VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Hasznos tudnivalók

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

Menj, létesíts jó közigazgatást: gyógyítod vele fájó szívemet!

Tu Fu

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Hasznos tudnivalók

A-tól Z-ig

G

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

   

 

 

 

G

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 25.

Budapest az egyesítéstől...

 K     R     M 

 

 

 

 

Gépkocsik kötelező felelősségbiztosítása (GFB) – Ahogy a neve is jelzi, ez egy kötelező biztosítás, amelyet mindenkinek meg kell kötnie, akinek valamilyen gépjárműve van (legyen az személy- vagy teherautó, motorkerékpár, vagy akár csak egy rendszám nélküli robogó). Célja, hogy az általunk másoknak okozott károkat térítse meg, helyettünk. A felelősségbiztosítást érintő kérdéseket kormányrendelet szabályozza. GFB nélkül nem vehetünk részt a közúti forgalomban, ellenkező esetben súlyos bírságokkal, valamint azzal szembesülhetünk, hogy egy véletlenül okozott kárt a saját zsebünkből kell kifizetnünk. A MABISZ Kártalanítási Számla ugyan megtéríti azokat a károkat, amelyeket GFB megkötése nélkül közlekedők okoznak, de aztán kíméletlenül behajtja az összeget a károkozón.
A kötelező felelősségbiztosítást a gépjármű tulajdonosa, vagy üzembentartója kötheti meg – ez az esetek túlnyomó többségében ugyanazt a személyt (vagy céget) jelenti. Különböző tulajdonos és üzembentartó leginkább lízingelt gépkocsiknál fordul elő, valamint azokban az esetekben, ahol – például költségkímélő célzattal – az autó használati jogát nem adásvétellel adja át valaki.
A GFB nem csak a gépkocsi tulajdonosára nézve kötelező, hanem a biztosítóra is. Ez azt jelenti, hogy ha eldöntöttük, hogy melyik biztosítóval kívánjuk megkötni, akkor az a biztosító nem utasíthatja vissza az ajánlatunkat (mint azt más biztosítási formáknál elvileg megteheti), hanem köteles azt befogadni. A kötelező felelősségbiztosítás alapján a biztosító által, helyettünk kifizetett kártérítés nem korlátlan, de meglehetősen magas a határösszeg: dologi károk esetében 500 millió forint, személyi sérüléses károknál pedig 1250 millió forint. (Ezek az összegek egyébként már EU-kompatibilisek, kb. 2 millió és 5 millió eurónak felelnek meg.)
Kötelező biztosítás új gépjárműre: Új autó, motorkerékpár vásárlásakor a szalonban több dolgot is szeretnének elintézni, így a forgalomba helyezéshez feltétlenül szükséges kötelező biztosítás megkötését is. Kérdés, hogy jó-e ez nekünk? Olyan szempontból biztos jó, hogy kényelmes, mert az ilyenkor felmerülő sok elintéznivaló közül legalább ennek a terhe lekerül a vállunkról, de anyagilag valószínűleg nem járunk jól. A márkakereskedésekben jellemzően csak a velük szerződött biztosítók ajánlatai közül választhatunk, amelyek között nagy valószínűséggel nem lesz ott a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlat, így a szükségesnél akár két-háromszor is többet fizethetünk. Érdemes tehát megfontolni, hogy a GFB-kötést magunk intézzük, annál is inkább, mert portálunkon pár perc alatt valóban a teljes kínálatból választhatjuk ki a legmegfelelőbb biztosítást. Ha a szalonban azt állítanák (nemegyszer előfordul), hogy ez az út nem járható, ne higgyük el, mivel a rendszerünk által megküldött ajánlati igazoló mindenben megfelel a követelményeknek. A márkakereskedők további érve szokott lenni, hogy a gépjármú átvétele előtt még nem lehet tudni annak a rendszámát, így nem lehet rá előzetesen megkötni a szerződést, csak a tényleges átvétel napján. Rendszerünket azonban erre is felkészítettük, és így arra is van lehetőség, hogy a szerződést rendszám megadása nélkül, "adathiányosan" kössük meg. Az ilyen szerződés épp olyan érvényes lesz, minden előírásnak megfelel, és csak annyi további dolgunk lesz vele, hogy a rendszám ismertté válása után a hiányzó adatot pótolni kell. Új gépjármú vásárlása esetén ezért feltétlenül ajánljuk, hogy tájékozódjon oldalunkon, mert lehet, hogy több tízezer forint felesleges kiadástól kíméli meg így magát.
