VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az új szavak lexikonja

Új szavak | Új fogalmak | Neológizmusok | Szleng | Nyelvújítás | Életmód | Kultúra

 

Egyéni keresés

 

Kevés szóval élj: ne fecsegj összevissza!

Sumér költő (I. e. 2000 körül)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Az új szavak lexikonja

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

   

Mit tekintünk új szónak?

   
 

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

 

Mit tekintünk új szónak - legalább is ebben a lexikonban?

Első látásra ez egy triviális kérdés, de ha jobban megvizsgáljuk az élet által bőségesen kínált eseteket, rá kell jönnünk, hogy valóságos dilemmák adódnak.

Először is egy szó újdonság jellege erősen szubjektív. Ismerjük a mondást, mely szerint az újszülöttnek minden vicc új. Hasonlóképpen mondhatjuk, hogy az újszülöttön túl, az igen tájékozatlan ember számára nagyon sok szó az újdonság, avagy az érthetetlenség frusztráló erejével hathat. Ennek ellenére ilyen szavakat indokolatlan lenne belevenni az új szavak lexikonjába. Ám mégis, hol kellene meghúzni a határt? Talán egy év elteltével kellene megvonni az újdonsági jogosultságot? Fölösleges ilyen szabályokkal próbálkozni. Az esetek nagy részében lehetetlen megállapítani az újdonság megszületésének időpontját, másrészt a közismertté váláshoz szükséges idő erősen függ a szó használatának intenzitásától. Van olyan fogalom, amely berobban a köztudatba, és szégyen, ha valaki 24 órán belül nem tanulja meg, máskor egy fogalom meghonosodása hosszú éveket, akár évtizedeket is igényelhet.

Speciális, de nem ritka eset az, amikor egy régi szó új értelmet kap (általában a régi mellé). Ilyen esetben helyén való lenne a régi szó új jelentésének bemutatása, annak ellenére, hogy ez megkérdőjelezheti a lexikon elnevezését: miért nem új szavak helyett új jelentések lexikonja.

Végül olyan meglepő felfedezést is tehetünk néha egy újnak ismert szóval, vagy névvel kapcsolatban, hogy az éppenséggel régi, esetleg éppen fordítva.

Ha viszont megtudunk egy új átnevezést, nem kell csodálkozni azon, hogy az új név a réginél régebbi.

 

  

 

 

 

További lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

   

 

 

A

 

 

Kiadói szolgáltatások

 

 

 

A capella – A klasszikus zenei terminológiából átvett fogalom, amely kisérőhangszer nélküli éneklésre vonatkozik. Az a capella a popban előszőr a "Doo-Wop" előadók megjelenésével vált ismertté. Napjainkban kiváló képviselője a King's Singers vagy itthon a Cotton Club Singers. "Tátika" együttesek gyakorta próbálják a capella bizonyítani az énektudásukat.

Acid House – Egy, a Chicago-House-on alapuló stílus. A nyolcvanas évek közepén jött létre basszus és dob alapokon, TR 808 komputer közreműködésével.

Acid Jazz – Inkább marketing, mint zenei fogalom, amely mögött nem húzódik meg jól körülírható zenei irány. 1987 táján került az elnevezés forgalomba, amikor minden acidként volt ismert, így a dzsessz is. Acid House néven később a londoni funk-jazz előadókat emlegették. Korai képviselői: Incognito vagy K-Creative.

Adja a bankot – Nagyképűsködik. (Városi szleng)

Ad-libs (latinul: tetszés szerint) – Arra vonatkozik, amikor az előadó elszakadva az ismert dal vagy zenei struktúrától, hirtelen ötlettől vezérelve spontán és koordinálatlanul kezd játszani vagy énekelni.

Airplay – Napjainkban rádiós közreműködés nélkül már nem lehet felkerülni a kislemez-listára. Az "éteri" közreműködés ha nem is garanciája, de elengedhetetlen feltétele a sikernek.

