VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Élvezetek lexikonja

Élvezet | Öröm | Boldogság | Bölcsesség | Hedonizmus | Epikureizmus | Életmód | Kultúra | Egészség | Mesterségek

 

Egyéni keresés

 

Nem lehet kellemesen élni anélkül, hogy megfontoltan, becsületesen és igazságosan élnénk, sem megfontolással, becsülettel és igazsággal élni anélkül, hogy kellemesen élnénk.

Epikurosz görög filozófus (i. e. 341-270)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Élvezetek lexikonja

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

  

   

 

 

 

 

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

Masszázs

Buddhizmus...

Kerekek

Authentic happiness

 

 

 

Az élvezetek tudásának három szintje van.

Az első, legegyszerűbb szintje az a készség, hogy felszedjük az utunkba kerülő élvezeteket, és persze, ha tálcán kínálják azokat, elfogadjuk.

A második szint az, amikor ismerünk különféle titkokat: hol rejtőzködik az erdei eper, hogyan kell inni a pezsgőt, hogyan kell hallgatni a zenét. Ha kellő tudás birtokában vagyunk, számunkra mindig lesz kézügyünkben élvezet.

A harmadik, talán a legmagasabb szint az, amikor a puszta lét élvezet, maga az utunk az élvezet. Ha ezt felismertük, akkor minden: minden lépés az utunkon, minden levegővétel, minden, amit látunk, hallunk, érzünk gondolunk, teszünk – élvezet.

 

   

További lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

 

   

 

 

A

 

 

Ágy – Ez több mint szentély. Abban alszunk, és abban szeretkezünk. Ha telik rá, vagy éppen valami miatt indokolt, hiba sajnálni rá a pénzt. De érdemes tudni, hogy több tényezőn múlik az alvás nyugalma, vagy a szeretkezés boldogsága. A legfontosabb, hogy mélyen szeressük, és őszintén tiszteljük ágyunkat. Vigyázzunk rá. Felkelés után alaposan szellőztessük az ágyat, az ágyneműt, a párnákat. Ha egy mód van rá, az ágyneműt és a párnákat tegyük ki a napra, friss levegőre. Napsütötte ágyneműbe bújni: mennyei élvezet. Én bűnnek érzem utcai ruhában beleülni az ágyneműbe, de még azt is, ha ráülnek a paplanra, vagy – szörnyű rá gondolni – a párnára. Ennek van praktikus oka (otromba dolog összenyomni a paplant és a párnát, azok legyenek levegősek), de van higiéniai és lélektani oka is. Valamilyen „ágy-fundamentalizmus” sokat segíthet abban, hogy valóban szentélynek érezzük ágyunkat. Ágyneműnek számomra a legkellemesebb a szatén, bár annak hűvös az érintése, ezért inkább nyáron, vagy meleg szobában jó. Ezen kívül jól csúszik, így, ha a paplan ilyen huzatban van, könnyen lecsúszhat rólunk. Kiváló még a pamut és a len szövet.

Folytatás

 

 

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

   

 

 

B

 

 

Bor – A bor legszebb meghatározását Galilei hagyta meg nekünk. Szerinte a bor nedvességgel összefogott fény. Valóban, a legfontosabb alkotóeleme az irdatlan napfény, amely hónapokon keresztül érlelte a szőlőszemeket. Ezért mindig először a bor színét, csillogását nézzük. És figyeljük meg: ösztönösen is a nap felé tartjuk, vagy, ha nap nincs is társaságunkban, a gyertyaláng is kicsalogat szikrákat belőle. Utána hosszasan szívjuk be a bor illatát. A végén egy kis korttyal elkápráztatjuk szánkat. Milliónyi érzékelő bimbó, idegvégződés lubickol az elterülő cseppekben. Két-három ilyen kiskorty után megengedünk magunknak egy nagyobbat, amely már lejut a torkunkon, új érzések áradását indítva egész belsőnkben...