Kötelező biztosítás használt gépjárműre: Használt gépjárművet jellemzően magánforgalomban, vagy gépjármű-kereskedésben vásárolunk, de mindkét esetben szükségünk lesz egy kötelező felelősségbiztosításra. Nem közismert, de az év közbeni, vásárlás miatti biztosításkötések száma bőven meghaladja az év végi biztosítóváltás miatti kötések számát, így ez sokkal több embert érint. A kereskedésben vásárolt gépjármú felelősségbiztosításának megkötésekor hasonló helyzetben vagyunk, mint az új gépjármű vásárlása esetén (a kereskedésben nem biztos, hogy a legmegfelelőbb ajánlatot kapjuk), a helyzet csak annyival egyszerűbb, hogy előre ismerhetjük a megvásárlandó gépjármű rendszámát. Így lehetőségünk van arra, hogy az autóért, motorkerékpárért már a rendszerünkben megkötött szerződéssel, és a kinyomtatott ajánlati igazolóval menjünk. A magánforgalomban történő vásárlásnál a legtöbbször elkövetett hiba, hogy valaki megveszi az autót, vagy motort, majd hazaindul vele úgy, hogy a kötelező biztosítás megkötését későbbre hagyja. A kevésbé kínos eset ilyenkor az, ha rendőri ellenőrzéssel találkozunk, de sokkal kellemetlenebb, ha véletlenül pont ekkor okozunk egy kárt. (Ez nem is olyan ritka eset, hiszen egy új, még meg nem szokott autóban ülve sokkal könnyebb hibázni.) Mivel az adásvétel ekkor jogilag már megtörtént, ilyenkor a régi tulajdonos kötelezője már nem érvényes (és nyilván nem is menne bele, hogy az ő kötelezője terhére rendezze a biztosító a kárt, rontva ezzel a bónuszát). Épp ezért használt gépjármű vásárlása előtt is feltétlenül gondoskodjunk a kötelező felelősségbiztosítás megkötéséről – ha pedig erre még sincs előzetesen lehetőség, akkor még mindig betérhetünk például a legközelebbi netkávézóba, hogy pár perc alatt gondoskodjunk róla.
Kötelező gépjármű felelősségbiztosító váltása: Évente egyszer van lehetőségünk arra, hogy GFB szerződésünket átvigyük másik biztosítóhoz. A biztosítók október végén hozzák nyilvánosságra következő évi díjtáblázataikat, így ha kedvezőbb ajánlatot találunk, november hónap folyamán (de december 31-re) felmondhatjuk szerződésünket, majd december végéig kell megkötnünk az új szerződést. Alapesetben a biztosítóváltás nem egyszerű folyamat, sok mindenre kell odafigyelnünk, és egy esetleges hiba kellemetlen következményekkel járhat. Először is a biztosítók díjtáblái olyan bonyolultak, hogy azt egy szakember is csak nehezen tudja értelmezni, így a következő évi díjak pontos meghatározása szinte lehetetlen. Továbbá figyelni kell arra, hogy a megfelelő tartalmú felmondásunk igazoltan beérkezzen a biztosítóba december 1-ig, az új szerződést pedig december 31-ig kell megkötnünk. Tennivalóink még ekkor sem érnek véget, a következő év elején régi biztosítónktól be kell szereznünk kártörténeti igazolásunkat, és azt – szintén igazoltan – el kell juttatnunk az új biztosítónkhoz. Mindezektől a kellemetlenségektől azonban megkímélhetjük magunkat, ha online alkusz szolgáltatását vesszük igénybe. Így pár perc alatt könnyedén megtudhatjuk az összes biztosító következő évi díjajánlatát, kiválaszthatjuk közülük a legmegfelelőbbet, majd egyetlen fax megküldésével tennivalóink végére is értük – minden mást azt alkuszcég intéz helyettünk. Az internetes biztosítóváltásnak tehát több előnye is van a saját ügyintézéshez képest: tennivalóink sokkal egyszerűbbek, hiszen azokat szakemberek végzik el helyettünk, szinte semmit nem ronthatunk el, így végig biztonságban vagyunk, és nem utolsósorban a több ezer (vagy akár több tízezer) forintos díjkülönbözetet még tovább is növelhetjük az online kedvezményekkel – és mindezekért egyetlen forintot sem kell fizetnünk.
A kötelező felelősségbiztosítási bónusz-malusz: A kötelező felelősségbiztosítás rendszerének markánsan jellemző része a bónusz-malusz rendszer. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki nem okoz kárt, évente egyre nagyobb bónuszosztályba kerül, így biztosításának díja egyre kisebb lehet, akár az eredeti felére is csökkenhet. Aki viszont kárt okoz, bónuszfokozata csökkenését lesz kénytelen elviselni – rövid időn belüli több károkozás esetén a legrosszabb malusz-fokozatban az alapdíj kétszeresét, de akár háromszorosát kell fizetnie. A legkedvezőbb bónuszosztály eléréséhez 11 év balesetmentes vezetésre van szükség, ezért a már megszerzett bónuszunkra érdemes vigyázni. A legalapvetőbb persze az, hogy lehetőleg ne okozzunk gépjárművünkkel kárt, de arra is figyelnünk kell, hogy biztosítási díjunkat mindig időben fizessük be, mert ha akár egyszer is kicsúszunk a fizetési határidőhöz képesti 30 napos türelmi időből, a szerződés megszűnése, majd újrakötése miatt ismét visszakerülünk az A0 kategóriába. Gépjárműcsere esetén - azonos kategóriában, tehát például autóról autóra, motorról motorra – átvihetjük megszerzett bónuszunkat, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha a régit már eladtuk, és a biztosítótól kikértük a kártörténeti