VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Trend-Váltó dossziék

Új járványok

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Merj tudni! A te tudásod a te hatalmad!

Szimeonov Todor író, könyvkiadó (1947)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

 

TREND-VÁLTÓ DOSSZIÉ

 

 

 

   

 

ÚJ JÁRVÁNYOK

Német hasmenésjárvány | Sertésinfluenza | Madárinfluenza | Influenza | Ajánlott irodalom | Fontos a véleményed!

  

   

Német hasmenésjárvány

   

  

 

VÁLTOZÓ VILÁG MOZGALOM

 

 

Összeesküvés-elméletek

 

 

 

 

2011. május 22-én a németországi Hamburgban több súlyos hasmenést regisztráltak. Ebből napok alatt súlyos járvány alakult ki, amely lassan más nyugat-európai országokra is kiterjedt. A hamburgi kórházak megteltek, vérplazma hiány jelentkezett. Egy hét alatt a regisztrált esetek száma meghaladta a 2000-et, a fertőzés súlyos szövődménye, a hemolitikus urémiás szindróma (HUS) 500 esetben lépett fel.

A fertőzés okát még nem sikerült kideríteni. Az első napokban a gyanú a Spanyolországból származó uborkára terelődött, de időközben bebizonyosodott, hogy ez nem helytálló, hiszen a betegeknél kimutatott coli-törzs új, nem azonos a spanyol uborkán talált kórokozóval.

A gyanú mégis hatalmas gondokat okozott mind a meggyanúsított spanyol termelők, mind a német, később az egész európai élelmiszerkereskedelem számára. Június 2-án Oroszország leállította a friss-zöldségimportot az Európai Unióból, ami újabb milliárd eurós károkat okoz majd.

Időközben a járvány miatti pánik lassan tovább terjed, különösen, hogy nem sikerült kideríteni a járvány okát, és megtalálni a kezelésére és megfékezésére alkalmas orvosi eszközöket.

Időközben felmerültek olyan hipotézisek, hogy a bajt esetleg éppen a biozöldségek is okozhatják, lévén, hogy a biozöldségek termesztéséhez állati, esetleg vegyes trágyát használnak.

Még érdemben nem merült fel, de bizonyára idő kérdése annak a felvetése, hogy a járvány mögött terrorista akció áll.

 

A megelőzés és a védekezés szempontjából bizonyára mindenki számára érdemes tudni, hogy a joghurt kiváló fegyver a coli-baktériumok ellen.

 

A Németországban hasmenésjárványt okozó, úgynevezett EHEC-baktérium 1977 óta ismert, a 80-as években az Egyesült Államokban már járványt is okozott. A fertőzés súlyos szövődménye, a hemolitikus urémiás szindróma (HUS). A fertőzést egy baktérium okozza, amely az Enterohemorrágiás Escherichia coli (EHEC) csoportba tartozik. Az aktuális járványt okozó baktérium pontos laboratóriumi azonosítása megtörtént (HUSEC041 vagy E. coli O104:H4), a kimutatására alkalmas gyorstesztet kifejlesztették - írta összeállításában a SOTE honlapja. A lappangási idő (a fertőzéstől a tünetek megjelenéséig) általában hat-nyolc nap.

A járványt a közönséges bélbaktérium olyan törzse okozza, amely többféle kórokozó tulajdonságot "szedett össze", és így képes a bélfal védelmi rendszerét kijátszva áthatolni és toxikus anyagokkal elárasztani a beteg keringését. A fertőzés az érintettek többségében enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású, és spontán meggyógyul.

A betegek egy részében azonban súlyos, életveszélyes szövődmény alakulhat ki, a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), amelynek jellemzője az akut veseelégtelenség és a vérszegénység. A szövődmény kialakulásáért egy méreganyag (toxin) felelős (shiga-like toxin 2), amely az érpályát bélelő sejteket károsítva a vérlemezkék aktiválódásához, vér-rögösödéshez és a vörösvértestek széteséséhez vezet. A fertőzés antibiotikus kezelése nem javasolt, a HUS szövődmény fokozott kialakulását észlelték antibiotikus kezelésben részesülő betegekben.

