VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Ma  

Támogatásod?

Számít!

 

Tehetség és intelligencia

Tudás | Képességek | Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember újoncként érkezik életének minden korszakába.

Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort francia moralista író (1741-1794)

A világ bölcsessége | A népek bölcsessége | 365+1 bölcsesség | A világ bölcselői

 

 

TREND-VÁLTÓ DOSSZIÉ

 

 

 

   

 

Tehetség és intelligencia

 

 

 

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

 

Magyar Apevatár

Egy apeva találomra

 

 

   

 

   

  

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Boldogság

 

 

 

 

 

Nem minden ember, aki valamilyen területen kiugró tehetséget mutat, kiemelkedően intelligens. Ez fordítva is igaz: valaki rendelkezhet magas intelligenciával, miközben egyetlen területen (az intelligenciatesztek írását leszámítva) sem nyújt figyelemre méltó teljesítményt.

Ugyanakkor a tehetség felkutatásában az intelligenciának különleges, és különlegesen fontos szerepe van.

Egyrészt az intelligencia kiváló alap a tehetség gondozásához. Egyáltalán nem törvényszerű, ellenkezőleg, sehogy sincs rendjén, ha egy magas intelligenciájú ember nem képes valamilyen tehetséget felmutatni. Ha valóban így van, akkor arra kell gondolni, hogy szülei, iskolái, környezete komoly tehetséget tanúsítottak egy szétszórt, felelőtlen személység kialakításában.

A másik különlegessége az intelligenciának az, hogy az – a szunnyadó tehetséggel szemben – könnyebben megmutatkozik, viszonylag könnyen tetten érhető,  mérhető.

 

Intelligenciavizsgálatok 3 éves kortól!

A gyermek jövője szempontjából döntő fontosságú, hogy a szülők tisztában legyenek gyermekük intelligenciaszintjével, és hogy viszonylag korán kiderüljön, melyek azok a képességek, amelyekben jelentősen megelőzi kortársait, illetve mely részfunkciókban mutat lemaradást.

A korai fejlesztés csodákra képes! Ha gyermekünk kiemelkedően tehetséges valamiben, vagy ha fejlődése átmenetileg megrekedt, úgy lehetünk leginkább segítségére, hogy szakember közreműködésével, objektív és megbízható tesztekkel térképezzük fel az intelligenciaszintjét és intelligenciastruktúráját.

Gyermekpszichológus munkatársunk – előzetes időpont-egyeztetés alapján – készséggel áll rendelkezésükre.

Az egy órás alapvizsgálat díja 6000.

Részletesebb információkért forduljon szerkesztőségünkhöz!

 Kapcsolatfelvétel: kiado@valtozovilag.hu

 

 

 
 

A madarak

 

Észkerék

 

Pearles

 

   

 Az intelligencia és a képességek mérése

 

  

 

 

 

 

 

 

Minden ember joggal kíváncsi arra, hogy ő maga mennyire okos. Érthető, ha az ember még ennél is jobban kíváncsi arra, mennyire okos gyermeke.

A gyermek intelligenciájának szakértő mérése ma még nem vált általános gyakorlattá. Ehhez a szülők, az iskola inkább akkor fordul, amikor komoly problémát észlelnek a lelki és értelmi fejlődésben.

A Változó Világ szerkesztősége azt javasolja a szülőknek, hogy bátran forduljanak szakemberhez gyermekük intelligenciájának és képességeinek felméréséért.

Célszerű, ha erre a lépésre minél előbb szánják rá magukat, hiszen a képességek, a tehetség előmozdításának leghatékonyabb, meghatározó szakasza a 3-5 éves kor. Ha például hat éves korban fedezünk fel egy tehetséget, akkor ez azt jelenti, hogy három évet elvesztegettünk.

Ha szeretné felméretni – akár már 3 éves kortól – gyermeke intelligenciáját, képességeit, forduljon bizalommal a szerkesztőséghez. Az esettől, a körülményektől és az igényektől függő vizsgálati csomagot tudunk ajánlani, magasan képzett, tapasztalt szakembereink közreműködésével!

 

 

 
 

   

Az okos gyerek

 

   

 

Sok szülőben felmerül: „Olyan okos ez a gyerek!" És akkor jön a nyugtalanító kérdés: „Mihez kezdjek most?"