All city – Az a tulajdonság, amikor egy graffitis neve elterjedt az egész városban, és a nagyobb metróvonalak vagonjain is lépten-nyomon azt látja az ember. New Yorkban keletkezett kifejezés, és a legnagyobb elismerést jelenti, az illegális graffitis célja elérni ezt a "szintet". Itthon nem nagyon használatos. (Graffitis szleng)

Állati – Kitűnő, nagyon jó. (Városi szleng)

Alma – Nem, nincs. (Városi szleng)

Ambient House – Hasonló az előbbihez, de nem a koncerttermekben és stúdiókban, hanem a klubokban. A DJ-k kissé visszavesznek a tempóból, s máris szól az ambient house.. A pophoz szokott füleknek azonban ez a zene is úgy hangzik, mint egy Kalasnyikov-sorozat.

Folytatás

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

   

 

 

B

  

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

 

Banglades – Kelet-Pakisztán.

Batuka – Latin-amerikai táncok (cumbia, merengue, reggaeton, rumba, salsa, szamba és vallenato) koreográfiai elemeit felhasználó, az aerobichoz hasonló sportforma. Megalkotója Kike Santander kolumbiai származású zeneszerző, aki a batukához külön zenét is írt. A batuka bejegyzett védjegy.

Blackbook – Vázlatfüzet. A graffitis személyes fejlődésének a képeskönyve, így nagy kincsként őrzik. Szokás egymás blackbookjában vendégrajzot is készíteni, a tulajdonos határozza meg, hogy mit és hova szeretne látni a másik writertől. Van aki a saját rajzait elölről kezdi, a vendégrajzok hátulról visszafele gyűlnek, van aki meghatározott szót, vagy akár a saját nevét kéri attól, aki rajzol bele, így végig az ő neve szerepel benne, a vendégei stílusában. Általában barátság vagy elismerés jele, ha vendégrajzot készítenek az embernek. (Graffitis szleng)

Bojkott – Igazságtalanságok és méltánytalanságok elleni tiltakozó, kollektív és szervezett kiközösítés a gazdasági, politikai vagy társadalmi kapcsolatokban. A bojkott taktikáját Charles Stewart Parnell nacionalista vezető tette népszerűvé az 1880-as évek ír agrármozgalmai idején, tiltakozásul a magas bérleti díjak és a földkisajátítások ellen. A bojkott (angolul boycott) szó akkor honosodott, amikor az ír bérlők – megfogadva Parnell javaslatát – hathatós társadalmi kiközösítés alá helyeztek egy bizonyos Charles Cunningham Boycott nevű intézőt.

Brexit – Nagy-Britannia kilépésére az Európai Unióból, illetve az ezzel kapcsolatos vitára és népszavazásra utaló hashtag, amelyet már a közbeszédben is használnak, bár inkább írásban. Brexit a Tweeteren

Folytatás

 

 

Andrassew webb napok

 

X

Hirdetés X

 

 
   

 

 

C, Cs

 

 

 

 

 

Captcha – A sok rosszindulatú program miatt mára minden komolyabb weboldal használ valamilyen módszert arra, hogy megkülönböztesse a robotokat a valódi felhasználóktól. A legelterjedtebb azonosítási forma az úgynevezett captcha. Ez sem tökéletes módszer, de ez a legelterjedtebb. A név valójában betűszó, jelentése: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, azaz teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére. A módszer lényege, hogy a spamrobotok kiszűrése érdekében a felhasználónak a különböző helyzetekben (például regisztrációnál vagy egy hozzászólás beküldésekor) be kell gépelnie egy képként megjelenő, eltorzított, nehezen felismerhető szöveget.

Crew – Graffitis csoport, amelynek tagjai a saját nevükön kívül a crew nevét is írják, amely általában egy pár betűből álló rövidítés. (Graffitis szleng)

Cunami A japánul cunaminak nevezett szökőár-jelenség tengeralatti földrengések vagy a tenger alatti tűzhányók kitörésének hatására alakul ki, és mindig is komoly károkat okozott abban a térségben, ahol végigsöpört. A szökőárakra vonatkozóan írott bizonyítékkal rendelkezünk már az ókori Görögországból és Rómából is, de megemlíthető a Santorini-vulkán felrobbanása által keltett árhullám is.

