VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

ESZMÉK ÉS FOGALMAK

Változó Világ Enciklopédia

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

Merj tudni! A te tudásod a te hatalmad!

Szimeonov Todor író, könyvkiadó (1947)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

ESZMÉK ÉS FOGALMAK

Változó Világ Enciklopédia

~ B ~

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

B

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

 

Bak – az állatöv tizedik jegye, december 22. – január 20.-ig tart, eleme: a föld, stabilitása: kardinális, uralkodó bolygója a Szaturnusz, polaritása: negatív. E csillagjegyben született személy – az asztrológia szerint – általában bátor és harcias Egyéb jellemző  tulajdonságai:  kitartó, takarékos, de  befelé forduló, hajlik a pesszimizmusra. Óriási az önuralma és a munkabírása. A Szaturnusz révén sok kemény leckét kap az élettől. Olyat, amitől más már rég összeroppanna. A Bak viszont tanul belőle, nemesedik tőle. Már a gyermekkora sem olyan felhőtlen, mint másoké. Többnyire anyagi gondokkal küzdött a család, de még ha nem így volt is, az élet valamilyen téren korán próbára tette. Talán nem értették meg a szülei, és emiatt kellett gyerekfejjel megtanulnia, hogyan állja meg a helyét egyedül a világban, hogyan uralkodjék önmagán. Nem adja meg magát, hamar megtanulja leküzdeni a nehéz helyzeteket.  Nehezen megközelíthető, és csak ritkán mutatja ki érzelmeit. Ez, persze, nem jelenti azt, hogy érzéketlen. Talán nincs meg a kellő önbizalma ahhoz, hogy kimutassa igényeit és belső vágyait. Az önbecsülése egészséges, sőt, néha az idegenek szemében már önhittségnek tűnik. Megjelenése, modora, az emberekhez való viszonya általában konzervatív. Mindig mindenkivel három lépés távolságot tart. Még a közvetlen családtagjaival szemben is él egyfajta gyanú a lelkében, mintha állandóan attól félne, hogy nem szeretik eléggé, és egyszer csak hűtlenül elhagyják. A bak nő hűséges és megbízható feleség, de csak olyan férfi mellett érzi jól magát, aki nem igényli a rafinált női praktikákat, hanem elfogadja az egyszerű természetességet. Nem ismeri a szerelem fortélyait, de képes biztonságos családi hátteret teremteni. Nem teszi közszemlére az érzésvilágát. A háttérből gondoskodik szeretteiről, és soha nem hánytorgatja fel azt az áldozatot, amit értük hoz. A bak férfi a régi, patriarchális családfő szerepét tölti be, aki tiszteletet követel a gyerekektől, odaadást és teljes szolgálatot a feleségtől, s közben mindent elkövet, hogy kényelmet és biztonságot teremtsen övéinek. Rengeteget dolgozik, és nincs az a magas jövedelem, ami mellett megengedne magának egy kis gondtalan költekezést vagy lazítást.

Baloldaliság – A francia Nagy forradalom idején a parlamentben kialakult ülésrend nyomán ragadt rá a „bal-” és „jobboldal” elnevezés a modern politikai eszmék és mozgalmak két meghatározó csoportjára. A baloldal a nép közvetlen képviseletét és szolgálatát vállalja. (Részlet A civilizáció című kötetből)