Folytatás

 

   

 

X

HirdetésX

 

 

   

 

 

C

 

 

Cipő – Régi civilizáció vívmány, de – bizonyára sokak számára meglepő módon – tömegesen csupán a 20. század óta használják az emberek. Azóta naponta hosszú időt töltünk cipőben. E mellett a cipőnek nagy szerepe van közérzetünk és önérzetünk alakításában. Fontos szempont, hogy a cipő kényelmes legyen, de ennek a szempontnak a súlya különböző. Más tétje van annak, hogy mit húzunk fel otthon, például vendégeket várva, és más, ha egy nagyobb sétára, netán egy több órás túrára indulunk a természetbe. A cipő befejezi az embert, közben olyan szerepet játszik az összképben, mint a talpazat egy szobornál. Előnyös, ha az ember stabilon áll benne, de ez a stabilitás tágabb értelemben értelmezendő, mindenek előtt stabilon kell állni abban a környezetben, abban a szituációban, ahol vagyunk.

Folytatás

 

 

 

Virágzó település egy jobb világban

 

 
   

 

 

D

 

 

Dobolás A sámáni kultúrákban a dob az egyik legfontosabb kelléke volt a szellemvilágokba való utazásnak, emiatt sok helyütt a sámán lovának is nevezték. A ritmikus dobszó hipnotikus ritmusa (kb. 3-4 Hz) segítette a sámánt annak a tudatállapotnak a kialakulásában, amely a gyógyításhoz, jósláshoz elengedhetetlen volt. Mai tudományos hipotézisek szerint a különféle drogok, a ritmus és a szertartásos előkészületek hatására egy olyan transzállapot alakult ki a sámánokban, amely a paranormális képességeiket is felerősítette (telepátia, megérzés stb.) A többnyire ló- vagy iramszarvasbőrrel bevont lapos, egykezes dobok így valóban egy másik világba - másik tudati dimenzióba - repíthették használójukat. 

Folytatás

 

 
   

 

 

E

 

 

Ébredés – Az ébredés lehet egy szép, élvezetes pillanat és sokban rajtunk múlik, hogy minél gyakrabban, minél többször, akár mindig ez legyen. Az ébredés az élet folytatásának, az élet folytatódásának pillanata, amikor feleszmélünk, hogy élünk. Itt vagyunk, élünk és kezdődik egy új nap. Sokat számít, hogy, hogyan aludtunk, nyugodtan vagy nyugtalanul, rövid ideig vagy kellő mértékben, hogy milyen a külvilág, mi fogad. Azt ki kell alakítani magunkban, hogy ébredni jó, ébredni, ha süt a nap csodálatos, de, ha esik az eső ez is csodálatos. fontos egy kicsit elhúzni az ébredés pillanatát. Kár, ha mindjárt fel kell ugrani, amíg mód van rá, érdemes mindig öt perccel korábbra beállítani az ébredést, hogy legyen utána lehetőségünk néhány percig ágyban maradni. Legyen kényelmes, lusta az ébredésünk. Élvezzük még az ágy melegét, a párna puhaságát, barátságos melegét, a párna barátságos puhaságát. Élvezzük annak jelenlétét, arcát, profilját, aki mellettünk alszik. Bizonyára egy szeretett ember. Az ébredés folyamata az a pillanat, amikor félbeszakítjuk a tudatalattink munkáját. Kényes pillanat, amikor az alvás és az ébrenlét vált, pár pillanatra találkozik. Ez nehezen irányítható, szabályozható testi-lelki folyamat, bár gyakorlással komoly képességekre tehetünk szert. Ilyenkor kaotikussá válhatnak a gondolatok, különösen, ha problémák, gondok nyomasztanak. Fontos, hogy élvezetessé tegyünk amennyire csak lehetséges a lefekvést és az elalvást. Ugyanúgy gondozni kell az ágyat, mindenképpen egy megfelelő testre szabott programot kellene összeállítani, biztosítani annak érdekében, hogy kellemes, gondmentes legyen az ébredésünk, és az ébredéshez hozzátartozik a következő a feladataink, a munkaprogramunk gyors áttekintése. Ilyenkor is igyekezzünk azt sorra venni, hogy milyen kellemes feladatok várnak. A reggeli, a napi feladatok. Ébredés után megjutalmazom magamat még 4-5 perc kéjes félálommal, nyújtózkodással. Felkelni lassan, pihenőkkel kell. 

Folytatás

 

 
   

 

 

F

 

 

Fűszerek – Fűszerek tömkelege szolgál balzsamként a lélek számára. A sáfrány például segít a pozitív életérzés növelésében, a szerecsendióban és a fahéjban kis hangulatpetárdák bújnak. A capsaicin, ami a paprika és a chili erősségét okozza, endorfinokat szabadít fel éppúgy, mint az édes vanília. Egy meleg fürdő után újjászületve érzi magát. Feledkezzen meg az időről és pihenje ki magából a hétköznapok fáradalmait.