igazolást. Gyakori tévhit, hogyha valaki pl. egy beszámítási akció keretében leadta régi autóját a kereskedőnél, akkor úgy gondolja, hogy azt már el is adta, de valójában az mindaddig a nevén marad, amíg a kereskedő nem értékesíti – addig pedig a bónuszfokozat sem vihető át az új autóra. Meglepő, de lehetséges, hogy egy kisebb koccanás utáni kárt érdemes lehet saját zsebből kifizetni. A károkozás után bónuszunk ugyanúgy csökken egy párezer forintos kárnál, mint egy többmilliós kárnál, két fokozatot lépünk vissza, és persze nem lépünk egyet előre… Ez a három fokozat általában 15% díjkülönbözetet jelent, mégpedig annyi évig, ami elméletileg a B10 fokozat eléréséhez szükséges, ez pedig összességében már akár százezer forintot is jelenthet.
Fontos tudnivalók a kötelező biztosításról
-
Először is bármikor tudnunk kell igazolnunk, hogy rendelkezünk érvényes szerződéssel. Ehhez a forgalmi engedélyünk mellett kell tartanunk az ajánlati igazolót, a kötvényt, vagy a biztosító által kiadott igazolólapot, forgalmi engedéllyel nem rendelkező jármű (pl. segédmotor-kerékpár) esetében pedig a szerződéskötéskor kapott, majd a járműre felragasztott matrica szolgál erre a célra. Közúti ellenőrzéskor a rendőr a szerződés megkötését jogosult ellenőrizni, a díjfizetést már nem, de ennek ellenére – a felesleges viták elkerülése céljából – érdemes lehet befizetési bizonylatunkat, vagy annak másolatát szintén magunknál tartani.
- Szintén elengedhetetlen kötelezőnk bizonylatainak bemutatása az időszakos műszaki vizsgán, valamint természetesen abban az esetben, ha netán baleset részesei lennék. Ez utóbbi esetben – ha nem mi vagyunk a hibásak, akkor is - szükségünk lesz egy, vagy több baleseti kárbejelentő lapra is, ezt a biztosítónk ingyen bocsájtja rendelkezésünkre, mindig tartsuk a kesztyűtartóban.
- Ha elhagyjuk az országot, feltétlenül szerezzük be a zöldkártyát is (ez nem azonos a környezetvédelmi vizsgálatot igazoló lappal), biztosítónk ezt is ingyen bocsájtja rendelkezésünkre. Noha nemzetközi egyezmények szabályozzák, hogy mely országok fogadják el egymás kötelező szerződéseit, és így elméletileg a legtöbb esetben erre a dokumentumra nem lenne szükség, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy bizonyos országokban a rendőrök kérik a zöldkártya bemutatását – és hát kinek van kedve egy idegen ország rendőrével az ő nyelvén jogi vitát folytatni?
- Végezetül a legfontosabb tanács: baleset után, ha személyi sérülés is történt (ez esetben kötelező), ha külföldi gépjármű is részese a balesetnek, vagy ha a baleset résztvevőinek nem sikerül teljesen egyértelműen megállapodniuk a felelősség kérdésében, mindig hívjunk rendőrt, így sok további kényelmetlenségtől szabadíthatjuk meg magunkat.
Teendők kár esetén: Ha baleset részesei leszünk, először is azt kell megállapítanunk, hogy történt-e személyi sérülés. Ha igen, természetesen legelőször a mentőket, majd a rendőrséget is értesíteni kell. Ezután biztosítani kell, hogy a balesetet szenvedett járművek ne okozhassanak újabb balesetet, például elakadásjelző háromszögek kihelyezésével. A rendőrséget akkor is feltétlenül értesíteni kell, ha a balesetnek külföldi gépjármű is részese, vagy ha az érintettek nem tudnak egyértelműen megállapodni a felelősség kérdésében. Ha van rá lehetőségünk, fényképezzük le a baleset helyszínét és a keletkezett károkat, akár csak egy kamerás mobiltelefonnal is, valamint keressünk szemtanúkat, ezzel is sok későbbi vitát előzhetünk meg. Ezután – ha lehetséges – tegyük szabaddá az úttestet, hogy a szükséges adminisztráció idejére ne tartsuk fel feleslegesen a forgalmat. Feltétlenül tételesen ellenőrizzük le a baleset összes résztvevőinek iratait (személyi, jogosítvány, forgalmi, biztosítási adatok), majd töltsünk ki minden résztvevő részére egy baleseti kárbejelentő lapot – amely remélhetőleg van nálunk. Ha nem mi vagyunk a hibásak, és gépjárművünk mozgásképtelenné vált, akkor az ellenfél kötelezőjének terhére hívhatunk trélert. A szállítást ugyan ki kell fizetnünk, de ezt a biztosító meg fogja téríteni. A baleset után a kárt be kell jelentenünk az illetékes biztosítónak (akkor is, ha mi voltunk a hibásak, elvégre a mi szerződésünk alapján fogják rendezni a másik kárát). Ha mi voltunk a "szenvedő fél", akkor lehetővé kell tennünk a károkozó biztosítójának, hogy szakértője megszemlézze a járművünket – ezt történhet a biztosító kárfelvételi egységénél, de ki is hívhatjuk otthonunkba, vagy a szervizbe, ahol majd a javítást elvégzik.