Mi az a HUS?

H: azaz hemolitikus. Ez a fogalom a vérszegénység (anémia) bizonyos típusára utal, melynek során a vörösvértestek károsodnak, kilyukadnak. A károsodás fő okát a kiserekben található vérrögök képezik, a véráramlás során a részlegesen elzáródott kisereken való "átgyömöszölődés" során károsodik a vörösvértestek membránja.

U: azaz urémiás. Ez a szó a veseelégtelenségre (méreganyagok csökkent kiválasztása a vesén keresztül) utal, melynek egyik jele a véráramban felszaporodó karbamid (urea).

S: vagyis szindróma. A szó jelentése tünetcsoport vagy tünetegyüttes. A betegségek leírásánál abban az esetben használják a "szindróma" megfogalmazást, ha egy betegségnek nincs egyetlen jól meghatározható jele vagy oka, hanem többféle tényező (tünet, jel) együttes előfordulása esetén lehet kimondani a betegség fennállását, azaz a diagnózist.

Az EHEC fertőzés és a HUS eddig is ismert betegség volt, rendszeresen megjelent a mostanihoz hasonló fertőzés Európában és az Egyesült Államokban, ritkán még nagy járvány formájában is. Magyarországon is évente több, izolált esetben volt igazolható EHEC törzs véres hasmenés hátterében, nagy járvány azonban nálunk eddig még soha nem alakult ki. EHEC fertőzést követő HUS szövődmény kialakulására is volt példa minden évben (Magyarországon is), az érintett betegek egy-két hónapos kórházi kezelést követően teljesen meggyógyultak, tartós vesekárosodás nem alakult ki náluk.

Korábban elsősorban a gyermekek betegsége volt az EHEC okozta hasmenés és az annak szövődményeként fellépő típusos HUS. Az aktuális járványt egy újfajta kórokozó okozza, mellyel szemben korábban nem alakult ki védettség. A mostani járvány elsősorban felnőtteket érint.

Az EHEC fertőzés hatására fellépő veseelégtelenség és vérszegénység tüneti kezelést igényel, a korábbi tapasztalatok alapján ezekkel a kezelésekkel a betegek döntő többsége tartós károsodás nélkül meggyógyítható.

A mostani járvány során első alkalommal alkalmaznak egy újfajta, úgynevezett biológiai terápiás szert, az eculizumabot. Az eculizumab egy humanizált monoklonális ellenanyag, amelyet eredetileg más betegség kezelésére törzskönyveztek Az első tapasztalatok szerint sikerrel alkalmazható ez az antitestkészítmény tartós vesekárosodás és a halálesetek megelőzésére.

 

   

Barangolások Kínában

 

EüM

 

WHO

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 58.

Az államhatárok

 K     R     M 

 

 

 

Virágzó település egy jobb világban

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

Sertésinfluenza

 

  

 

 

Tanulmányok

kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

  

 

Innovatív, felelős és más kiváló cégek:

CÉGMUTATÓ

  

 

 

 

Információk az új influenzáról és a javasolt megelőző intézkedésekről iskolák számára

2009 áprilisában egy új influenzavírust azonosítottak az amerikai kontinensen. Mivel szinte a teljes lakosság fogékony a vírusra, az Egészségügyi Világszervezet júniusban a készültségi szintet a legmagasabb, 6. fokozatra emelte.

Az eddigi tapasztalatok szerint ez a vírus jelenleg az évente előforduló, szezonális influenzajárványokban észlelhető súlyosságú megbetegedéseket okoz.

A vírust május végén Magyarországon is kimutatták, azóta – egyelőre lassan, de – folyamatosan terjed hazánkban is. Számítani lehet arra, hogy ősszel a szokásosnál hamarabb és több megbetegedéssel járó közösségi járványokat idéz majd elő, többek között az iskolákban is.

Ez a vírus cseppfertőzéssel (a beteg ember nyálkacseppjeinek révén) valamint e nyálkacseppek által szennyezett kéz és tárgyak útján terjed. A betegség lappangási ideje 1- 7 nap között változik, általában 1-4 nap.