Folytatás

 

 
   

 

 

G

 

 

Gondolkodás – A gondolkodást dolgoztatni kell, mert így izmosodik, így marad formában. Sőt, minél többet gondolkozunk, annál könnyebben megy, annál nagyobb kedvünk lesz. Ahogy Leonardo da Vinci is mondja: „Aki keveset gondolkodik, sokat téved.” A gondolkodás egyik fajtája a tervezés. Minden jó dolgot érdemes elképzelni, ízlelni, álmodozni. Ahogy mondják: Örömet várni öröm. A tulajdonképpeni gondolkodást szolgálják a kisebb nagyobb, egyszerűbb vagy bonyolultabb rejtvények. Komoly feladat állandóan táplálni a gondolkodást ilyen csemegékkel. Néha a rejtvények a földön hevernek. 

Folytatás

 

 
   

 

 

H

 

 

Hagyomány – Hagyományok, a múlt tisztelete, az elődök tudása nélkül mivé lennénk? Tudjuk: múlt nélkül nincs jelen és jövő. A bor múlt, jelen és jövő egyszerre. Maga az élő anyag. Maga az élet. Ősi és ezerarcú. Mint a múltunk. A míves bor csendesen mesél tűnt korokról, mikor még mindenre volt idő. A bornak idő kell. Hagyjunk neki és magunknak is. A hagyomány tisztelete sosem ellentétes az új keresésével. Becsüld a múltat, de járj új utakat is. Vágj új ösvényt. A jövő így lesz hagyománnyá egyszer.
Tóth Péter

Folytatás

 

 
   

 

 

I

 

 

Ital – Minden ital nyújthat csodálatos élvezetet, a megfelelő helyen és időben, megfelelően elkészítve. Az italok gazdag világából külön érdemes szólni a vízről, a tejről, a borról, a sörről, a szeszes italokról, a teáról, a kávéról, a kakaóról. Ami ezen kívül marad, ez például a különleges italok, mint például a következő gyömbérital. A gyömbér jótékony hatását bármikor, de talán leginkább téli időszakban érdemes kihasználni. Gyulladáscsökkentő hatása alkalmas megfázás-hűlés gyógyítására is. Hozzávalók: 1,5 liter víz, 50 g reszelt friss gyömbér, 2 rúd fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, 1 kávéskanál citromfű, 1 narancs leve és héja , 1 citrom leve és héja, egy csipet feketebors, egy csipet só, 4-5 evőkanál méz. A vizet felforraljuk a gyömbérrel, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a citromfűvel és a borssal. Körülbelül 10 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a lángról és beletesszük a narancs és a citrom héját és levét, a mézet, a sót, és még 4-5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Forrón és jéghidegen egyaránt kellemes. Hűtőben tárolva több napig is eláll.

Folytatás

 

 
   

 

 

J

 

 

Játék – A játék egy különleges tevékenység, amelyet néha ritkábban, néha sűrűbben gyakorolunk, végzünk. Itt elsősorban arra kell gondolni, hogy valamilyen játékot játszunk, mint a sakktábla, ostábla, kártyajáték ezek általában társasjátékok, vannak páros játékok, amikor egy társsal játszunk, és vannak olyan játékok, amikor hárman vagy négyen vagy esetleg még többen játszunk közösen, ilyenek a sportjátékok, röplabda, foci, ahol népesebb csapatok játsszák ezeket a játékokat. A játék általában nagy élvezet, kivéve, ha az ember veszít, de sokan, a legtöbben talán rosszul viselik a vereséget, ez kifejezetten szenvedés, de azért játszanak, és azért játszanak újra, mert a játéknak van egy speciális különleges élvezete, varázsa, beszélni lehetne a játékszenvedélyről, a függőségről. Ami kifejezetten ennek az élvezetnek a következménye, általában ahhoz ragaszkodunk, attól leszünk függők, amit nagyon élvezünk. Sorra lehetne venni a különböző játékokat, és megnézni ezeknek a jellegzetességeit. A legnépszerűbb játékok, illetve a hagyományos, legősibb játék a sakk. Sokaknak a szenvedélye. Viszonylag könnyű játék, valamilyen élvezhető alapszinten szinte mindenki tud játszani aki megtanulja a szabályokat, de mindenki eljut a sakktudás egy bizonyos szintjéig és innentől kezdve nehéz egyre jobban vagy rosszabbul játszani.