A gyermekek fejlődési üteme eltérő. Előfordul, hogy hirtelen megelőzik kortársaikat, azután pedig lelassulnak, és a többiek beérik őket, de az is megtörténik, hogy egy-egy gyerek lassabban, vagy később "érik be", utána viszont utoléri kortársait, vagy akár le is körözi őket. Nem kell tehát elbízni magunkat, ha gyermekünk fejlettebb a többieknél, ám akkor se essünk kétségbe, ha kissé lemaradt.

Nem szabad azonban abba a hibába esnünk, hogy gyermekünket „zseninek" kikiáltva rögtön úgy kezdjük ide-oda hordani, mutogatni, mint valami cirkuszi látványosságot. A túlzott szülői büszkeség miatt sokan hajlamosak olyat is belelátni gyermekükbe, ami igazából nincs is, és gyakran esnek abba a hibába, hogy gyermekükön keresztül akarják önmagukat vagy saját be nem teljesült álmaikat megvalósítani. Semmi sem árthat jobban egy gyereknek, mint ez!

Mit tehetünk? Mindenképpen próbáljunk az arany középúton maradni: úgy foglalkozni vele, képezni, oktatni, hogy közben nem telepszünk rá, ám a fejlődését elősegítjük. Alapvető szabály, hogy semmit nem szabad erőltetni: csak azt csináltassuk a gyerekkel, amire igénye van, amit magától szeretne. Mindig tartsuk szem előtt a játékosságot, a játszva tanulást. És mindenek előtt „kis zseninket" is hagyjuk játszani! Ne támasszunk vele szemben túlzott elvárásokat, mert ha azokat nem teljesíti, óhatatlanul kudarcélményben lesz része, ha pedig teljesíti azokat, akkor is előfordulhat, hogy az állandó megfelelési kényszer fáradttá, kimerültté teszi - esetleg úgy érzi, nem szeretik eléggé.

Forduljunk rengeteg szeretettel, ugyanakkor kellő türelemmel a tehetséges (és minden) gyermek felé. Igyekezzünk lehetőséget biztosítani arra, hogy minél többet lásson, tapasztaljon, próbáljon, mert így hamar kiderül, mi az, ami igazán érdekli, amivel szívesen foglalkozik, amiben örömét leli, amiben a legjobb! Ha így teszünk, és nem erőltetjük a dolgokat, egészséges, boldog és okos gyermekünk lesz.

Milyen jelek árulkodnak arról, hogy a gyermekem intelligens? Általánosságban, ha előbb vagy magasabb színvonalon csinál mindent, mint a kortársai. Emellett több konkrét jelet is megfigyelhetünk gyermekünkön:

Kognitív jelek: rengeteget kérdez, figyel, nagyon kíváncsi, minden érdekli, jó a memóriája, tartós a figyelme, következtetéseket von le, elvonatkoztat, szintetizál, gyorsan és könnyen lát összefüggéseket, gyorsan, rugalmasan gondolkodik, gondolkodása összetett és eredeti, jó problémamegoldó, gyorsan tanul, kevesebb gyakorlással és ismétléssel tanul meg dolgokat, élénk a képzelőereje, korán ismeri a számokat, a matematikai műveleteket.

Verbális jelek: gazdag a szókincse, választékosan, szépen, hosszú mondatokban beszél, a szavakat megfelelően használja, korán kezd írni és olvasni, szeret olvasni.

Szociális jelek: a kortársak helyett inkább az idősebbek társaságát keresi, jól megérti magát a felnőttekkel (ám ne feledjük, nem felnőtt!), felnőttesen gondolkodik, igen fejlett az igazságérzete, jó humorérzéke van, fejlett a kritikai érzéke, az önkritikája is, gyakran perfekcionista, jó viszonyban van a szüleivel és a tanáraival.

Egyéb jelek: szívesen és élvezettel tanul, ténylegesen élvezi a szellemi tevékenységet, kedveli az intellektuális játékokat.

Kisbabák esetében: keveset alszik, állandó foglalkozást igényel, mikor fent van, nagyon figyel, érdeklődik, megfigyeli a környezetét.

Mit tehetünk gyerekünk fejlődése érdekében? Járassuk különórákra, szakkörökbe, foglalkozásokra. Adjunk a kezébe könyveket, rajzeszközt, hangszert. Játsszunk vele sokat, főleg társasjátékot. Végezzünk alkotó tevékenységet együtt. Teremtsünk minél több lehetőséget arra, hogy sok mindent kipróbáljon, így megtalálhassa, mi érdekli igazán és miben jó. És mindig válaszoljuk meg a kérdéseit, méghozzá érdemben! Az okos gyermekeket nem érdemes egy-egy fél-válasszal lerázni. Nekünk sem fog megártani egy kis agytorna. Közben vigyázni kell a gyermek teherbíró-képességére, és egyébként se erőltessük saját elképzeléseinket.