Hirtelen kezdődő hőemelkedés vagy láz mellett (de akár anélkül is) torokfájás, köhögés, nátha, izom- és ízületi fájdalom a legjellemzőbb tünet, de ezek mellett néha hányás, hasmenés is felléphet.

A felnőttek a tünetek kezdetétől számított 5 napig, a gyermekek akár 7 napig is, illetve a tünetek fennállásáig fertőzőképesek.

A krónikus alapbetegségük miatt orvos által rendszeresen ellenőrzött, gondozott személyek (tüdőbetegek, pl. asztmások, továbbá szív-érrendszeri, vese-, és májbetegek, anyagcsere betegségben szenvedők, pl. cukorbetegek, immunrendszert érintő, vagy rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők) a súlyos lefolyású - akár kórházi ápolást is igénylő - megbetegedésnek vannak kitéve.

Kockázati faktort jelent a nagyfokú elhízás, főleg ha cukorbetegséggel társul, továbbá a terhesség is. A kockázati csoportokba tartozók esetében a tünetek jelentkezését követő két napon belül megkezdett, vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelés a hatékony segítség.
Az e csoportokba nem tartozók részére ezek a gyógyszerek nem ajánlottak.

A megelőzést szolgáló védőoltások beadása a leginkább veszélyeztetettek körében október elejétől kezdődik.

A gyermekek általában a felnőtteknél hosszabb ideig fertőzőképesek. Kortársaikkal szoros, gyakori és kiterjedt kapcsolatot tartanak fenn, és koruknál fogva nem vagy csak részben tartják be a higiénés szabályokat, ezért körükben az átlagosnál jóval nagyobb mértékben terjedhet a betegség.

A gyermek közösségekben és azok közvetítésével hatékonyan terjed az influenza, ezért az oktatási intézmények elkötelezettsége és együttműködése a higiénés ajánlások betartásában alapvető fontosságú.

 

Javaslatok az influenzával kapcsolatos intézkedésekre:

- Kérjük, ismertesse a levelünkben leírt járványügyi információkat az oktatási intézmény dolgozóival, és jelöljön ki egy felelős személyt és egy helyettest az aktuális helyzet követésére (www.antsz.hu, www.oek.hu) és az intézkedések koordinálására.

- Az évnyitó szülői értekezleten ismertessék a szülőkkel is az influenza jellemzőit és a megelőzés fontosságát. Ehhez írásos segédanyagot biztosítunk.

- Már a tanév első napjaiban vegye fel a kapcsolatot az iskola-egészségügyi szolgálattal (iskolaorvos, védőnő), és beszéljék meg a helyi sajátosságok figyelembe vételével a szükséges teendőket.

- Ha az iskola körülményei, illetve az adott tantárgy lehetővé teszi, célszerű az egyes osztályokat a saját tantermükben oktatni, és a tanárokat mozgatni az osztályok között, és nem fordítva.

- Rendszeresen emlékeztessék a diákokat és a személyzetet is az influenza megelőzésére, főként a megfelelő zsebkendőhasználat és a rendszeres kézmosás szabályaira (pl. indíthatnak rajzpályázatot, melynek témája az influenza megelőzése).

- Gondoskodjon arról, hogy a gyermekek és a személyzet számára a kézmosáshoz szükséges eszközök mindig biztosítva legyenek.

- A napi takarítás során különös figyelmet kell fordítani a gyermekek által gyakran használt felületek (kilincsek, kapcsolók, csapok, számítógépes billentyűzet stb.) akár napi többszöri takarítására – a háztartási célú tisztítószerek erre kiválóan alkalmasak.

- Gondoskodjon arról, hogy a napi hiányzás-jelentés rendszeresen elkészüljön, és ne csak iskolai, hanem osztályszinten is értékeljék azt. Ezáltal korán fel tudják ismerni a közösségi járvány indulását.

- Minden reggel figyeljék, hogy jött-e gyermek influenza-gyanús tünetekkel iskolába, továbbá hogy a tanítási nap során valakinél jelentkeztek-e a betegség tünetei. Őket azonnal el kell különíteni az iskola egy erre a célra kijelölt helyiségében addig, míg a szülők értük nem jönnek. Amennyiben állapotukban hirtelen romlás következik be, orvost kell hívni.