Folytatás

 

 

X

Hirdetés X

 

 
   

 

 

K

 

 

Kilátó – Érdemes venni a fáradtságot és felmenni a legközelebbi kilátóra. Kilátót találunk a természetben és a városban. Nyomukra a jó útikönyvek elvezetnek, de némi megfigyelő készséggel magunk is megtalálhatjuk közelünkben. Szép emlék számomra mind a csodálatos látvány, mind egy nagyszerű kilátó felfedezése Stuttgartban. Ez a gyönyörű város egy viszonylag kis, viszonylag mély és viszonylag szabályos katlanban terül el, így a kilátás valóban tenyerünkbe varázsolja az egész települést. (Ez a kivételes elhelyezés szörnyű veszélyt hozott a városra a 2. Világháború végén, hiszen az amerikai katonai tervezés optimális terepnek találta az atombomba kísérletezésére.) Budapest bővelkedik ilyen kilátókkal, különösen szép a rálátás a budai várnegyedről. De hiba lenne megelégedni azzal, hogy a Halászbástyáról lenéznek a pesti síkságra. Érdemes elsétálni az Tóth árpád sétányon az északi végébe, a Hadtörténeti Múzeum mögé, és onnan elgyönyörködni a budai hegyekben. Hasonló gyönyörök várnak Magyarország több száz kilátóján, amely többségének semmilyen becsülete, de még híre sincs a turisztikai reklámanyagokban. Például aki Esztergomba megy, feltétlenül menjen fel a vári kilátóra.

Folytatás

 

 
   

 

 

L

 

 

Lebegés – A lebegés különleges állapot és különleges élvezet, amelyet a meditáció keretében meg lehet közelíteni, amikor úgy relaxálunk, úgy eltompítjuk elhallgatjuk az érzéseinket, az érzékelést, hogy már alig érzékeljük testünket, fizikai mivoltunkat, súlyunkat, és csak lebegünk a lelkükkel egyetemben. Ezt szokásos földi körülmények között egy nehezen elérhető, speciális lelki állapot. Egészen más a tényleges súlytalanságnak, az igazi lebegésnek az átélése, amelyben eddig kevés kiválasztott embernek volt része. Ezek az űrhajósok, vagy kisebb mértékben azok, akik erre felkészülve gyakorolták a súlytalanságot par percig szabadon zuhanó repülőgépeken. Nemrégen a híres fizikus kipróbálta a súlytalanságot, és beszámolója szerint valóban hihetetlen élvezeti állapot.

Folytatás

 

 
   

 

 

M

 

 

Mese – A mese bearanyozza minden ember, minden emberré felnövő gyermek életét. Ezt a különleges, titkos kapcsolatot érdemes ápolni életünk végéig.

Folytatás

 

 

 

A mese titka

  

 
   

 

 

N

 

 

Napkelte – Az egyik legszebb élmény a napimádók szokása megnézni a napkeltét. Ez mindenkinek ajánlható. Mindenki kialakíthatja saját szokásait, de évente négy alkalommal, így minden évszakban legalább egyszer érdemes vállalni a korai felkelést és megnézni a napkeltét. Ezt akkorra kell beütemezni, amikor számíthatunk tiszta felhőtlen égboltra. Az is fontos, hogy jó megfigyelési helyet válasszunk. Érdemes felmérni a helyi körülményeket, például kár lenne ha egy építmény vagy más műtárgy eltakarná a napkeltét. Ezt helyi vagy csillagászati ismeretek hiányában nehéz meghatározni, könnyen lehet, hogy a napkelte pontos helye a láthatáron meglepetést okoz. Az az időszaktól függően eshet északabbra vagy délebbre, mint ahogy várjuk. A napra nézni rendkívül veszélyes. Ezt ösztönösen tudjuk, és betartjuk, de adódhatnak olyan alkalmak, amikor óvatlanokká válunk. Ilyenek a napkelte és a naplemente, vagy a napfogyatkozások, de akár a felhők vonulása, napszemüvegek próbálgatása stb. A napkelte első 1-2 percében a nap sugarai a légkörben sokszorosan hosszabb utat kénytelenek megtenni, mint a későbbiekben, ami alatt energiájuk nagy része elvész. De ez a veszteség rohamosan csökken, a következő újabb 1-2 percben már csak óvatos rövid pillantásokat szabad vetni a hatalmas sötétvörös korongra. Az is döbbenetes élmény, hogy milyen gyorsan kúszik felfelé az égbolton a nap, milyen gyorsan zsugorodik össze a megszokott sárgás-fehér kis korongra, és milyen gyorsan lepi el a nappali kékes-fehér fény az égboltot.