 

További lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

   

Hasznos tanácsok:
1. Az online kötelező olcsóbb! Mindenki szeretné a lehető legolcsóbban megúszni a kötelezőt, ráadásul itt szinte azonos szolgáltatásokat kapunk, igen eltérő árakon. A lehetséges díjakat gyakorlatilag csak az online szolgáltatás igénybevételével tudjuk összehasonlítani. Ennél is fontosabb azonban, hogy az online kedvezmények (amelyek akár 30%-ot is elérhetnek) igénybevételével még az egyéb módokon elérhető legolcsóbb szerződésnél is olcsóbbat találhatunk, így a kényelem és gyorsaság nyújtotta előnyök mellett még többet spórolhatunk.
2. Ne 3 ajánlatból válasszon kötelezőt! Kötelező biztosítást köthetünk a biztosítók ügyfélszolgálatán, vagy üzletkötőinél, de ott nyilván csak az adott biztosító termékét vásárolhatjuk meg. A márkakereskedésekben, használtautó-kereskedésekben már nagyobb a választék, általában három ajánlat közül választhatunk – de még így sem biztos, hogy a legolcsóbbat kaphatjuk meg. Az online szolgáltatás igénybevételével azonban a teljes piaci kínálatból, árgaranciával választhatunk, így minden szempontból ez a legjobb megoldás.
3. Érdemes-e az egyesületekkel szerződni? A válasz természetesen nem lehet egyértelmű. A biztosító egyesületek díjai gyakran alacsonyabbak, mint a "nagy biztosítóké", mert nonprofit jelleggel, és komoly hálózat fenntartása nélkül működnek. Hátrányuk is épp ez lehet, ha bármilyen ügyintézés válik szükségessé (akár csak egy zöldkártyára lenne szükségünk), sokkal nehezebben érhetők el, mint a legnagyobb biztosítók, amelyek gyakorlatilag minden városban tartanak fenn ügyfélszolgálatot. Attól azonban nem kell tartanunk, hogy a biztosító egyesületek ne lennének képesek kifizetni helyettünk az általunk okozott károkat.
4. Milyen kedvezményeket vehetek igénybe? Már csak felsorolni is lehetetlen a biztosítók által alkalmazott kedvezményeket (amelyek száma már bőven száz felett van), hát még azt, hogy melyik milyen feltételekkel vehető igénybe.
5. Mire kell figyelni a díjfizetésnél? Leginkább arra, hogy még véletlenül se csússzunk ki az esedékességtől számított 30 napos türelmi időből, mert ez esetben a szerződésünk automatikusan megszűnik. Nagyon fontos az is, hogy a díjfizetéssel kapcsolatos minden felelősség a miénk a jogszabályok szerint, tehát akkor sem ülhetünk tétlenül, ha a biztosító esetleg későn, vagy egyáltalán nem küld csekket.
6. Minden esetben fizet helyettem a biztosító? A válasz röviden: igen. Ennek oka a magyar jogrend károsultvédelmi kialakítása. Azonban mégsem engedhetjük meg, hogy kötelező nélkül, vagy esetleg ittasan közlekedjünk, vagy szándékosan okozzunk kárt, mert ugyan a biztosító (vagy a MABISZ Kártalanítási Számla) ilyenkor is megtéríti az okozott kárt, de utána könyörtelenül behajtja rajtunk a kifizetett összeget.
 