- A betegség súlyosabb lefolyása tekintetében kockázatnak kitett gyermekeket és felnőtteket már az influenza megbetegedések felbukkanása előtt célszerű azonosítani. Az iskola-egészségügyi szolgálat segítséget nyújthat ebben. Őket fokozottan kell védeni, és az első tüneteik megjelenése esetén náluk azonnal gondoskodni kell az orvosi ellátásról, és a vírus elleni kezelés haladéktalan megkezdéséről.

- Ha a napi hiányzások, vagy más jelek alapján felmerül a gyanú, hogy az iskolában, vagy egy-egy osztályban influenzaszerű megbetegedések nagy számban jelentkeznek, azonnal értesítsék az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézetét, melynek munkatársai helyszíni vizsgálattal és mintavételezéssel igyekeznek meghatározni a megbetegedéseket előidéző kórokozót.

- Egész iskolát érintő járvány kibontakozása esetén célszerű lehet a tanítás időszakos (maximum 7-10 napos) szüneteltetése. Ha ilyen döntés szükségessége merülne fel, a döntés meghozatala előtt mindenképpen célszerű konzultálni az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézetével.

 
Ajánlások az iskolák dolgozói számára az influenza terjedésének megelőzésére

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat annak érdekében, hogy a diákokat, tanárokat és a személyzetet megóvják az influenzától. Ezeket az ajánlásokat nem csak influenza-járvány esetén, hanem MINDIG hasznos betartani.

- Neveljék és rendszeresen emlékeztessék a gyermekeket és a személyzetet arra, hogy zsebkendővel takarják el a szájukat és orrukat köhögéskor, vagy tüsszentéskor. Figyelmeztessék őket, hogy köhögéskor, tüsszentéskor a könyökhajlatukkal is eltakarhatják a szájukat és orrukat, ha éppen nem áll rendelkezésre zsebkendő. Kérjük, hogy a tanárok mutassanak példát viselkedésükkel.

- Rendszeresen emlékeztessék a diákokat és a személyzetet a helyes kézhigiéné fontosságára, és biztosítsanak számukra időt és eszközöket, hogy olyan gyakran mossanak kezet, amilyen gyakran csak szükséges. Folyamatosan tegyék lehetővé, hogy könnyen hozzáférhessenek meleg folyóvízhez és szappanhoz, vagy alkohol-alapú kéztisztítókhoz.

- Rendszeresen és gyakran tisztítsák szokványos tisztítószerekkel azokat a felületeket, tárgyakat, melyeket gyakran érintenek (pl. padok, kilincsek, kapcsolók, billentyűzet, közösen használt tollak).

- Kísérjék az iskola egy erre kijelölt helyiségébe azokat a diákokat, tanárokat és a személyzet más tagjait, akik az iskolában történő tartózkodásuk során betegszenek meg. A betegek hazamenetelükig maradjanak a kijelölt helyiségben. Korlátozzák a betegeket gondozó személyek számát, és biztosítsanak száj-maszkot a betegek és ápolóik részére.

- Küldjék haza a beteg diákokat, tanárokat és más dolgozókat, és tanácsolják nekik és családjuknak, hogy az influenzás betegek maradjanak otthon még legalább 24 órával azután is, hogy már lázcsillapító szerek nélkül sem lázasodnak be. A lázmérést ez alatt az idő alatt is rendszeresen kell végezni.

- Gondoskodjanak az alapbetegségben (pl. asztma, cukorbetegség, szívbetegség, máj-, vese- immunrendszeri betegség) szenvedő beteg diákok és felnőttek korai orvosi vizsgálatáról. Az influenzában megbetegedő, az influenza szövődményei szempontjából kockázati csoportba tartozók (krónikus betegek, terhesek, kórosan elhízottak) antivirális gyógyszeres kezelést kaphatnak. Ez a kezelés akkor hatékony, ha mielőbb elkezdik, ehhez azonban az kell, hogy időben orvoshoz irányítsák őket.

- Tartsanak rendszeres kapcsolatot az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézetével.