Folytatás

 

 
   

 

 

O, Ö

 

 

Öröm – Mi a különbség az élvezet és az öröm között? Mitől lesz a legtisztább örömből élvezet? Bizonyára van egy komoly átfedés, minden élvezet valamilyen örömöt okoz, minden öröm valamilyen élvezetet okoz. De van lényeges különbség is. Mit kell látni első lépésben, ha megvizsgáljuk, a legjellemzőbb eseteket, amikor azt mondjuk, hogy örömöt érzek, és amikor azt mondom, hogy valamit élvezek. Az első ami szembeszökik, az, hogy az öröm általában a lélek öröme, lelkünk örül valaminek, tudatunk, talán ezt is lehetne mondani, hogy az öröm átjárja a tudatunkat. Ezzel szemben az élvezet, ha belegondolunk szorosan kapcsolódik a testhez, a testünk valamelyik része, vagy szerve, vagy testrésze élvezi az élvezetet, élvezzük a simogatást, élvezzük az érintést, élvezzük a masszázst, mindezt fizikai, a legszorosabb értelemben vett fizikai érintés, a bőrünk élvezi. Itt viszont rá kell mutatni arra, hogy a valóságban a test és a lélek sokkal jobban is bonyolultabban van egybe forrva, vagy összefonódva, tehát egy ilyen megkülönböztetést csak fenntartásokkal szabadna elfogadni, de ez mindenképpen jogos megfigyelés, figyelembe kell venni és végig kell gondolni, hogy ebből még következik...

Folytatás

 

 
   

 

 

P, Q

 

 

PihenésA természet törvényei szerint életünk mintegy harmadát alvással kell töltenünk, és e befektetés teljes mértékig megtérül. Vannak emberek, akik azzal dicsekszenek, hogy ők jól bírják az éjszakázást. A tipikus "éjszakai baglyok" azonban csak áltatják magukat, hogy frissebbek ebben az időszakban. A testet nem lehet becsapni. Többségük betegségekkel és kiegyensúlyozatlansággal fizet az éjszakázásért. A biológiai óra meghibásodását okozó korszerű információs eszközöket a modern ember alig tudja kiküszöbölni, mert nem veszi figyelembe a sötétség és a fény ciklusait. S ha mindehhez rossz életvitel társul, biztos az álmatlanság. Számos ember, ahogy hazaér, a tévé elé ül, eszik (amennyi belefér és hosszan, amíg a krimi megy a tévében) iszik (ha lehet, alkoholt, élénkítésre kávét, teát) örül, ha békén hagyják. Azután nem érti, miért nem képes elaludni.

Folytatás

 

 
   

 

 

R

 

 

Rejtvény – A logikai és a matematikai rejtvények megoldása különös élvezet. Intenzitása test intenzitásához hasonlatos. Tudományos megközelítésben a logikai és a matematikai feladványok között nincs is különbség. Ezzel szemben a laikus emberek nagy része akár szívesen is vállalkozik a logikai rejtvények megoldására, míg a matematikai feladatok szabályos riadalmat váltanak ki. Ez a matematika tanítás nagy kudarca, de azt is mondhatnánk: bűne. A logika és a matematika valójában egy és ugyanaz, és pedig az a kapu ami az igazi tudáshoz vezet. Kinek jobb a tudomány, kinek jobb a titkok világa. Itt érdemes emlékeztetni az egzotérikus és okkult tanokra, a kabala és a misztika számos iskolájára. Alig van vallás vagy más hasonló tanítás számmisztikára épülő elemek nélkül.  