 

Biztosítás.hu

Biztosításonline24

Biztosítástipp

Netrisk

   

 

 

Gy

 

 

 

Gyanús tárgyak – Gyanúsak az olyan járművek, táskák, csomagok, levelek stb., amelyek eredete, vagy tulajdonosa kétséges, vagy nem tisztázható. Ilyenek pl. üzemzárás után vagy munkakezdés előtt garázsban talált azonosíthatatlan jármű, gazdátlan aktatáska, bejáratnál letett név, címzés nélkül ellátott csomag, vagy vastagabb címzetlen boríték stb. A nem hivatalos küldöncök, vagy posta által leszállított gyanús tárgyakat semmilyen körülmények között nem szabad érinteni, vagy elmozdítani. A közvetlen környezetet ki kell üríteni, az embereknek a fenyegetett övezetből való kihozatala nem történhet a gyanús tárgy mellett, vagy annak közvetlen közelében. A veszélyes tárgyakat el kell távolítani. Célszerű egy nehezebb bútordarabot árnyékolásnak elhelyezni. Az ablakot minden esetben ki kell nyitni, szabadban a biztonságos távolságot be kell tartani. Gyanú, vagy fenyegetés esetén azonnal értesíteni kell a legközelebbi rendőri szervet, és a következőket kell közölni: a bejelentő neve, a pontos cím, egyéb azonosító adatok, a talált tárgy sajátosságai (nagyság, kinézet stb.), konkrét fenyegetés esetén az esemény bekövetkezésének jelzett időpontja, a bejelentésig tett intézkedések. A rendőrségnek már a telefonon adott utasítását is be kell tartani. Bármely tűzeset lehetőségére utaló jelnél az illetékes tűzoltóságot is értesíteni kell.

Gyülekezési jog – Mindenkit megillető alapvető szabadságjog, amelyet a Magyar Köztársaság elismer, és biztosítja annak zavartalan gyakorlását. E jog gyakorlása keretében:

– békés összejövetelek,

– felvonulások,

– tüntetések (rendezvények) tarthatók, amelyeken a résztvevők véleményüket szabadon kinyilváníthatják.

A gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. A rendezvény szervezője magyar, illetőleg magyarországi tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező nem magyar állampolgár lehet. A közterületen tartandó rendezvény szervezését a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (máshol a helyileg illetékes rendőrkapitányságnak) legalább három nappal a rendezvény megtartásának tervezett időpontját megelőzően kell bejelenteni.

 

   
   

Ajánlott irodalom

 

 

 

 

 

 

A Franklin kézi lexikona I-III. 1912.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

Topper, Uwe: A nagy naptárhamisítás, 2003

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

  

 

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

 

X

Hirdetés X

 

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Változó Világ Extra

E 001 Dac a végtelennel

VVE 002 Most, valamikor

VVE 003 Apeva 2017

VVE 004 Apeva 2018

VVE 005 Sose búcsúzz

VVE 006 Apeva 2019

VVE 007 Juliádák

VVE 008 Apeva 2020

VVE 009 Az Életútmutató

VVE 010 Apeva 2021

VVE 011 Levelek Kínából

VVE 012 Apeva 2022

VVE 013 Halljad, világ

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

  

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023