 

Kövessék az alábbi lépéseket a 2009/2010 iskolaév influenzajárványára való felkészülés során:

- Frissítsék a személyzet, valamint az iskola működése tekintetében fontos szervezetek, ill. azok illetékes dolgozóinak elérhetőségére vonatkozó információk adatbázisát.

- Jelöljenek ki felelős személyeket, akik napra készen tájékozódnak az iskola működését felügyelő szervezetek által kiadott utasításokról, javaslatokról, tervekről és az influenza járványügyi helyzetéről.

- Állapítsák meg azokat a munkaköröket, amelyek tekintetében a dolgozó megbetegedése esetén helyettest kell állítani a munka folyamatos elvégzése érdekében.

- Készítsenek terveket arra az esetre, ha az iskola működését influenzajárvány miatt fel kell függeszteni és pl. 7-10 napos tanítási szünetet kell elrendelni.

- Folyamatosan gondoskodjanak arról, hogy a szülők megértsék, milyen szerepük van abban, hogy az influenzajárvány ne sújtsa az iskolát, és hogy a gyermekek a rendkívüli tanítási szünetben se tartsanak iskolán kívüli csoportos összejöveteleket, ahol szintén terjedhet a fertőzés körükben.

 
Amennyiben az influenza járványügyi helyzete komolyabbra fordul, az iskoláknak ajánlatos további lépéseket megfontolniuk:

- Kérjék a szülőket arra, hogy hosszabbítsák meg a beteg diákok otthoni ápolási idejét legalább 7 napra, még akkor is, ha hamarabb gyógyulnak.

- Végezzenek aktív szűrést az influenza tünetei tekintetében a diákok, tanárok és az egész személyzet körében. A beteg diákokat, tanárokat vagy személyzetet ajánlatos elkülöníteni a többiektől, ill. hazaküldeni őket.

- Találják meg a módját annak, hogy megnöveljék a társadalmi érintkezés távolságát (az emberek közötti távolságot) az iskolában, így például az osztályok a saját termükben maradjanak és a tanárok járjanak osztályról osztályra az órarend szerint, továbbá lehetőség szerint tegyék egymástól távolabb a padokat, valamint halasszák el az osztálykirándulásokat.

- Szükség esetén fontolják meg a tanítás felfüggesztését, szorosan együttműködve az egészségügyi hatósággal.

 

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 36.

A táplálkozás

 K     R     M 

 

 

Alapítványok és más közhasznú szervezetek egy jobb világért

 

 

   

Madárinfluenza

 

  

 

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

 

 

Egy új világjárvány réme fenyeget: a madárinfluenza!

A 21. század első éveiben egy új vírus által okozott fertőző betegségről kezdtek érkezni nyugtalanító hírek. A madárinfluenzának nevezett betegségről annyit lehet tudni, hogy a jól ismert, már-már megszokott influenzához hasonló, ezen belül az influenzavírushoz hasonló, eddig nem ismert vírus által okozott kór, azzal a különbség, hogy ennél a betegségnél ijesztően magas a halálos esetek aránya. Erről egyelőre igazán pontos és megbízható statisztikai adatokkal nem rendelkezünk, ezért felelőtlenség terjeszteni az újsághírek adatait. Ugyanakkor nem lehet kétséges, hogy az emberiség igen komoly kihívással néz szembe. Egy olyan kihívással, amely meghatározó lesz a következő években.

Az új kór nevét azért kapta, mert az kórokozó eredendően a madarak betegíti meg, és az eddigi tapasztalatok szerint eddig mindig beteg madarakról terjedt át emberre. Emberről emberre terjedő fertőzést eddig nem észleltek de a szakemberek nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy hamarosan létrejön olyan mutáció, azaz olyan új vírus, amely képes lehet a hagyományos influenzavírus mintájára levegőn át terjedni. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor valóban számolni kellene sok halálos áldozatot követelő járványokkal.

A madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. Nem kizárólag madarakat betegíthet meg. Az emberre legveszélyesebb változatának a HPAI (angolul highly pathogenic avian influenza, azaz „magas patogenitású madárinfluenza”) H5N1 törzseket tartják.

