VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Budapest Tér

Egészség

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

Könnyebben tartható kézben egy szabadsághoz szokott város a saját polgárai révén, mint bármely más módon.

Niccoló Machiavelli olasz politikai író, drámaíró, politikus (1469-1527)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Budapest Tér

EGÉSZSÉG

 

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

Budapest fürdőváros

   

 

 

Budapest gyógyfürdői

 

 

 

Budapest...

 

Mai Manó

 

Héraldique

 

 

 

 

 

Fővárosunk megtisztelő jelzője nem szokványos. A megnevezés jelző értékű, éppúgy, mint a rangos családok, közösségek számára odaítélt megkülönböztető cím, valaminek az értékelése s viselőjének a privilégiuma. A "Budapest Fürdőváros" elnevezés hosszú folyamat következménye, a város természeti kincseinek rangra emelése.

A forrásokat már ősidők óta szenthelynek kijáró tisztelet övezte. A vallási tartalommal összekötött fürdés szokása a keleti népeknél, a hindi vallás követőinél volt először megfigyelhető. A fürdőkultúra legősibb, mintegy ötezer év előtti leletét az Indus folyó melletti völgyekben tárták fel, ahol ezt az ősi rítust, illetve kultúrát már vízvezetékek, fürdőszobák és fürdőmedencék is jellemezték. Valamikor régen az éltető víz új tartalmat, értelmet kapott, s a lelkük, hitük megtisztulásán túl a test betegségeinek gyógyítását is várták tőle.

A víz mint természetes gyógytényező, mint a legegyszerűbben alkalmazható, használható gyógymód, ősidők óta az élet megtartása, a frissítő megújulás és a gyógyítás velejárója volt.
A hellén kor klasszikus gondolkodója és orvosa, Hippokratész, a természetes gyógymódok hirdetője állapította meg: "...a víz mégis a legjobb". A bölcseletek tudatos, empirikus felismerését, alátámasztását az orvostudomány története során mindig olyan törekvések jellemezték, mint a gyógyítás módjának és a betegségek okának megismerése iránti vágy. Ezzel együtt megmaradt a természetes gyógymódok iránti szüntelen érdeklődés.

Az ember igyekezett kilesni a természet titkait, hogy azokat a saját hasznára fordítsa. Ember és állat egyaránt kereste a hideg vagy meleg forrásokat, kereste az enyhülést bajaira, fájdalmaira. A történelem előtti időkben nemzedékről nemzedékre szálltak a gyógymódok, praktikák, kiváltképpen azok, amelyek a tapasztalat szerint a legjobban beváltk. Az őskorban a betegségekkel való foglalkozás alapjában a gyógyításban merült ki, lett légyen az ráolvasás, érzékenységi próbák sora, ördögűzés vagy mágikus szerek alkalmazása.

Az anatómiai ismeretek lassú fejlődése mellett a gyógymódok is kezdetlegesek voltak. Egy nagy lépés választja el a gyógytudományt Paracelsus, Sebastian Kneipp vagy Vinsent Priesnitz munkásságától. Egyes ellenzőik ironikusan mondták, hogy ismét feltalálták "a meleg meg a hideg vizet". Az utánuk jövő gyógyító iskolák azonban egyetértettek abban, hogy a természetes gyógymódok alapját, a prevenciót szolgáló életmód, a komplex terápiák és a rehabilitáció témakörében is maradandó alapot a vízgyógyászat és a klímaterápia szolgálja a legjobban.

A mai Budapest ősidők óta lakott, kétezer éve fürdőivel fémjelzett hely. Különböző törzsi települések feltárt nyomai, Pannónia földjének aquincumi és a II. római légió táborhelyének volt fürdőépületei jelentik az első, korai korszakot. A honfoglalást követő legkorábbi értékelhető emlék 1178-ból való, amely a mai Óbuda-Újlak (Lukács és Császár Fürdők) területén említ települést Felhévíz néven. A betegápolással foglakozó Szent János rend szállt meg itt, és fürdőt, kórházat alapított. A későbbi leírások szerint a Szent Gellért-hegy tövében, az alhévizi forrásoknál lévő "ispotályt" II. Endre királyunk leányának a tiszteletére nevezték el Szent Erzsébetnek.

Fürdőink második nagy korszakát a török uralom hozta meg, a gyógyvizekre épített, sajátos stílusjegyeket és igényességet hordozó, egyedi fürdőkultúrát megtestesítő közösségi épületeivel. A legnagyszerűbb tán mégis az, hogy majd fél évezred múltán magunk is megcsodálhatjuk, mi több, kipróbálhatjuk a török fürdőket. Ezen fürdők okán méltán nevezték fővárosunkat a reumások Mekkájának.

A harmadik kor a felvilágosodás kora volt. Már az 1700-as évek első harmadában regisztrálhatjuk azokat a a korai tanulmányokat, melyek a budai hévforrások hasznos voltáról szólnak . 1762- ben Mária Terézia rendeletére került sor minden ásványvíznek "a kincstár terhére végzendő analizálására és jegyzékbe foglalására." Kitaibel Pál javaslatára 1812-ben kezdték gyűjteni a hévforrások gyógyító erejéről szóló adatokat. Kitaibel vetette papírra Magyarország hydrographiáját. A Duna két partján elterülő, s szigeteit magához ölelő város pedig fejlődési ütemét felülmúlón létesítette az igényeknek és a kornak megfelelő, sőt az előremutató gyógyító, üdítő, frissítő fürdőit. Az 1930-as évek elején adták Budapestnek, a világ legtöbb gyógyító termálvízkútjával rendelkező fővárosának a "Fürdőváros" címet. A Budapest Fürdőváros Egyesület kezdeményezésért Budapesten 1937-ben került megrendezésre az első Nemzetközi Fürdőügyi Kongresszus.

A Gellért Fürdőben megalakult a Nemzetközi Fürdőszövetség, budapesti állandó székhellyel. Ezt a Kongresszus az alábbiakkal indokolta: "... egyetlen város sem tarthat igényt erre több joggal mint Budapest, amelyet a természet pazar bőkezűséggel halmozott el kitűnő hatású gyógyvizekkel, páratlan természeti szépségekkel; amellett Budapestet magas orvosi felkészültsége, gyógyintézeteinek kitűnő felszerelése, a tudományos kutatás magas színvonala méltóvá teszi, hogy a gyógyfürdők nemzetközi ügyeit innen intézzék..."

 

 

 

Budapest Tér

kiemelt oldalai

Budapesti Enciklopédia

Nagy Budapesti Útmutató és Címtár (Budapest utcái)

Budapest újdonságai

Éjjel-nappal

Utazás

Irodalom

Szakmai Tér

Egészség

Mestermű

További tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

 

Rövidítés-kereső:

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023