VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Életmód

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Nem lehet kellemesen élni anélkül, hogy megfontoltan, becsületesen és igazságosan élnénk, sem megfontolással, becsülettel és igazsággal élni anélkül, hogy kellemesen élnénk.

Epikurosz görög filozófus (i. e. 341–270)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

ÉLETMÓD

Család, otthon, szabadidő, szokások, sport, játék, néprajz

g TÖRTÉNELEM

g JOG

g ÉLETMÓD

g FÖLDRAJZ

g KULTÚRA

g EGÉSZSÉG

g GAZDASÁG

g POLITIKA

g MESTERSÉGEK

g TUDOMÁNYOK

   

   

 

   

 

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

 

 

Munkalehetőségek a kiadónál

 

 

 

 

Harctánc

Láthatjuk a pesti utcán, diákrendezvényeken vagy -klubokban. A capoeira, ez az afro-brazil eredetű táncos harc vagy harcos tánc szinte mindenkit első látásra magával ragad. A legkülönfélébb embereket. Hogy kit mi fog meg benne? Talán mindenkit más. Engem, mondjuk, Mauro abadája nyűgözött le elsőre.

– Szatír! – kiált hátra Bence egyik társának, aki egy kapualjban veszi magára capoeirás nadrágját, miközben az esti Váci utca járókelői egyelőre csak kíváncsian figyelik, mire készül ez a hangos, magyarul és portugálul felváltva beszélő társaság a thai büfé előtt. Néhány bemelegítő mozdulat után Luciane, a brazil lány vezetésével pillanatok alatt feláll a roda: a tapsoló, zenélő és éneklő játékosok alkotta kör. Az első hangra legalább ötvenfős közönség gyűlik a csoport köré, és mindenki lenyűgözve nézi a capoeirát, ami Brazíliában nemcsak tánc, mozgás, hanem olyan lehetőség, ami a tehetségeseknek – a labdarúgáshoz hasonlóan – kiutat jelenthet a szegénynegyedekből.

„A mesterfokra eljutó capoeristának komoly szakma van a birtokában – mondja Záponyi Bence, aki nemrégiben hosszabb időt Brazíliában töltött. – Olyan szinten tud táncolni, hangszereken játszani, énekelni és mozogni, hogy a világ bármely pontján szívesen fogadják, mint tanárt. A menyasszonyom, Luciane például szambát, portugált és capoeirát tanít Magyarországon.”

A Grupo Capoeira Brasil magyar csoportjának most Luciane a vezéralakja. Latinos tűzzel kezdi az éneket és járja körbe igazgatva a rodát. Néha azt mutatja, menjenek közelebb egymáshoz a középen, párban küzdő-táncoló pár tagjai, mert túl nagy a távolság, nincs meg a táncosok közt a kapcsolat. „Az egy dolog, hogy az ember edzésen, egyedül milyen figurákat tud megcsinálni – magyarázza később Bubu, azaz Ránky Ernő, a csoport másik tagja. – Teljesen más, amikor a társad mozgásával összehangolva, a másik menekülő vagy támadó mozdulataival harmóniában kell ezeket az akrobatikus elemeket megcsinálni. Ezért a bemutatókon mindenki csak olyan mozdulatba kezd bele, amit már egészen biztosan tud. Senki nem kockáztat meg egy még nem teljesen begyakorolt figurát.”

A rodával szemben ülök, pár méterre a csoporttól, s a combomban érzem a körből vibráló energiát. Ezt emlegeti Luciane is, amikor arról beszél, miért kezd Brazíliában egy lány capoeirázni. Hatalmas gesztusokkal ecseteli, milyen érzés bent lenni a körben és érezni a zene, a tánc és a társak által kiváltott hatást. Sajnálom, hogy nem tudok portugálul, s ezért csak Bence közvetítésével beszélgethetünk. A társaságban viszont meglepően sokan beszélik a nyelvet. „Korábban szerettem volna kongázni, valamilyen nyelvet tanulni, sportolni – mondja Bubu –, itt mindezt megkapom egyszerre, ráadásul úgy, hogy egyik a másikat erősíti. Mindenki másért kezdi el a capoeirát. Van, aki fitneszgyakorlatként kezeli, a másik harcművészetet akar tanulni és úgy kerül ide, megint más táncolni akar. De az is nagy pillanat, amikor egy body buildinges fiút meglátsz szambát táncolni!”

Kérdezem, mi történt azzal a fiúval, akit fél éve láttam náluk capoeirát oktatni. Azt mondják, két brazil fiú is volt velük, de most hazamentek a barátjuk mesterré avatására, mert náluk az hatalmas buli. „A sötétebb bőrűre gondolsz? Őt Maurónak hívják.” És hogy nevezik a nadrágot, amit viseltek? – kérdezem. „Abada. Eredetileg matróznadrág lehetett, mert biztos az volt a legolcsóbb.” Mauro abadája olyan volt, mint amely bármelyik pillanatban lecsúszhat róla – mondom. „A brazilok minden nadrágot lejjebb szabnak, mint nálunk szokás – mondja vigyorogva Bence. – Fontos, hogy minél több látszódjon a fenékből.” „Egyébként az abadáját is mindenki magának tervezi – veszi át a szót Bubu. – Nincs két egyforma.”