Az influenza vírusait többféleképpen is csoportosítják. Ezek közül az egyik, nem filogenetikai alapú (tehát nem a vírustörzsek leszármazási vonalait alapul vevő) csoportosítás azt jelzi, hogy az adott törzs tipikusan mely rendszertani csoport szervezetéhez alkalmazkodott (például madárinfluenza, sertésinfluenza, emberi influenza). Vannak olyan törzsek, amelyek többféle szervezethez is alkalmazkodtak. Az első világháború utáni pusztító világjárványt okozó spanyolnátha például madarakat és embereket egyaránt megfertőzött.

A madárinfluenzát először Olaszországban azonosították be a 20. század elején, mára a világ minden részén megtalálták már.[forrás?] Az 1997-ben azonosított H5N1 típust a WHO egy lehetséges pandémia (világjárvány) forrásának nevezte.[forrás?] A H5N1 a vadon élő madárfajokat és a házi baromfi fajokat egyaránt képes megbetegíteni. Csak néhány eset ismert, amikor emberről emberre terjedt, az influenzavírusok azonban változékonyak, így fenn áll a lehetősége, hogy kialakul egy emberről emberre terjedő változat, amely képes lehet egy járvány kirobbantására.

 

A madárinfluenza krónikája

A madárinfluenza először 2003-ban okozott járványt, amelyet ázsiai baromfik és vadon élő madarak terjesztettek. Az első járványban 60 ember vesztette életét és rengeteg szárnyas is elhullott. A vírust, melyről eleinte azt gondolták, hogy csak madarak között terjed, 1997-ben Hong Kongban fedezték fel először embereknél.

Jelenleg több mint. 50 vírust ismerünk, amely megannyi madárfaj egyedeiben válthatja ki a kórt. A madárinfluenza a szárnyasoknál magas lázzal, a belső szervek vérzésével, az állat biztos pusztulásával jár. A betegség járványos megjelenése esetén a teljes érintett állatnépességet kiirtják, egyrészt állatgyógyászati, állatjárványtani okokból, másrészt hogy megelőzzék egy emberi influenza világjárvány kialakulását. 1997-ben, szintén a Távol-Keleten, házi szárnyasok millióit pusztították el egy a mostanihoz hasonló madárinfluenza járvány miatt.

A madárinfluenza-vírusok ritkán okoznak emberi betegséget, és az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzött ember nem képes másokat megfertőzni. Mivel ezek a vírusok az emberi sejtekben nem tudnak szaporodni, a humán megbetegedés feltétele, hogy igen nagy mennyiségű vírus jusson a tüdőbe. Mivel a legtöbb madár a vírust guanójában üríti, az ürülék porának belélegzésével, illetve tollpihék belégzésével jöhet létre emberi betegség. Ez a megbetegedés azonban nagyon súlyos, a betegek közel harmada belehal, elsősorban azért, mert szövődményként agyvelőgyulladás jöhet létre. Fertőzött állat húsa szinte biztosan nem betegítheti meg az embert. Főzéssel, sütéssel a vírus elpusztul.

A madárinfluenza vírusa a világon mindenütt előfordul. Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is izolálták azt a törzset (H5N1), amely az utóbbi évek távol-keleti járványait okozza.

Emberi megbetegedést nálunk eddig nem figyeltek meg.

Akár 150 millió áldozata is lehet egy következő madárinfluenza-járványnak - állítja az ENSZ szakértője. David Nabarro szerint a vírus mutánsai okozhatnak problémát, a pusztítás mértéke pedig csak attól függ, hogy hol üti fel a fejét legközelebb a betegség, amelyet már a világ szinte minden tájára széthurcoltak a fertőzött madarak - írja a BBC News.  A szakértője szerint bármikor esély van rá, hogy a madárinfluenza széles körben felüsse a fejét. A nagy kiterjedésű járvány legalább 5 millió életet követel majd, de akár 150 millió ember halálát okozhatja attól függően, hogy hol jelenik meg újra és milyen gyors lesz terjedése. David Nabarro arra alapozza állításait, hogy Ázsiában a vírus számos mutációját fedezték fel, amelyek új járványt gerjeszthetnek. "Olyan ez, mint a globális felmelegedés és az AIDS, csak épp tízszer olyan gyors terjedéssel, mint most" - érzékeltette a vírus által jelentett fenyegetést Nabarro a BBC Newsnak. Nabarro szerint abban sem lehetünk biztosak, hogy egy esetleges új járvány Ázsiában, a vírus eredeti feltűnési helyén jelenik meg újra. A mutációkat ugyanis már a világ minden pontjára elszállították magukkal az exportált állatok és a költöző madarak.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elhatárolódott Nabarro kijelentéseitől. A WHO szerint 2-7,4 millió az áldozatok lehetséges száma.