CUNAMI 1.  |  CUNAMI 2.   |  CUNAMI 3.  |  CUNAMI 4.

Csucse  Szó szerinti fordításban "az önerőre támaszkodás szelleme".

Folytatás

 

 

X

Hirdetés X

 

   

 

 

D

 

 

Munkalehetőségek a kiadónál

 

 

Dancehall – Népszerű reggae stílusirányzat, melynek üzenete nem a forradalmároknak, hanem a lábaknak íródott.

Diszlájkolni – A "lájkolni" fordítottja.  Facebook enciklopédia

DMF – Egy kristályos anyag, bőráruk penészedését akadályozza meg, de a bőrünkkel érintkezve fájdalmas gyulladást okoz. Emiatt riasztott az Európai Unió figyelő rendszere, majd a magyar hatóság is.

Folytatás

   
   

 

 

E

 

 

EBKM (Egységesített Betéti Kamatláb Mutató) – A 41/1997. (III.5.) Kormányrendelet valamennyi betéti termékre (legyen az határozott- vagy határozatlan időre lekötött betét, illetve le nem kötött betét) vonatkozóan előírja az Egységesített Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) számítását.Az EBKM és a pénzintézet által meghirdetett éves betéti kamatláb annyiban tér el egymástól, hogy míg a kamatlábak 360 napra vetítve kerülnek megállapításra (kivétel a devizák közül az GBP, melyet 365 napra), ugyanakkor egy adott év, azaz 365 nap elteltével az elhelyezett betét után fizetett kamatösszeg visszaszámítása magasabb kamatlábat eredményez.

End to end (e2e) – Olyan rajz(ok), amely(ek) egy vonat- vagy metróvagon egyik végétől a másik végéig húzódnak az ablakok alatt. (Graffitis szleng)

Etiópia – Abisszinia.

Folytatás

 
   

 

 

F

 

 

Fat cap – Vastag vonalat eredményező szórófej-fajta. (Graffitis szleng)

Flashmob (villámcsődület) – Emberek egy csoportja egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozik, végrehajtanak egy előre megbeszélt, gyakran irracionálisnak tűnő cselekvéssort, majd utána gyorsan, mintha mi sem történt volna, távoznak.

Fuzárium – A burgonyavész óta nem volt olyan növénybetegség, ami annyi gondot és veszteséget okozott az emberiségnek, mint a búza kalászfuzáriózisa. A fuzáriózis nem csak a csírázó képesség elvesztésével, terméscsökkenéssel jár, de annak minősége is tönkremegy, mert a szemek töppedtek, a gomba pedig mikotoxinokkal szennyezi azt.
A fuzárium mikotoxinok a legjelentősebb természetes mérgek közé tartoznak. Az EU 2005 nyarán határozta meg a leggyakoribb fuzárium toxinok limitjét...

Folytatás

 
   

 

 

G

 

 

Gangsta-Rap – Rap fajta, melynek szövegei bűnözők és rendőrgyilkosságok körül forognak. Ezért aztán hihetetlenül népszerű. Úttörője: Ice Cube.

Gospel – A 20. század elején Amerikában, főleg a néger spirituálék hatása alatt, protestáns környezetben kialakult zenei stílus. Jellegzetessége az erőteljes vallásos tartalom, az ének fő szerepe, a kórus testmozgása. Az elnevezés eredete 'God Spell' (isteni beszéd).

Folytatás

 
   

 

 

H

 

 

Hardcore – Minden, ami fáj a fülnek. Csak azért veszik, mert egyébként eladhatatlan.

Hashtag (Hash) – A közösségi médiában népszerűvé vált technológia, amikor a kettőskereszt (#) hozzáadásával az üzenet bármely szavát tárgyszóvá tehetjük, és arra kattintva válogatást kapunk az azt tartalmazó üzenetekből.