Folytatás

 

 
   

 

 

S

 

 

Saláták – Az ételek egy fontos típusa. Rendkívül ízletesek, kellemesek, kifejezetten élvezetesek, mellesleg általában kifejezetten egészségesek. Fontos körülmény, hogy elkészítésük viszonylag egyszerű, bárki, minden komolyabb kulináris képzettség nélkül tud készíteni salátakölteményeket. Minden szezonban rendkívül változatos salátákat tudunk készíteni. A salátáknál azok elkészítése ugyanolyan intenzív élvezet, mint az elfogyasztása. Itt minden más ételfajtánál kedvezőbb lehetőségeink vannak játszani a színekkel és a formákkal. Bőséges választékunk van a csillogó fehértől (a keményre főtt tojás fehérje) az élénk és a pasztell színek teljes palettáján át, a csillogó feketéig (fekete kaviár)...  

Folytatás

 

 
   

 

 

Sz

 

 

Szeretet – A szeretetről sokat hallunk, sokak gyógyszerként ajánlják. Hogyan lehetséges ez? A magyarázatot annak az új tudománynak kísérleti eredményei adják, miszerint szervezetünk olyan sajátos anyagokat termel, melyek életünket építik vagy rombolják. Kísérletek bizonyították, hogy a negatív érzések, gondolatok olyan sajátos anyagokat termelnek, melyek rombolják életünket, testünket, lelkünket. Ennek az ellenkezője is igaz. Akik szeretetkapcsolatban vagy szeretetelfogadásban élnek, azok testnedveiben, vérében, nyirokedényeiben egy olyan sajátos hormonszerű anyag (IGA) termelődik, amely erősíti az immunrendszert, egészségvédő rendszerünket. Megfigyelt betegekben az IGA-szintjük már akkor is többszörösére emelkedett, ha csupán nézőként vettek részt olyan film vetítésén, amely a szeretetről, a másokért végzett önzetlen munkáról szólt...

Folytatás

 

 
   

 

 

T

 

 

Tea – Lu Tung kínai költő írja: „Az első csésze tea ajkamat és torkomat nedvesíti meg, a második megtöri magányosságomat, a harmadik csésze átjárja beleimet és rátalál néhány különlegesre az ötszáz kötetnyi írásjegyből. A negyedik csésze könnyű verítékezést okoz, - ekkor az élet minden igazságtalansága távozik pórusaimon. Az ötödik csészével megtisztulok; a hatodik csésze tea a tökéletesség birodalmába hív. A hetedik csésze – jaj, már nem bírom tovább!.”

Folytatás

 

 
   

 

 

U, Ü

 

 

Ülés – Otthon és a munkahelyünkön Igen sok időt töltünk el ülve, érdemes gondoskodni kényelmes és egészséges ülő alkalmasságról. Tévedés lenne ezt úgy érteni, hogy keressünk puha, jól kipárnázott széket. A faszék kitűnően alkalma és kényelmes lehet. Ami fontos: legyen stabil, testünknek megfelelő méretű, tudjunk benne kényelmesen hátradőlni, legyen kényelmes karfája. Igen nagy élvezet nyugágyban vagy hintaszékben üldögélni, pihenni. 

Folytatás

 

 
   

 

 

V, W,

X, Y

 

 

Vers – Kellemes érzés, de akár katarzis lehet egy vers elolvasása, elszavalása, vagy meghallgatása. Jó, ha az embernek vannak kedvenc versei. A nagy költők nagysága valóságos érdem, bátran kereshetünk munkásságukban nekünk általában megfelelő, vagy egy-egy konkrét alkalomhoz, egy-egy konkrét érzéshez illő verseket. Néha legyen az éjjeli szekrényünkön egy verseskötet, és elalvás előtt olvasunk el egy vagy több szép verset. Ha valamilyen alkalomból el szeretnénk mondani egy verset, ami sokszor nagyszerű ötletnek bizonyulhat, inkább dicséretes, a tett emelkedettségét szolgáló gondosság, ha előtte a verset begyakoroljuk. Helyes azt átéléssel, gesztusokkal kiegészítve elmondani. Ilyenkor a mértéktartás, a régebbi tapasztalatok és visszajelzések hasznosítása fontos. A vers hatása rendkívül erős tud lenni, de az érzelmek hatásfokát bármennyire szabad emelni – ebben a csillagos ég a határ! A vers hatását alkalmas zenével és fénnyel növelhetjük (ez lehet gyertyaláng, tűzrakás a szabadban, fényáradat). A versek megszeretését minél korábban kell elkezdeni, magzati korban sincs korán. Mint sok más jó tulajdonságot a versek szeretetét is úgy tudjuk mélyen és hatékonyan átadni gyerekeinknek, ha mi magunk is régről szeretjük és élvezzük a verseket – és ragaszkodóan gyakoroljuk ezt a szeretetet. 