Bécs

Belgium

Betegápolás - ld. Otthoni betegápolás

Bika – az állatöv második jegye, április 21.–től május 20.–ig tart, eleme: föld, stabilitása: szilárd, uralkodó bolygója a Vénusz, polaritás: negatív. E csillagjegyben született személy – az asztrológia szerint – általában erős és elhatározásaihoz a végsőkig ragaszkodik, mégsem szereti a nagy erőfeszítéseket, általában nagyvonalú, néha felszínes, kissé magányos alkat, bizalmába nehezen fogad be, sokat kritizál, de a szerelemben szerencsésnek érzi magát. Egyéb jellemző  tulajdonsága az önuralom. Nehéz kihozni a sodrából. Minden tettét alaposan megfontolja, és nem szívesen kockáztat. Befolyásolhatatlan. Mereven ragaszkodik a múlthoz, a megszokotthoz, elveihez és elképzeléseihez. Makacsságával sokszor haragítja magára a világot. Nehezen köt barátságot, de akit megszeretett, ahhoz hűséges. A válást sosem ő kezdeményezi. Sírig tartó hűségének leginkább az az oka, hogy nem szereti a változatosságot, nehezen barátkozik, nehezen fogad a szívébe valakit, de ha egyszer befogadta, akkor nehezen is mond le róla. A Bika szereti a fényűzést, a pompát, ezért szerelmében is gyakran szerepet játszik az anyagi érdek. Jó partira törekszik, és ha kell, inkább vár, nem rohan az első fiúval a házasságkötő terembe. Elméleti dolgok helyett inkább a matéria érdekli. Kézügyességgel áldotta meg az ég, és az anyagok titkát sem ismeri úgy senki, mint ő. Anyagiasságából következik, hogy jó evő és jó ivó, kifejezetten ínyenc, így aztán már kora gyermekkorától súlyfelesleggel kell harcolnia. Hetente újabb fogyókúrába kezd, de csak ideig-óráig bírja megtartóztatni magát. A bika típusú ember szívesen főz, szereti a maga készítette különleges ételeket, italokat, még a férfiak is mesterei a szakácsművészetnek. Nem riad vissza a legbonyolultabb ételköltemény elkészítésétől sem. Ha valaki Bika-szülöttnek akar kedveskedni, szakácskönyvvel biztosan sikert arat. Kitűnő családanya (családapa), aki addig nem nyugszik, míg szeretteinek meg nem teremti a biztos anyagi hátteret. A Bika nő gondolatvilágát az otthon köti le, de ha munkát vállal, a hivatásában is kitűnően helyt tud állni. A változást a legapróbb hétköznapi dolgokban is nehezen viseli. Ő az utolsó, aki rászánja magát a háztartása modernizálására. Öltözködésére a konzervativizmus jellemző.

BRFK - Budapesti Rendőr-főkapitányság

 

 

További lexikonok a Változó Világban

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

   

 

Bulgária

Bűn - ld. Hét főbűn

 

   
   

Fogalommá vált nevek

 

   

 

Báthory Anna – az ecsedi boszorkány

Báthory Erzsébet – a csejtei szörny

Bem József – Osztrolenka véres csillaga

Benedek Elek – Elek apó

Berzsenyi Dániel – a niklai remete

Bethlen Gábor – Erdély Mithridátesze

Blaha Lujza – a nemzet csalogánya

IV. Béla – a második honalapító

Bismarck (Otto von Bismarck) – a vaskancellár

Boycott, Charles Cunningham (1832. márc. 12. Burgh St. Peter, Norfolk, Anglia – 1897. jún. 19. Flixton, Suffolk) – A brit hadsereg nyugalmazott századosa; Írországban jószágigazgató volt az ír földkérdés miatti nyugtalanság idején. Nevéből keletkezett a bojkott főnév és a bojkottál ige. Miután a hadseregből leszerelt, 1873-ban Earne III. earljének gazdatisztje lett Mayo megyében. A Földliga (Land League) – amelyet 1879-ben Írországban alapítottak, amikor a gyér aratás következtében éhínség fenyegetett – 1880-ban felszólította Boycottot, hogy csökkentse a bérleti díjakat 25%-kal. 1880 szeptemberében, miután Boycott megkísérelte végrehajtani a kilakoltatási végzéseket, a Földliga elnöke, az ír nacionalista államférfi, Charles Stewart Parnell javasolta, hogy a bérlők az erőszakhoz való folyamodás helyett szüntessenek meg minden kapcsolatot azokkal, akik visszautasították az alacsonyabb bérleti díjakra vonatkozó követeléseiket. Parnell módszerét először Boycott ellen alkalmazták, aki emiatt arra kényszerült, hogy – katonai védelem mellett – ulsteri munkásokat alkalmazzon a termés betakarítására. Ugyanabban az évben elhagyta Írországot, és végül Suffolkban lett gazdatiszt. Írországban hamar enyhült a helyzet, miután a 1881-es földtörvény méltányos bérletbíráskodást vezetett be.

Botev (Hriszto Botev) – a bolgár Petőfi

 

   
   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A Franklin kézi lexikona I-III. 1912.

Cropley A. J. : Tanítás sablonok nélkül. Tankönyvkiadó, Budapest 1983

Dudás Róbert: A táplálkozás, 1998

Földes J., Ravasz L.: Cukrászat, 1999

Gyapay Dénes: Olaszország, 2006

Gyivicsán A., Krupa A.: A magyarországi szlovákok, 1996

Huotari Juhari: Finnország, 2005.

Kozár Mária: A magyarországi szlovének, 2006

Manherz Károly: A magyarországi németek, 1997

Pintér Attila: Görögország, 2005.

Szűcs R. Gábor: Dánia, 2003.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

 

A VÁLTOZÓ VILÁG ENCIKLOPÉDIÁJA

 

X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023