HipszterOlyan kulturált fiatal, aki egyedi, élenjáró gondolkodásával tűnik ki a tömegből, és ezt az öltözködésével is tudomására hozza a környezetének. (Pl. kalap, vastagkeretes szemüveg, nagymama pulóver, szűk farmer, tornacipő)

Folytatás

 
   

 

 

I

 

 

Imax – Az Image Maximum (legnagyobb kép) kifejezés rövidítése, és azt az új filmvetítési technikát jelöli, amikor egy gigantikus mozivásznat feszítenek. A hagyományos 6,8x16 méteres felület helyett egy 18x24 méteres speciális vászonra" vetítik a filmet. Mivel ekkora kép nem fér be a néző látómezejébe, így érzékszerveink becsapják agyunkat, és olyan érzésünk lesz, mintha ott lennénk a képből képzett virtuális térben. Ehhez adódnak a három dimenziós élmény egyéb műszaki megoldások, az összhatás valóban elképesztő...

India – Hindusztán.

Inline – A rajz szélén a kontúron belül alkalmazott általában világos színű, kiemelő vonal, gyakran fénylést imitál. (Graffitis szleng)

Irán – Perzsia.

Isztambul – Konstantinápoly.

Folytatás

 
   

 

 

J

 

 

Jam – Előre nem tervezett közös zenélés.

Japán – Nikkon vagy Nippon (ejtsd: Nihhon).

Folytatás

 
   

 

 

K

 

 

Knol – A Google cég Knol néven – ez az angol knowledge (tudás) szlenges rövidítése – online tudástárat tervez indítani, amely azt használja majd ki, hogy az ember ma már a legalapvetőbb információkat is a neten keresi. A világvezető webkereső folyamatosan fejleszti technikáját, részben ennek eredményeképpen a Wikipédia szócikkei egyre előkelőbb helyet foglalnak el a találatok között, így érthető, hogy a Google felfigyelt a korszerű enciklopédikus tartalomszolgáltatás stratégiai jelentőségére...

Kolkata – Calcutta.

Kongó – Zaire.

Krosszolás – Azt hívjuk krosszolásnak, amikor valaki áthúzza vagy átfirkálja másnak a tagét, rajzát. Általában személyes okokból szokás ilyet tenni. (Graffitis szleng)

Folytatás

 
   

 

 

L

 

 

Laid back – Szó szerint "lenyugodott", ami itt a dob ritmusára vonatkozik. Ez a kis lelassulás lazító hatást kölcsönöz a zenének. Vannak azonban dobosok, akik - nem rendeltetésszerűen - hanem egyszerűen akkor használják, amikor hibáznak.

Lájkolni – Az interneten jellemzően a Facebook közösségi portál által honosított üzenetküldési funkció, amely tetszést nyilvánít ki egy weboldal, vagy egy cikk, termék, szolgáltatás vonatkozásában, egyben valamilyen kapcsolatot is létesít. Facebook enciklopédia

Lebeszélhető (díj)  Telefonszolgáltatáshoz kapcsolódó olyan előfizetési díj, amelyet részben vagy egészben beszámítanak a tényeleges forgalmi díjba. (Vö. leehető, leiható, leírható, lefizethető, lekötelezhető, levehető, lemondható stb.)

Folytatás

 
   

 

 

M

 

 

Madagaszkár – Malgas.

Makadám – Zúzott kőből és homokból készült, úthengerrel egyengetett út. Nevét MacAdam-tól kapta, aki 1826-ban készítette el az első ilyen utat.

Manga – A képregény japán nyelvű általános elnevezése, Japánon kívül a japán mangák jellemző stílusában készített képregényekre használják, szűkebben csak a Japánban készültekre. Alkotóit mangakáknak hívják. A klasszikus japán ukijoe festészet és a nyugati művészeti hatások találkozásából fokozatosan jött létre, míg mostani jellege kialakult, s a köztudatban – főképp Japán határain kívül – összeforrt a japán popkultúrával. A kifejezés jelentése szó szerinti fordításban "véletlenszerű képek" vagy "vázlat", de mostanra a szótárakban is csak képregény címszóval van feltüntetve.