Magyarországon mindössze kétéves története van a capoeirának, de úgy látszik, nincs szükség külön reklámra. Alig néhányan kezdték, ma pedig előfordul, hogy egy edzésen százhúszan vannak. „Mi ugyanúgy százszor gyakorlunk egy rúgást, mint akármelyik más küzdősportban teszik, de a vége mindig más lesz, és ettől sosem unalmas. Imádunk edzeni, most már öt edzésünk van egy héten” – meséli Bubu.

A mai bemutatón a játékosok fele lány. Nem csoda, hiszen hiába tekintik a capoeirát elsősorban küzdősportnak, más a hangulata, mint a harcművészeteknek általában. Itt alapvetően a játék a fontos. A körben ugrásokkal, rúgásokkal, szaltókkal és kézenállásokkal egymásnak felelgető játékosok egyfolytában mosolyognak, és gyakran néznek egymás szemébe. A játéknak több fajtája van: lehet barátságos vagy kemény, gyors vagy lassú, a dalok ritmusától függően. De a capoeiristák azt mondják: ők nem küzdenek, hanem játszanak.

Ezzel a hozzáállással viszont sokra mehet az ember a harcban is. Mesélik, hogy egy találkozón, ahol a világ különböző harcművészei csaptak össze, egy capoeirista nyert. A szokatlan harcmodor ugyanis rengeteg meglepetéssel szolgál.

„Brazíliában a capoeira ma is a túlélést jelenti, hiszen este végigmenni az utcán nem életbiztosítás. Milyen egy esti utca Sao Paulóban?” – néz Bence kérdőn a társaságukban levő brazil focistára, aki Fóton játszik. „Hú, durva – feleli ő tört magyarsággal. – Elveszik pénz, nadrág, minden.”

Bubu szerint az alaphangszer, a berimbau fejezi ki leginkább a capoeira lényegét: „Ez egy húros, íjszerű hangszer, ami valamikor fegyver lehetett. Ült a harcos a sátrában, unatkozott és pengetni kezdte. Egy fegyver, amiből hangszer lett. Kell ennél szebb?”

A capoeira története

Az eredete homályba vész, hiszen az utolsó húsz évet kivéve semmilyen írásos dokumentuma nincs, a dalok évszázadokon át szájról szájra hagyományozódtak, a mozdulatokat egymástól tanulták el a capoeiristák. Annyi bizonyos, hogy annak idején az Afrikából Brazíliába hurcolt fekete rabszolgák kezdték ősi harci mozdulataikat táncba, ritmusba fojtani, mivel fogva tartóik nem engedték meg nekik a fegyverhasználatot. Az elviselhetetlen körülmények ellen, önvédelmi technikaként fejlesztették ki az elnyomott afro-brazilok a capoeirát, amelyet a brazil állam hamarosan üldözni kezdett. A XIX. század végén be is tiltották. A hatóságok ugyanis hamar felismerték, hogy ez a rituális tánc/harc/játék (mindenki azt lát bele, amit akar) a törzsi kultúrát élteti tovább, gyakorlóiban erősíti az Afrika-tudatot és magabiztos, önálló, összetartó – vagyis az államra nézve veszélyes – csoportokat nevel.

Az áttörést aztán 1932 jelenti, amikor Bimba mester bemutatót tarthat az elnök előtt, aki a capoeirában jó reklámot lát Brazília számára, ezért engedélyt ad egy legális akadémia megnyitására. A durva utcai harc helyett ekkor kezd a kifinomult, művészi stílus erősödni a capoeirán belül. Ma Brazíliában százezrek űzik különböző irányzatait, s a futballéhoz hasonló népszerűségnek örvendő nemzeti sport: a Copacabanán egymást váltják a homokban focizó és capoeirázó társaságok.

Oravecz Éva Csilla [Népszabadság]

 

2007. augusztus 23.

Forradalmian újszerű lábbelit alkottak meg egy finnországi faluban, amely a mezítláb járás élményét, és főképpen előnyeit biztosítja. Régi felismerés, hogy a mezítláb járás jót tesz a lábnak, masszírozza a talpat, megmozgatja a láb izmait...

További – jó és rossz – hírek: Hírhinta

 

 

 

 

Az Egy csepp figyelem Alapítványt Erős Antónia hozta létre 2005-ben azzal a céllal, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Az Alapítványnál a betegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzdünk különböző programok létrehozásával (Patikai program, Középiskolai program, „Ki a legegészségesebb magyar sztár” program, Egy csepp Világnap), valamint országos médiakampányok folytatásával. Az Alapítvány munkatársai rendszeresen tartanak előadásokat, ingyenes szűréseket különböző rendezvényeken.

Alapítványok és más közhasznú szervezetek | Rossz a világ? | Egy jobb világért

 

 

 

 

 

 

 

Lazítson, és olvasson!

Ajándék masszázs-utalványt, vagy akár bérletet adunk!

RELAXX akció

 

   

 Események, rendezvények, ünnepek

 

 

Tud figyelemre méltó eseményről?

Kérjük, jelezze!

Például: itt

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

 

2019

 

 

 

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A Franklin kézi lexikona I-III. 1912.

Bárczy Barnabás: Számtan, 1962

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Mérey Gyula: Számtan, 1914

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

Topper, Uwe: A nagy naptárhamisítás, 2003

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

 

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024