|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Támogatásod? |
Gasztronómiai TérGasztronómiai EnciklopédiaGasztronómia | Konyhaművészet | Cukrászat | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Mesterségek | Történelem | Tudományok
Egyéni keresés
Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra. |
Gasztronómiai Enciklopédia ~ T ~ |
|
A Változó Világ a YouTube-on, a Facebookon, a Pinterest-en. |
T |
|
||||||||||
|
|
Tábla – A régi magyar leírásokban, visszaemlékezésekben, fejedelmi és főúri udvartartásban a XVIII. század végéig az asztalt jelentő kifejezés. Szövegtől függően olyan deszkalapot is jelentett, melyen ételt készítettek vagy szárnyast kopasztottak. Taco – Hússal, zöldségfélékkel megtöltött, feltekert vagy félbehajtott tortilla (kukoricalepény)
Tálalás – Az elkészült ételeket adagolás után fogyasztásra kínáljuk. A tálaláskor az ételt a megfelelő fajtájú, formájú és hőmérsékletű tálalóeszközre helyezzük majd a szükséges és ízléses díszítéssel dekoráljuk. Talmon – Háromszögletes formájú, réteges sütemény. Tapas – Vegyes apró falatokból álló spanyol borkorcsolya, eredetileg kenyérszelet, amire halat, zöldséget stb. tettek és a borospoharat fedték be vele Tarhó – Egyes helyeken a joghurtot nevezik így. Tartósítószerek – Az élelmiszerekhez adott olyan anyagok, amelyek elölik mind azokat a baktériumokat, gombákat, amelyek egyébként lebontanák az élelmiszereket. Nekünk sem tesznek jót, ha megesszük őket, mert legtöbbször nem természetes eredetű anyagok s megzavarják a szervezetben zajló normális biokémiai reakciókat. Teljes értékű élelmiszer (növényi), étrend – Ilyenek a minden szükséges összetevőt tartalmazó, általában a természetes formájában hagyott, nem modifikált (módosított) élelmiszerek. Teljes kiőrlésű barna liszt – az egész gabonaszemek megőrlésével készült liszt, tartalmazza a maghéjat (korpa) és a csírát is. A fehér kenyér nem ilyen lisztből készül. Tengeri szöllő – Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben a ribiszkét jelöli e szó. Természetidegen anyagok – Az ember által létrehozott, mesterséges anyagok. Noha vannak köztük hasznos gyógyszerek is, vagy nélkülözhetetlen műanyagok, legtöbbjük olyan veszélyes vagy mérgező anyag, amelynek a pontos hatását nem is ismerjük. A vegyészek évente több ezer új anyagot állítanak elő különböző célokra. Tisztítás – A válogatott nyersanyagokról száraz, nedves, vagy mechanikai úton eltávolítjuk az ételkészítéshez szükségtelen részeket, szennyeződéseket. Toast vagy tószt – Pirított zsemlye- vagy kenyérszelet. Tocsogós – A két világháború közötti időben, elsősorban a Dél-Dunántúlon kedvelt és kínált túrósrétes fajta. Tojás-szék – Régi magyar kifejezés, a tojás sárgáját jelenti. Tortilla – Spanyol tojáslepény, illetve mexikói kukoricalepény Trágyál (megtrágyál) – Egykori leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben szereplő kifejezés. Jelentése: különféle fűszerekkel meghint, ízesít. Tribulka – Szlávoktól átvett étel volt: póréhagyma sajttal és vajjal. Triszéné – Borba és lekvárba mártogatott jeges zsemleszeletkék. Trüfli – Régies kifejezéssel szarvasgomba. Tölgyesekben, főleg Franciaországban termő, jellegzetes ízű, illatú és fekete színű. Ismert zamatosító és díszítő. Konzerválják és a világ minden tájára eljuttatják. Érdekesség, hogy idomított sertésekkel, kutyákkal kerestetik és túratják elő a földből. Túlnyomásos főzés – Magas, 100°C fölötti hőmérsékleten túlnyomásos gőzben történő hőkezelés, amely nehezen puhuló anyagoknál javasolt. Pl. füstölt hús, száraz hüvelyesek. Tungri – A 19. század második felétől divatos étel. Hagymával, paprikával, liszttel sűrített levesben kifőzött vékony füstöltsonka szeletek. Turbolya – Édeskés fűszernövény.
|
| |||||||
|
||||||||||
Tyukmajorság haszna vagy tyukhaszon – Régies kifejezés. Jelentése: tojás.
| ||||||||||
Fogalommá vált nevek |
||||||||||
Taverna Dionysos – Népszerű étterem Budapesten.
| ||||||||||
|
A Franklin kézi lexikona I-III. 1912. Cropley A. J. : Tanítás sablonok nélkül. Tankönyvkiadó, Budapest 1983 Dudás Róbert: A táplálkozás, 1998 Földes J., Ravasz L.: Cukrászat, 1999 Gyapay Dénes: Olaszország, 2006 Gyivicsán A., Krupa A.: A magyarországi szlovákok, 1996 Huotari Juhari: Finnország, 2005. Kozár Mária: A magyarországi szlovének, 2006 Manherz Károly: A magyarországi németek, 1997 Pintér Attila: Görögország, 2005. Szűcs R. Gábor: Dánia, 2003.
|
|
||||||||
|
||||||||||
X |
Hirdetés X |
Változó Világ Extra
E 001
Dac a végtelennel
VVE 002
Most, valamikor
VVE 003
Apeva 2017
VVE 004
Apeva 2018
VVE 005
Sose búcsúzz
VVE 006
Apeva 2019
VVE 007
Juliádák
VVE 008
Apeva 2020
VVE 009
Az Életútmutató
VVE 010
Apeva 2021
VVE 011
Levelek
Kínából
VVE 012
Apeva 2022
VVE 013
Halljad,
világ
|
A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted: Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére: Cégek, szervezetek, intézmények részére: SAJÁT ÉVKÖNYV Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére: SAJÁT NAPTÁR (1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!) Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat |
|
X |
Hirdetés X |
CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА
|
|
|
1995 óta
|
|
2001 óta |
|
1991 óta |
|
1992 óta |
|
Az idők kezdete óta |
|
Az idők kezdete óta |
© Változó Világ, 2023 |