magyarországi beutazásáról szóló egyoldalú megállapodás.

Előkészítés alatt áll az Európa Tanács, Luxemburg és Magyarország közös szervezésében megrendezendő "Luxemburgi Zsigmond és kora" című kiállításra 2003-ban.

 

 

 

Utazás Luxemburgba

 

 

 

 

Évente mintegy 7 ezer luxemburgi turista utazik be hazánkba. 

 

 

 

Luxemburgiak Magyarországon

 

 

A szerkesztő ajánlata

 

Budapesten:

 

REMÍZ étterem

II. Budakeszi út 5.

 

 

 

Magyarok Luxemburgban

 

 

Luxemburgban Magyarországot brüsszeli nagykövete képviseli.

  

 Magyar iskolák a világon

 

 

Luxemburgi magyarok honlapja

 

   
Ajánlott irodalom
 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babits Mihály: Az európai irodalom története, 1943

Pevsner, Nikolaus: Az európai építészet története, 1972

 

 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023