Minden gyerek igényel törődést és foglalkozást, nem csak a kiemelkedően intelligensek, különösen az iskolás kor környékén. Ilyenkor nagyon fogékonyak. Mivel a mi okos gyermekünk valószínűleg úgy kerül be az iskolapadba, hogy folyékonyan olvas és ír, de legalábbis ismeri a betűket és a számokat, gyakran előfordul, hogy unatkozik az iskolában. Későbbi életkorban is megtörténik, hogy mivel könnyen, gyorsan és kevesebb erőfeszítéssel tanul, elunja magát az órán. Fontos ilyenkor, hogy beszéljünk a tanáraival és ővele is (remélhetőleg a tanárnak lesz ideje külön feladatokat adni neki).

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 55.

Az EU és az oktatás

 K     R     M 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 
   

Hírek

 

   

 

Csonka Balázs  Európa-bajnoki bronzérmet nyert 2009 októberében a 12 éves szegedi sakkozó Példaképe az orosz világbajnok Mihail Tal, mert – szavai szerint –, ő sem lapos kúszásos sakkot játszott, hanem a végsőkig támadott.

 

   
   
IQ- tesztek
 

 

 

 

 

http://web.tickle.com/tests/uiq

http://www.freenet.de/

http://alfa.webdesign.hu/jatek/indexiq.html

http://www.iqtest.com/

http://www.iq-test.hu/

http://www.iqtest.sk

http://www.queendom.com/tests/testscontrol.htm?s=72

http://www.geocities.com/CapitolHill/1641/iqown.html

http://www.testcafe.com/iqtest/

http://www.iqtest.dk/

http://mijapan.tripod.com/sample.html

http://www.mensa.ch/index.cgi?main:do=pretest

http://www.ahapuzzles.com/

http://www.mensa.org.nz/

http://www.mensa.com.ar/Juegos/test.html

http://www.mensa.nl/thuistest/

http://www.mensa.lu/

http://www.mensa.hr/eu_iq_test/eu_iq_test.php

http://www.mensa.de/

http://www.mensa.it/

http://www.mensa.org/workout2.php

http://www.mensa.se/HTML/testC/start.html

http://www.eskimo.com/~miyaguch/hoeflin.html

http://www.highiqsociety.org/iq_tests/

 

 

Ezek tudnak valamit!

Avon Magyarország Játék

Geolevel Játék

KLSZ Kft. Játék

Cégmutató

 

   

 

Virágzó település egy jobb világban

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

Új fejezet a könyvkiadásban! Felejtsük el azt a szót: „elfogyott”!

A  VÁLTOZÓ VILÁG

kötetei mindig kaphatók, vagy rövid határidővel rendelhetők,

könyv alakban vagy elektronikusan,

akár személyre szabva is.

Könyvrendelés

 

Tehetség

A Tudás 365+1 Napja

sorozatban

Február 15

 

 

 

 

Anderson, M. : Intelligencia és fejlődés. Egy kognitív elmélet. Kulturtrade Kiadó, Budapest 1998

(szerk.) Balogh L. & Herskovits M. : A tehetségfejlesztés alapjai. KLTE, Debrecen 1993

(szerk) Balogh L., Herskovits M. & Tóth L. : Tehetség és képességek. KLTE, Debrecen 1995

Cropley A. J. : Tanítás sablonok nélkül. Tankönyvkiadó, Budapest 1983

Czeizel E. : Számadás a tálentomról. Corvina, Budapest 1995

Czeizel E. (1997) Sors és tehetség. FITT Image és Minerva, Budapest 1997

Hermann Imre: Az ember ősi ösztönei, Budapest, 1943.

(szerk.) Herskovits M. & Balogh L. : Tehetség és személyiség. KLTE, Debrecen.

Jones, M : Hiperaktív gyermekek. Édesvíz Kiadó, Budapest 2001

Landau, E. : A kreativitás pszichológiája. Tankönyvkiadó, Budapest 1974

Landau, E. : Bátorság a tehetséghez. Calibra, Budapest 1990

Morris, Desmond: A csupasz majom, Budapest, 1989.