Mém – A fogalmat Richard Dawkins használta először 1976-ban, Az önző gén c. könyvében. A mimémából (utánzás) származó fogalom, amely - Dawkins szavaival - „a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza”. Az elnevezés a „gén” analógiájára készült, a mém-elmélet alapgondolata az evolúció kiterjesztése kulturális alapegységekre. A memetika a mém előfordulásával, tulajdonságaival, elszaporodásával foglalkozó tudományág.

Metazin – Olyan elektronikus folyóirat, amely az interneten, illetve interneten is megjelenő folyóiratokat szemlézik.

Mianmar – Burma.

Mumbai – Bombay.

Folytatás

 
   

 

 

N

 

 

New Age – Meditatív hangulat-zene, állítólag terapeutikus tulajdonságokkal, ami a legtöbb esetben annyit jelent, hogy a hallgató annyira ellazul, hogy szép lassan elalszik zeneélvezet közben. Először a San Francisco környéki egészséges életmód-boltokban árulták, azután hódította meg a lemezkiadókat. Ma a különböző alternatív gyógy- és életmódok gyűjtőneve - az erdők muzsikájától kezdve a kínai acélgolyókig.  

Folytatás

 
   

 

 

O, Ö

 

 

Off-beat – Ellen-hangsúly - egy ritmus esetében tehát azok az egységek, amelyek nem hangsúlyosak. Jobb táncosok mindig az off-beatre mozognak, a többiek pedig észre sem veszik.  

Folytatás

 
   

 

 

P, Q

 

 

Panel – Olyan rajz, amely egy vonat- vagy metróvagonra készül, két ajtó közé, ablakok szintje alatt. (Graffitis szleng)

Paraméterkönyv – A fogalom a magyar közbeszédbe 2008 elején került, indulatos viták kulcsszavaként. A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV), esetleg más közlekedési cégek belső használatában lévő módszertani kiadvány, amely a járatok adatait ("paramétereit") tartalmazza.

Podcasting – Az elnevetés az Apple hordozható zenelejátszója, az iPod nevének és a broadcasting (műsorsugárzás) kifejezés összetételéből származik. A hangfájlok internetes terjesztése már nem újdonság, a letölthető mp3-zene és a streaming technológián alapuló webrádiók évek óta használatosak. Az újdonságot a bárki által egyszerűen előállítható hangformátum, az adásokra RSS technológiával lehetséges "előfizetés" és a hordozható mp3-lejátszóra történő automatikus mentés összekapcsolása jelenti...

Post-it – Egy speciális jegyzettömb lapja, melynek szélén keskeny, egyedi ragasztós sáv van. A lapok többször átragaszthatóak. Napjainkban számos formában, színben és méretben elérhetőek, de az eredeti kanárisárga színű volt, 76×76 mm (3×3 hüvelyk) széles négyzet. A Post-itet a 3M dolgozója, Art Fry találta föl, a rajta lévő ragasztóanyagot kollégája, Spencer Silver. Az 1990-es évekig, míg a szabadalom le nem járt, kizárólag a 3M gyártotta, de azóta számos cég gyárt hasonló tapadós jegyzetlapokat. A Post-it elnevezés és a kanárisárga szín a 3M védjegye. A névnek több jelenleg kevéssé elterjedt magyarítása van, például: tapinyali.

Folytatás

 
   

 

 

R

 

 

Raga Rock – Az acid rock egy fajtája. Gitárhangsúlyos zene szitár-betétekkel. A 60-as évek végén gyakrabban volt hallható - amióta Sri Chimnoy öregszik, kihalás veszélyezteti.

Rockolás – Szokás tagelésre használni, amikor csak tagelés céljából indul el egy graffitis, vagy csoport, illetve szokás illegális festésre is. (Graffitis szleng)

Folytatás

 
   

 

 

S

 

 

Salsa – Csípős paradicsomszósz és egyben az összes latin-amerikai zene gyűjtőneve, amelyet New York-ban játszanak.

Scribe – Karcolás ablakba, müanyagba. (Graffitis szleng)

Sri Lanka – Ceylon.

Folytatás

 
   

 

 

Sz

 

 

Szárnyvonal – Az országos vasúthálózat olyan szakasza, amely csak egyik végénél csatlakozik a hálózathoz.