 

Madárinfluenza-vírust tartalmazó kísérleti vakcina gyártása az Országos Epidemiológiai Központban
 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005 áprilisában bocsátott a saját oltóanyaggyártással rendelkező országok - köztük hazánk - rendelkezésére egy olyan madárinfluenza-vírustörzset, mely a 2003 óta Délkelet-Ázsiában a szárnyasok között zajló és időnként emberi megbetegedéseket is okozó járványból származik, s amelyet beteg ember vizsgálati mintájából izoláltak. A WHO azzal a céllal adta át a vírustörzset, hogy az érintett országok annak felhasználásával kidolgozzák és teszteljék azt a vakcina-gyártási technológiát, amelyet majd akkor kell működésbe hozni, amikor az influenzavírusok természetéből adódó változékonyság következtében a madárinfluenza-vírusnak már egy olyan változata alakul ki - feltehetően Délkelet-Ázsiában, de lehet, hogy másutt a világon -, mely emberről -emberre is képes terjedni, és így egy, az emberiséget érintő új világjárvány kezdődik.

E vírustörzset használják fel az Országos Epidemiológiai Központ virológusai, hogy abból kialakítva egy, az oltóanyaggyártásra alkalmas készítményt, a hazai oltóanyaggyártást felkészítsék a világjárványt okozó vírus ellen védelmet biztosító oltóanyag termelésére. Így remélik, hogy a vakcina-gyártás a világjárvány beindulásakor zökkenőmentes lesz, és a vakcina minél rövidebb idő alatt bevethető lesz a veszélyeztetett csoportok védelmében. Készül tehát az Országos Epidemiológiai Központban egy kísérleti vakcina, melynek gyártási és engedélyezési folyamata az állatoltásokat követően az emberi próbaoltásokig terjed. A klinikai kísérletek ahhoz szükségesek, hogy a megnyugtató eredményekkel záruló állatkísérleteket követően igazolják a vakcina hatékonyságát emberben is.

Ez a kísérleti vakcina nem kerül közforgalomba, nem használják fel az utazók oltására sem, csupán az influenza-vakcina gyártásában és ellenőrzésében résztvevő személyek oltását végzik el vele.

 

 

Az FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztálya az 1995. évi XCI törvény 6.§.(4) c) pontjában biztosított jogkörénél fogva az alábbi 30177/5/2004. számú Közleményt adja ki.

