VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Svédország

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Egyetlen értelmes ember barátsága többet ér, mint az összes értelmetleneké.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

Európai Unió

SVÉDORSZÁG

 Svédország | Svédország és az Európai Unió | Svédország és a világ | Svédország és Magyarország

Utazás Svédországba | Svédek Magyarországon | Magyarok Svédországban

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

 

Az ország

 

 

 

 

 

A svéd Országház

A svéd kormány

Központi Statisztikai Hivatal

Swedish Industry and Industrial Policy

Swedish Natural Science Research Council

Swedish Institute of Computer Science

A Svéd Gyogyszertárak honlapja

Swedish Grammar

Swedish Alphabet Pronunciation

Where to learn the Swedish language

 

Visit Sweden

 

 

 

 

Svédország legnagyobb szélerőművét építi a Siemens

A szélenergia szerepe világszerte növekedőben van. A Vattenfall AB megrendelésére a Siemens Energiatermelés (PG) ágazata a Malmö melletti Öresundnál Svédország legnagyobb, 110 MW teljesítményű off-shore (tengerparti) szélerőművét építi meg. Ez a teljesítmény 60 000 háztartás áramellátására elegendő. A létesítmény 2007 végén áll üzembe. Ehhez a PG 48 db 2,3 MW-os szélturbina szállítása és installálása mellett 5 évi karbantartást vállalt, a Siemens másik energetikai ágazata, az Energia-átvitel és -elosztás (PTD) pedig a transzformátorállomást telepíti 33/138 kV-os kapcsoló berendezéssel.

A Siemens már 1991-ben szállított "szélfarmot", off-shore kivitelben, Dániába (Vindeby). Ugyancsak Dániában (Nysted) létesült a világ eddigi legnagyobb, 166 MW-os szélerőmű-telepe a Siemens közreműködésével. 2005-ben a Siemens PG Wind Power részlege Nagy-Britannia első off-shore projektjére kapott megbízást: az Anglia nyugati partján (Liverpool Bay) 2007 őszére felépülő Burbo Park számára a PG 25 db 3,6 MW-os szélturbinát szállít. A mostani svédországi megrendelés tovább erősíti a Siemens vezető szerepét az off-shore szélerőmű-üzletben.

2006. március 11. - SG.hu

 

 

 

  

 

Események, rendezvények, ünnepek

 

Dolgozni, vállalkozni, élni Svédországban

 

Svédország telefonkönyve

 

 

  

Az ember szíve az első dolog, amely megmozdul, az anyja méhében, és az utolsó, amely meghal, ő benne.

Svéd közmondás

Népek bölcsességei

  

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

A térkép kicsinyíthető, nagyítható, elcsúsztatható minden irányban.

Ha nem talál vissza, nyomja meg a böngésző Frissítés-gombját.

 

Svédország és az Európai Unió

 

   

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

 

 

 

   

 

 

Ki mit tud?

Te is oszd meg a Változó Világ közösségi terében, mit tudsz, mihez értesz, mit kínász!

 

 

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

Svédország és a világ

 

   

 

Sida - Swedish International Development Agency

National Board of Trade

A Svéd Nemzeti Bank

A Stockholmi Tőzsde

 

Svédül

Sverige

Dánul

Sverige

Hollandul

Zweden

Angolul

Sweden

Finnül

Ruotsi

Franciául

Suède

Németül

Schweden

Görögül

Σουηδία

Olaszul

Svezia

Portugálul

Suécia

Spanyolul

Suecia

Lengyelül

Szwecja

Bolgárul

Швеция

Oroszul

Швеция

 

   

Országjel (gépkocsikon):

S

Országjel (olimpiákon):

SWE

Valuta:

svéd korona

jele:

SEK

Telefonkörzet:

46

Internet

.se

 

 

 

Svédország és Magyarország

 

   

 

Diplomáciai kapcsolatok: Svédországgal 1945. december 28-án létesítettünk diplomáciai kapcsolatokat, amelyek 1964. február 4-én nagyköveti szintre emelkedtek. Stockholmban magyar nagykövetség működik.

Felső szintű látogatások: A svéd királyi pár 1991 májusában látogatott hazánkba, amit a magyar köztársasági elnök 1996. októberében viszonzott. Hivatalos miniszterelnöki látogatás keretében legutóbb 1996 februárjában Horn Gyula folytatott tárgyalásokat Stockholmban, mind a leköszönő Ingvar Carlsson miniszterelnökkel, mind a kijelölt utóddal, Göran Persson pénzügyminiszterrel, aki kormányfőként 1998 februárjában viszonozta magyar partnere svédországi látogatását. Orbán Viktor miniszterelnök 1998. november 5-8-ra tervezett, egy nemzetközi konferenciához kötődő stockholmi munkalátogatása a magyarországi árvízhelyzet miatt elmaradt, a kormányfőt a nemzetközi konferencián Martonyi János külügyminiszter képviselte Svédországban. Lena Hjelm-Wallén svéd miniszterelnök-helyettes 1999. október 4-5-én tett látogatást Magyarországon. Élénk a parlamentek közötti kapcsolat. A Riksdag elnöke, Birgitta Dahl magyarországi látogatására 1999. november 10-13-án került sor, Áder János, az OGY elnöke 2000. október 10-13. között viszonozza a látogatást. Martonyi János külügyminiszter 2000. április 26-27-én tett hivatalos látogatást Stockholmban. A látogatáshoz kapcsolódóan svéd-magyar szakértői kerekasztal-konferencia került megrendezésre európai uniós témakörökben. A különböző szaktárcák közötti kapcsolatok megfelelően intenzívek. Augusztus 28-30. között került sor Dávid Ibolya igazságügyi miniszter svédországi látogatására, amelynek keretében megbeszélést folytatott Laila Freivalds svéd igazságügyi miniszter asszonnyal. Szabó János honvédelmi miniszter svédországi látogatására 2000. január 31. - február 2. között került sor.

Gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok: A 2000. első hat havi adatok alapján a Svédországba irányuló magyar export az előző év hasonló időszakához képest nőtt, értéke 116,3 M USD. Ennek legnagyobb hányadát a gépek, gépi berendezések exportja teszi ki. Ugyanezen időszakban az import 171,0 M USD-re nőtt. Az import legnagyobb részét is a gépek, gépi berendezések teszik ki. A teljes forgalmat tekintve Svédország a 19. kereskedelmi partnerünk. A Magyarországon befektetett külföldi tőke (kb. 500 M USD) volumenét tekintve Svédország a tizedik helyet foglalja el. Jelenleg csaknem 400 svéd érdekeltségű vállalat működik Magyarországon, ezek több mint 11 ezer főt foglalkoztatnak. A legjelentősebbek: Elektrolux, Ericsson, IKEA, Skanska, Atlas Copco, ABB.

Kulturális-oktatási-tudományos kapcsolataink: 1996-ban hazánk fővendégként szerepelt a Göteborgi Könyvvásáron, amelyhez magyar kulturális programsorozat is kapcsolódott. 1998-ban Stockholm töltötte be Európa Kulturális Fővárosa szerepét és ez alkalmat adott a magyar művészet bemutatkozásra is. Számottevő az érdeklődés a magyar felsőoktatási intézmények iránt, ezeknek kb. 200 svéd hallgatója van és ugyancsak növekvő számú magyar egyetemista és ösztöndíjas doktorandusz tanul svéd egyetemeken. Magyar nyelvet az uppsalai és a lundi egyetemen oktatnak.

 Legfontosabb kétoldalú egyezmények: Vízummentességi megállapodás (1985), a kettős adóztatást kizáró megállapodás (1986), beruházás-védelmi megállapodás (1987), idegenforgalmi egyezmény (1991) vám-együttműködési megállapodás (1992), katonai titokvédelmi megállapodás (1995), szervezett bűnözés és kábítószer-kereskedelem elleni közös rendőri fellépésről szóló megállapodás (1997).

 

   

 

 

Utazás Svédországba

 

 

 

Visit the Kingdom of Sweden

Swedish for Travelers

 

 

 

A turizmus kiegyensúlyozottan fejlődik, a lendületesebb előrehaladást segíti, hogy 1997 őszén regionális hatáskörrel működő magyar állami idegenforgalmi képviselet nyílt Stockholmban. 1999-ben 140 ezren utaztak Svédországból Magyarországra.

 

   

 

 

Svédek Magyarországon

 

   

 

A svéd multinacionális cégek már a 80-as évek végén megkezdték magyarországi beruházásaikat, mára minden jelentős svéd nagyvállalat megtelepedett Magyarországon. A beruházások összértéke tavaly év végére elérte a 900 millió eurót, számos nagyvállalat Magyarországot tekinti regionális központjának (egyértelműen ez a helyzet pl. az Electroluxnál), s az Ericsson és az AstraZeneca Magyarországra hozta K+F tevékenységének egy részét is. A nagyvállalatok után az elmúlt években lassan megindult a befektetők második hulláma (középvállalatok, a multinacionális cégek beszállítói) is, s a magyarországi svéd cégek sok esetben a magyar vállalatok körében is jelentős beszállítói kapcsolatokat alakítottak ki.

2004-ben a jelentősebb svéd tőkebefektetések a következők voltak: az Electrolux idén januárban adta át Nyíregyházán új hűtőgépgyártó üzemét, mely 65 millió eurós beruházásból épült (s melynek összértéke a továbbiakban el fogja érni a 85 milliót). A vállalat ezen kívül tavaly arról is döntést hozott, hogy svédországi (Västervikben található) porszívógyárának felszámolása után a kapacitások egy részét Jászberénybe telepíti, így Magyarországon lesz a konszern egyetlen ilyen üzeme Európában. A csomagolóanyag-gyártó svéd SCA Packaging Hungary Kft. 2,3 milliárd forintos beruházással új gyárat létesített Győrött. Október közepén adták át a Haldex ötmillió eurós beruházással épült szentlőrinckátai autóalkatrész-összeszerelő üzemét.

 

   

 

 

Magyarok Svédországban

 

 

 

A stockholmi magyar nagykövetség

 

 Magyar iskolák a világon

 

 

 

Svédország 1956-ban kb. 5 ezer magyart fogadott be. A magyarság összlétszáma - beleértve az utóbbi időben Erdélyből, Szlovákiából, Jugoszláviából érkezetteket is - jelenleg mintegy 30 ezerre tehető. Országszerte működnek magyar szervezetek, a stockholmi közösség önerőből vásárolta meg a Magyar Házat.

  

   
   
Ajánlott irodalom
 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

 

 

1980.

 

 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023