Polgár L. & Farkas E. : Nevelj zsenit! Interart, Budapest 1989

(szerk) Ranschburg J. : Tehetséggondozás az iskolában. Tankönyvkiadó, Budapest 1989

Révész G. : A tehetség korai felismerése. Benkő Gyula Csász és Kir. Könyvkiadó, Budapest 1918

Selye János: Életünk és a stress, Budapest, 1978.

Turner, Johanna: Az értelmi fejlődés, Budapest, 1981.

(szerk.) Tóth L. : Tehetség-Kalauz. KLTE, Debrecen 1996

(szerk) Klein S. & Farkas K. : Tehetségnevelés Magyarországon., Szeged 1990

Vikár Gy. : Válság, túlélés, kreativitás, Balassi, Budapest 1996

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

 

  

TREND-VÁLTÓ

Felhívások

Kezdeményezések

Petíciók

Társadalmi szerződések!

A munkához való jog

13. nyugdíj – Akkor a társadalom!

Korfüggő minimálbér

Államkapitalizmus vagy köztulajdon

A lakáshoz való jog

A teljes foglalkoztatottság

A nagyválság

Tehetség és intelligencia

Új járványok

Számítógépes modellek

A számok világa

A nemzet új útja

A települések túléléséért

Megoldási javaslat a cigányság problémájára

A könyv védelme

Az olvasás

Tabletet minden diáknak!

Az ismeretek

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Nagy Hermész Enciklopédia

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Egy jobb világért

Jobb világ, nyitott ajtókkal

Erőszakmentes világért

Világkormány

Atomfegyvermentes világért

A migrációhoz való jog

Az Európai Unió intézményi válsága

Az euró

Tudomány

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

Beszélgetés ideje

Változó Világ Klub

A Változó Világ barátai

Közhasznú szervezetek

Aranykor

21. század

Vaskor

20. század

19. század

Bronzkor

Az élvezetek

Alapítsunk könyvesfalut!

Humor

Politikai kreativitás

Politikai gyilkosságok

Összeesküvés-elméletek

Ludens

Szudoku

Szex

 

 

A Változó Világ Mozgalomról

Részletes ismertető: olvasható online, letölthető (pdf).

A Változó Világ Mozgalom blog

Olvasd! Kérdezz! Csatlakozz!

Emberhit

Az Élet Útmutatója

A Mester beszélgetései

Szimeonov Todor

  

 

X

Hirdetés X

 

Szolgáltatásaink

Alkotói és kreatív szolgáltatások, ötletek, megoldások, cégnév, szlogen, mottó megalkotása, céges évkönyv, lexikon, fogalomtár, naptár készítése

Kiadói szolgáltatások, szerkesztés, lektorálás, korrektúrázás, fordítás, bérkiadás, kiadói tanácsadás

Kommunikációs szolgáltatások, szupervízió, vevőszolgálat, használati útmutató, kommunikációs tanácsadás

Honlap-készítés, honlap-tanácsadás, közreműködés szervezetek honlapjának elkészítésében, fejlesztésében, értékelésében

Dinamikus (matematikai) modellezés, prognózisok, problémamegoldás, innováció, stratégia

Tanulmányok készítése, közvetítése, internetkutatás

Etikai tanácsadás, társadalmi felelősségvállalás

Szakértők közvetítése

Kapitány – Szomorúan figyelem, hogy a demokrácia Európában válságban van.

Professzor – Inkább a demokrácia Európában honos modellje van válságban, éspedig mélyülő válságban.

Doktor – Láttunk mi már valóságos és mondva csinált válságok szűnni nem akaró mélyülését.

Mester – Az igazi probléma, kedves barátaim, az, hogy ez a modell akkor is rossz, ha éppen nincs válságban.

Doktor – De mit kell érteni európai modell alatt?

Kövesd a négy barát beszélgetéseit !

Ki mit tud? Azt nem tudom.

De azt igen, hogy

ÉN MIT TUDOK!

Idegrendszeri sérült, mozgásfejlődésben elmaradt koraszülöttek, csecsemők DÉVÉNY módszer (DSGM) szerinti gyógyítása. Felnőtteknél komplex mozgás rehabilitáció, www.dsgm.eu

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

Mennyire tetszik az oldal?

> Gyenge > Közepes > Jó >

Érdekel egy ajándékkötet PDF-ben

 

 

Az élet iskolája

*****

Angyal iskola

*****

Doktori akadémia

*****

Az élvezetek akadémiája

*****

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdőoldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

ingyenes webstatisztika

 

Változó Világ, 2019