Az Európai Bizottság 2004/187/EC számú Határozatában madárinfluenzával kapcsolatosan bizonyos védelmi intézkedéseket rendelt el az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozóan.
A Bizottság Határozatát is figyelembe véve, a 30177/2004. sz. Közleményben foglaltakat kiegészítve, azonnali hatállyal, további intézkedésig az alábbi rendelkezést léptetjük életbe:
1. Tilos behozni az Egyesült Államok területéről:
-élő baromfit, futómadarakat, tenyésztett és természetben vadonélő szárnyasvadat és ezen fajok keltető tojásait,
-baromfitól eltérő fajú madarakat, beleértve, a tulajdonossal együtt utazó kedvtelésből tartott madarakat is,
-étkezési árutojást.
2. Ugyancsak tilos behozni az Egyesült Államok területéről:
-baromfi, futómadarak, tenyésztett és természetben vadonélő szárnyasvad friss húsát (*),
-az említett fajok előkészített húsát és húsából készült vagy húsát tartalmazó húskészítményeket.
(*) a rendelkezés értelmében friss baromfihús: az a baromfihús (ideértve a vákuumcsomagolt vagy védőgázas csomagolású húst is), amelyet hűtésen, illetve fagyasztáson kívül másként nem kezeltek (70/2002. (VIII. 15.) FVM rendelet)
3. A 2. pont alatt említett termékek behozatala engedélyezhető, amennyiben 2004. január 27-e előtt levágott madaraktól származnak.
4. A 3. pontban említett termékeket kísérő állategészségügyi bizonyítványra / kereskedelmi dokumentumra az adott állatfajra vonatkozó az alábbi megnevezéseket kell felvezetni:
"a 30177/5/2004. sz. FVM közlemény 3. pontja értelmében 2004. január 27-e előtt levágott állatokból származó friss baromfihús/friss futómadár húsa/természetben vadonélő szárnyas apróvad friss húsa/tenyésztett szárnyasvad friss húsa/baromfi, futómadár, természetben vadonélő vagy tenyésztett szárnyasvad húsát tartalmazó vagy húsából készült húskészítmények/ baromfi, futómadár, természetben vadonélő vagy tenyésztett szárnyasvad friss húsából készült vagy húsát tartalmazó előkészített hús (*)."
(*)-a nem megfelelő rész törlendő
5. A 2. pont alatt említett baromfi, futómadarak, természetben vadonélő és tenyésztett szárnyasvad húsát tartalmazó vagy húsából készült húskészítmények behozatala engedélyezhető amennyiben az említett fajok húsa a 97/222/EC Bizottsági Határozat mellékletének IV. részében szereplő B, C vagy D pontokban megjelölt speciális kezelések valamelyikén átesett.
 
Dr. Bálint Tibor
főosztályvezető

 

 

   

 

VÁLTOZÓ VILÁG 59.

A madarak

 K     R     M 

   

Influenza

 

 

  A föld lakossága

1900-ben: 1,650,000,000

1950-ben: 2,555,078,000

2000-ben: 6,059,160,000

 

Az eddigi legpusztítóbb világméretű influenzajárvány az 1918-1919-es spanyolnátha volt, amely egyes adatok szerint 50 millió ember halálát okozta.

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 41.

Az otthoni betegápolás

 K     R     M 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Benesch, Horst: Kopogtass az egészségedért!, 2007

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Cox, George William: Görög regék, 1991.

Graves, Robert: Görög mítoszok I–II, 1970.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Homérosz: Íliász, 1981.

Homérosz: Odüsszeia, 1985.

Homéroszi himnuszok, 1981.

Kerényi Károly: Görög mitológia, 1977.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

  

TREND-VÁLTÓ

Felhívások

Kezdeményezések

Petíciók

Társadalmi szerződések!

A munkához való jog

13. nyugdíj – Akkor a társadalom!

Korfüggő minimálbér

Államkapitalizmus vagy köztulajdon

A lakáshoz való jog

A teljes foglalkoztatottság

Egy jobb világért

Jobb világ, nyitott ajtókkal

Erőszakmentes világért

Világkormány

Atomfegyvermentes világért

 

A nemzet új útja

A települések túléléséért

Megoldási javaslat a cigányság problémájára

Az Európai Unió intézményi válsága

Az euró

A migrációhoz való jog

A könyv védelme

Az olvasás

Tabletet minden diáknak!

Interjú-válogatás

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Közhasznú szervezetek

 

Tudomány

Számítógépes modellek

A számok világa

Az ismeretek

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Kreativitás

Tehetség

Tehetség és intelligencia

Boldogság

Az élvezetek

Beszélgetés ideje

Változó Világ Klub

A Változó Világ barátai

Új járványok

COVID-19

Aranykor

21. század

Vaskor

20. század

A nagyválság

19. század

Bronzkor

Alapítsunk könyvesfalut!

Humor

Politikai kreativitás

Politikai gyilkosságok

Összeesküvés-elméletek

Ludens

Szudoku

Szex

Nagy Hermész Enciklopédia

 

 

 

Változó Világ Mozgalom

Program | Blog | VV-kötet

Olvass! Gondolkozz! Kérdezz! Cselekedj! Csatlakozz!

Emberhit

Az Életútmutató

A Mester beszélgetései

Szimeonov Todor

 

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024