Folytatás

 

 
   

 

 

Z

 

 

Zene – Joggal mondhatnék dicséretet, ha az emberi hangról beszélek a sokféle hang mindegyikéről, ha a zenéről beszélnék a sokféle zenei műfaj mindegyikéről. Ezzel kapcsolatban két dolgot szeretnénk hangsúlyozni. Helytelen dolog ráerőltetni az emberre az összes változat élvezetét, ami egyszerűen oktalanság lenne. Ez olyan lenne, hogy elvárnánk barátunktól, hogy értsen meg minket, bármilyen nyelven is megszólalunk. Ehhez az akarat kevés. Ha valaki ilyen vagy olyan okból elszalasztotta a találkozást egy zenei műfajjal, hiába magyaráznánk neki, hogy az milyen értékes. A megszerettetésnek van technikája, ez időigényes folyamat, kell a lassú, hozzáértő bevezetés. És ami nagyon fontos:, ha valaki a zenei műfajaknak csupán kis részét képes élvezni, attól ő hozzájuthat több élvezethez, mint az, aki az össze műfajt képes élvezni, de más okokból akadályoztatva van a zene élvezetében.. Annak, akinek szűk az ízlése, még teljes értékű és teljesen zavartalan lehet a műélvezete. Ezt tiszteletben kell tartani, hiba ünneprontó, bántó módon kezelni. Igaz ugyanakkor az is, hogy minden műfaj potenciális örömforrás, és érdemes megnyílni minél több irányba. 

Folytatás

 

 

MEZZO

 

   

Masszázs – A szerkesztő ajánlata

 

 

Több masszázs

Fittség

Mozgás és egészség

Szabadidő

Megfogantam...

Elme öregedése

Idős tér

Betegápolási magazin

Betegápolási Útmutató

Szex–öröm–erotika

 

 

 

Budapesten

Kovács Szilvia, Horváth-Kovács Diána – Svéd és többféle ayurvédikus masszázs.

Somhegyi Judit Ágnes – Ma-uri masszázs.

Judit – Svéd, kötőszöveti, kondicionáló masszázs, pedikűr.

Végh Marianna – Svéd masszázs, fogyókúra, személyi edzés.

 

Tatbánya

Bánfi Andrea – Alternatív mozgásmasszázs, hangmasszázs.

 

   
         

 

 

  

TREND-VÁLTÓ

Felhívások

Kezdeményezések

Petíciók

Társadalmi szerződések!

A munkához való jog

13. nyugdíj – Akkor a társadalom!

Korfüggő minimálbér

Államkapitalizmus vagy köztulajdon

A lakáshoz való jog

A teljes foglalkoztatottság

Egy jobb világért

Jobb világ, nyitott ajtókkal

Erőszakmentes világért

Világkormány

Atomfegyvermentes világért

 

A nemzet új útja

A települések túléléséért

Megoldási javaslat a cigányság problémájára

Az Európai Unió intézményi válsága

Az euró

A migrációhoz való jog

A könyv védelme

Az olvasás

Tabletet minden diáknak!

Interjú-válogatás

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Közhasznú szervezetek

 

Tudomány

Számítógépes modellek

A számok világa

Az ismeretek

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Kreativitás

Tehetség

Tehetség és intelligencia

Boldogság

Az élvezetek

Beszélgetés ideje

Változó Világ Klub

A Változó Világ barátai

Új járványok

COVID-19

Aranykor

21. század

Vaskor

20. század

A nagyválság

19. század

Bronzkor

Alapítsunk könyvesfalut!

Humor

Politikai kreativitás

Politikai gyilkosságok

Összeesküvés-elméletek

Ludens

Szudoku

Szex

Nagy Hermész Enciklopédia

 

 

 

Változó Világ Mozgalom

Program | Blog | VV-kötet

Olvass! Gondolkozz! Kérdezz! Cselekedj! Csatlakozz!

Emberhit

Az Életútmutató

A Mester beszélgetései

Szimeonov Todor

 

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023