Szentpétervár – Leningrád.

Folytatás

 
   

 

 

T

 

 

Tagelés – A saját nevet, szignót gyorsan felvinni a felületre filccel vagy festékkel. (Graffitis szleng)

Tajvan – Formoza.

Tanzánia – Tanganyka + Zanzibár.

Tapinyali – Ld. Post-it

Targetálás – Egy marketingakció tervezésének és lebonyolításának az a része, amely biztosítja, hogy az akció egy körülhatárolt célcsoportot érjen el.

Teccikelni – Lájkolni, a Facebook által használt "Tetszik" gomb megnyomása.

Thaiföld – Sziám.

THM (Teljes Hiteldíj Mutató) – A 41/1997. (III.5.) Kormányrendelet Teljes Hiteldíj Mutató (THM) kiszámítását a három hónapnál hosszabb lejáratú fogyasztási kölcsönökre vonatkozóan írja elő. A teljes hiteldíj az az összeg, amelyet a hitelfelvevőnek a tőkeösszeg visszafizetésén felül fizetnie kell, így a THM tartalmazza a hitellel kapcsolatban felmerülő összes kamat-, díj- és kezelési költséget. Értelemszerűen minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj...

Tonfa – Egyes távol-keleti küzdősportokban használt bot, amelyre egy merőleges markolat van erősítve. Újabban ezt a legtöbb rendőrség is alkalmazza.

Folytatás

 
   

 

 

U, Ü

 

 

Ubuntu – Egy afrikai törzs nyelvén: "Vagyok, mert vagyunk." Ez egy Afrikában elterjedt életfilozófia kulcsszava is, amelynek alapelve: "Nem lehetek boldog, ha a többiek szomorúak". Erre utalásként egy népszerű nyílt kódú programozási rendszer neve is.

Unplugged – A konnektorból kihúzva. Ezzel jelölik a hangosítás nélküli előadásokat, koncerteket.

Ürge – (szleng) Férfi.

Folytatás

 
   

 

 

V, W,

X, Y

 

 

Vietnam – Indokína.

Vuvuzela Dél-Afrikában használt 60-65 cm hosszú kürt. Általában futballmérkőzéseken fújják a szurkolók. A szó zulu eredetű, jelentése: zajt csinálni. Magyarul darázskürtnek is mondják.

Wildstyle – Kapcsolódó betűk komplikált, gyakran nyilakkal, törésekkel kiegészített konstrukciója. Nagyon bonyolult stílus, általában külső szemlélőnek kiolvashatatlan. Esztétikus wildstyle-t csinálni az egyik legnehezebb dolog, és hosszú évek munkája lehet. (Graffitis szleng)

Folytatás

 
   

 

 

Z

 

 

Zambia – Észak-Rhodesia.

Zimbabwe – Dél-Rhodesia.

Zumba – Latin-amerikai, indián és afrikai táncok (cumbia, merengue, reggaeton, rumba, salsa, szamba, csacsacsa, hip-hop) koreográfiai elemeit felhasználó, az aerobichoz hasonló sportforma. Megalkotója Beto Perez kolumbiai származású koreográfus, aki több énekes, köztük Shakira tanára. Felfigyelve a zumba sikerére két vállalkozó, Alberto Perlman et Alberto Alghion 1999-ben bejegyeztették és sokat tettek világsikeréért.

Zydeco – A Cajun feketében. Louisiana-i származású, és többnyire szaxofonon és akkordeonon játsszák.

Folytatás  

 
   

Ajánlott irodalom

 

 

 

 

 

 

 

Neologizmusok a mai magyar szókészletben Sólyom Réka

Nyelvpolitika, nyelvi tervezés Koreában (Történeti áttekintés) Osváth Gábor

* * *

500 zen és klasszikus haiku

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Évszakok, Négyszer negyven haiku, 2003

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Macuo Basó: Százhetven haiku, 1998

Rácz Zoltán: Családi és társadalmi ünnepek, 1964

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

X

Hirdetés X

 

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

 

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023